No menu items!

Raport 2013: The gayest year in gay History?

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Mai avem o lună si se termină anul de grație 2013, un an plin pentru comunitățile LGBTQ de pe multe meridiane ale lumii, inclusiv în România. Având în vedere că pentru luna decembrie nu se anunță mari evenimente politice sau sociale pentru comunitatea internațională a lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transexualilor și queer, este timpul unui mic rezumat al celor petrecute în țară și străinătate pentru comunitatea noastră.

Europa
1. Franța
Așa cum a promis, Partidul Socialist Francez, în frunte cu președintele Francois Holland, au inițiat un proiect legislativ prin care cuplurile de același sex să poată să se căsătorească în Franța.
Adunarea Națională adoptă în prima lectură (la 2 februarie) și într-o a doua lectură (la 23 aprilie) legea prin care cuplurile LGBT obțin dreptul la căsătorie și adopție, iar președintele republicii promulgă legea [1].

Așa cum era de așteptat, chiar și pentru o țară ca Franța, fanaticii religioși nu au întârziat să reacționeze [2] și au reușit să scoată în stradă un număr imens de oameni, din punctul meu de vedere. Să vezi Champs-Élysées plin de ignoranți care prefersă să supună opresiunii o categorie de oameni, doar pentru că refuză să accepte progresul, într-o țară ca Franța, este înspăimântător pentru mine.

2. Regatul Unit al Marii Britanii și Irlanda de Nord

La începutul anului, în ianuarie, a fost introdus un proiect de lege pentru legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în Anglia și Țara Galilor, având susținerea prim-ministrului David Cameron.

Camera Comunelor a aprobat cu o largă majoritate (366 la 161) legea [3], iar Camera Lorzilor, care are în cadrul ei inclusiv reprezentanți ai Bisericii Anglicane, cu 390 de voturi la 148, iar M.S. Regina a promulgat legea la 17 iulie 2013.

Legea intră parțial în vigoare la 31 octombrie 2013 și în totalitate din vara anului 2014.

La nivel social, au existat aceleași critici din partea bigoților și reprezentanților cultelor religioase, cu mențiunea că reprezentanții culelor islamice au fost cei mai vocali, din punctul meu de vedere.

Later edit: Există și o lege în curs de aprobare în Parlamentul Național Scoțian ce se așteaptă să intre în vigoare o dată cu legea din Anglia și Țara Galilor.

3. Germania

La 22 martie, Bundesratul Germaniei (structura legislativă superioară, Consiliul Federal) a aprobat un proiect legislativ inițiat de reprezentanții a cinci landuri, prin care cuplurile de același sex să obțină drepturi egale de căsătorie. Proiectul legislativ se află în Bundestag (camera inferioară, similară Camerei Deputaților) unde trebuie aprobată. Bundestagul a respins în 2012 un proiect similar [4].

La 19 februarie, Curtea Constituțională hotărăște că adopția de către cuplurile LGBT trebuie să fie legală.

4. Irlanda

Convenția Constituțională din Irlanda a propus la 14 aprilie ca Constituția Irlandei să fie modificată pentru a permite cuplurilor de același sex să se căsătorească. Referendumul va avea loc în 2014 2015 [8].

5. Federația Rusă

La 30 iunie, Vladimir Putin, președintele Rusiei, promulgă o lege prin care este interzisă „propaganda relațiilor sexuale nontradiționale pentru minori” după ce legea fusese aprobată în unanimitate de către Duma de Stat.

Legea practic interzice orice fel de activitate publică (marș, paradă, protest, reclame, filme, etc.) care fac referire la comunitatea LGBTQ și a fost aspru criticată înafara Federației Ruse, existând voci care susțin că statele occidentale, în special SUA, ar trebuie să boicoteze Jocurile Olimpice de la Soci, care se vor desfășura în această iarnă [5].

Personal, nu mă așteptam la altceva din partea ursului.

6. Georgia

La Tbilisi a avut loc primul marș anti-homofobie din istorie, în ciuda unei opoziții uriașe din partea liderilor religioși și politici, cât și din partea publicului.

