Acasă Zi de zi Sata, HDD, RAID. Help!!

Sata, HDD, RAID. Help!!

954
11

Ipoteza:

 • doua HDD de la aceeasi firma, aceeasi capacitate pe SATA 2, 3 G/s
 • placa de baza care suporta pana la 4 HDD SATA 2.
 • sursa 550 W.

Se cere: Creearea RAID-ului intre cele doua HDD astfel incat calc-ul sa vada un singur HDD, sa scrie/citeasca concomitent pe ambele HDD.

E o mica problema. Nu stiu cum se seteaza RAID-ul (si de care tip tre. sa fac pt ca cineva mi-a zis ca is m. m. tipuri), nu am cablu date SATA (care sa lege placa de baza de HDD-uri) si nici suruburi. Am scotocit prin toata casa si am gasit un singur cablu, mai trebuie unul.

PLS help.

 • ETICHETE
 • PC
Articolul precedentCum sa iti faci un blog?
Articolul următorOpere gay in literatura romana?
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

11 COMENTARII

 1. Eu as recomanda HDD-urile SAS mai mult decat cele SATA pentru performante mai bune.

  RADI-ul il creezi cu ajutorul aplicatiei placii de baza; de obicei atunci cand boot-ezi apare meniul aplicatiei pentru RADI. La mine apare chiar dupa ecranul de boot si pot intra in acest meniu prin tastele Ctrl + A. Dupa ce descoperi cum se acceseaza, intri in meniu si acolo sunt configuratiile pentru RAID si tipurile de raid pe care le poti face. Vei avea neboie (bine-nteles) de 2 cabluri SATA pt ca, ma gandesc ca, nu ai HDD wireless :P. De suruburi nu ai neaparata nevoie, poti pune cele 2 hdd-uri dedesuptul, in fata, in spatele sau chiar deasupra calculatorului, asta fara sa influenteze RAID-ul, dar totusi iti recomand sa le pui la locul lor si cu suruburi.
  Exista mai multe tipuri de RAID, dar cele mai cunoscute sunt urmatoarele:

  RAID 0: se face pentru a mari performantele de I/O (in/out) ale pc-ului, cu alte cuvinte viteza se dubleaza atat la scriere cat si la citire. (aproximaiv: 250MB/s – citire si 197 MB/s – scriere pt HDD-uri SAS (15k rotatii/min); iar 165 MB/s – citire si 127 MB/s – scriere pt HDD-uri SATA (7,2k rotatii/min)). Ai nevoie de minim 2 sau numar par de HDD-uri pt RAID 0 (de ex. se poate face si pentru 20 de HDD-uri – la servere). Dezavantajul e (mai ales pt servere) ca nu ofera protectia datelor in caz de defectiunea unui HDD, de ex: daca ai un RADI 0 pentru 8 de HDD-uri, in cazul in care se strica unul, toate datele de pe toate HDD-urile sunt compromise si nu se pot recupera. Sistemul va vedea un singur volum cu capacitatea egala cu suma capacitatilor hdd-urilor componente.

  RAID 1: se foloseste pentru protectia datelor. Ai nevoie de minim 2 hdd-uri (sau numar par). Datele sunt salvate identic pe ambele hdd-uri. Adica, un hdd e copia fidela a celuilalt; de ex: RAID 1 pentru 2 hdd-uri de 100 GB va fi vazut de sistem ca un volum cu capacitatea de 100 GB. Se foloseste in general pt server pt ca ofera siguranta datelor – respectiv o copie de rezerva in cazul unei defectiuni a unui HDD, dar performantele nu prea sunt grozave.

  RAID 0+1: este o combinatie intre RAID 0 si RAID 1, adica ofera avantajele fiecaruia dintre RAID 0 si RAID 1, reducand dezavantajele. Ai nevoie de minim 4 HDD-uri, (sau multiplu de 4). RAID 0+1 ofera viteze ridicate I/O precum si siguranta datelor (de asemenea e mai des folosit pt servere)

  RAID 3: se face intre minim 3 HDD-uri si ofera performantele RAID 0, dar mai ofera un HDD-suplimentar care permite reconstruirea/regenerarea datelor in caz de defectiune a unuia dintre ele.

  RAID 5: este un alt fel de RAID 3, de asemenea ai nevoie de minim 3 hdd-uri (dar de obicei se foloseste pt mai multe hdd). Se foloseste pt sistemele care au nevoie de viteza mare la citirea datelor (ofera viteze medii pt scriere, dar viteze foarte mari pt citire)

  mai exista RAID 10, RAID 30 si RAID 50 (RAID 30 si RAID 50 sunt combinatii intre RAID 3 respectiv 5 cu RAID 0)

  Eu iti recomand RAID 0 pentru ca iti ofera performante sporite si ma gandesc ca nu ai nevoie de copii de rezerva a datelor si alte minuni.

 2. Zino, ms. Am facut totul. Mi-am luat doua HDD de 250 G fiecare, sata II. Am reusit sa fac RAID 0 intre ele. Intr-adevar viteza HDD-ului virtual creat nu se compara cu IDE-ul pe care l-am avut.

  Ma temeam ca nu imi va ajunge sursa, am 550 W, insa am un proc fx-62 si o placa video 800 GTX.

  Apropos, ce semne sunt cand nu iti ajunge puterea sursei?

 3. Nu pot sa iti vorbesc din propria experienta pt ca nu am patit-o niciodata cu pana de Watzi.

  Grosso modo se face calculand puterea consumatorilor (procesor, hdd-uri, placa grafica, placi PCIe, etc) care trebuie sa fie mai mica sau egala cu puterea sursei (de preferat mai mica pt a avea o maja de eraore/siguranta).
  Puterea consumatorilor o poti afla de pe situl producatoruli, sau daca nu o poti afla exact o poti aproxima (in cazul unei placi PCI). Exista si ceva programel care iti face acest calcul, stiu ca l-am vazut in urma cu ceva ani, dar nu mai stiu cum se numea. Un google-search (sau mai multe) va rezolva problema.

  Oricum, teoretic, atunci cand nu iti ajunge puterea sursei; respectiv cand cererea de putere e mai mare decat poate asigura sursa sistemul va „crapa” sau sursa se va strica (poate nu instantaneu, dar in ceva timp). Uita-te in bios la sectiunea „power managment”, trebuie sa ai valori normale acolo (unde apare cu rosu inseamna ca e ‘bai’)

 4. Am gasit un site unde iti bagi toate componentele pc-ului, si iti calculeaza cat are nevoie daca ar consuma la diferite %. Mie mi-a dat cam 420 W la 90%, ceea ce rar folosesc… eventual daca ma joc. Sursa mea e de 550 W reali, so… cred ca e ok. 🙂

 5. Senseless: Apesi tasta DEL cand pornesti calculatorul. Botonu’ pe care scrie „delete”. Da?

  Rica: Lasa draga ce conteaza? Nu le putem sti pe toate.

  ( Dar daca o femeie biologica ar pune problema asa… i-as zice” „stoarfa dracu’ nici atata nu stii dragaaa, proastooo!”)

 6. la modelul asta
  Placa de baza Gigabyte P55M-UD2, socket 1156 as putea face raid 0 garantat nu ? (care erau comenzile 😛 presupun ca trebuie sa cauti in sector de boot.. Cu modelul asta de hdd HDD Western Digital 640GB, 7200rpm, 32MB, SATA as putea face ceva
  sau trebuie MB mai mare.. merci !

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here