7. România

În prima parte a anului s-a desfășurat o procedură de amendare a Constituției României, iar legat de drepturile comunității LGBTQ au existat două propuneri:

  • Tudor Chiuariu. Senatorul liberal a propus modificarea articolului 4, aliniatul 2 din Constituției prin introducerea unei protecții constituționale împotriva discriminării bazată pe orientare sexuală.
  • Remus Cernea. Deputatul ecologist [ales prin USL]  a propus un amendament prin care cuplurile de același sex să se poată căstorii.

Amendamentul propus de Remus Cernea a iscat un întreg scandal mediatic și politic, implicând încă de la început Biserica Ortodoxă Română, această impunând politicienilor definirea casătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie.

La nivel politic, politicienii liberali, Crin Antonescu și Puiu Hașotti s-au evidențiat prin limbajul și poziția adoptată legat de propunerea domnului Cernea și poziția BOR. Domnul Puiu Hașotti afirmând chiar că „homosexualii sunt doar niște oameni bolnavi. Homosexualitatea nu este o stare firească”

Urmare a intervenției prim-ministrului social-democrat Victor Ponta, ambele propuneri au fost abandonate și s-a decis menținerea status quo-ului.

Amnesty International si ILGA-Europe au protestat public împotriva definirii căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie. Asociațiile românești au fost sublim de invizibile, în opinia mea.

8. Croația

Croații au aprobat prin referendum modificarea constituției republicii, astfel încât căsătoria a fost definită ca fiind între un bărbat și o femeie. Explicitarea clară a acestei definiții în constituția celei mai noi națiuni parte a Uniunii Europene arată faptul că intrarea în clubul european nu stopează conservatorismul social, uneori chiar îl exacerbează. Amendarea constituției a fost susținută foarte puternic de Biserica Romano-Catolică și de o parte a opoziției de dreapta.

America de Nord

1. Statele Unite ale Americii

Anul 2013 a fost un an plin pentru comunitatea LGBTQA din Statele Unite ale Americii, cu victorii răsunătoare în domeniul „equal marriage rights” și a acceptării sociale la nivel național.

În 2013 au devenit legale căsătoriile între persoane de același sex în Maryland (1 ianuarie), California (a se vedea mai jos, 26 iunie 2013), Delaware (1 iulie), Minnesota și Rhode Island (1 august), 8 „județe” din New Mexico (în luna august și septembrie), New Jersey și Hawai. De asemenea, au fost promulgateă o lege care va permite căsătoriile LGBT în Illinois, ce urmează să intre în vigoare anul viitor.

New Mexico, începând cu 19 decembrie 2013, ca urmarea unei hotărâri a Curții Supreme a statului.

Utah, cel puțin temporar, după ce un judecător federal a declarat neconstituțional amendamentul care definea căsătoria ca fiind între un bărbat și o femeie. Utah este profund conservator, 2/3 din populație aparținând de Biserica Mormonă, iar cazul care urmează să se judece în apel la Curtea de Apel al celui de-al 10-lea District, sunt evidențiate argumentațiile din cazul DOMA, existând posibilitatea să ajungă la Curtea Supremă a SUA și să ducă la abolirea definiției „tradiționale” din toate cele 50 de state.*

La 26 iunie, Curtea Supremă a Statelor Unite a hotărât că Secțiunea 3 a „Defense of Marriage Act” este neconstituțională în cazul Statele Unite vs. Windsor, astfel că guvernul federal este obligat să recunoască căsătoriile între persoane de același sex și să le ofere aceleași beneficii sociale și fiscale ca și cuplurilor heterosexuale.

În aceeași zi, Curtea a refuzat să judece un apel făcut de către un grup de ONG-uri din California împotriva unui ordin președințial emis de către un Judecător din California, ordin ce declara un amendament la Constituția Californiei ca fiind neconstituțional.

Pentru mai multe detalii despre cele două cazuri, puteți citi articolul pe care l-am scris în această vară.

De asemenea, Congresul SUA discută Employment Non-Discrimination Act, o lege care ar face ilegală discriminarea pe bază de orientare sexuală la nivel federal, dar există puține șanse să fie aprobată înainte de alegerile de anul viitor, având în vedere că Camera Reprezentanților este sub control republican.

Într-un final, Exodus International se auto-desființează, după decenii de opresiune fizică și psihică aplicată tinerilor forțați de părinți să participe la „sesiuni de vindecare” ce implicau șocuri electrice sau medicație psihiatrică.

America de Sud

1. Uruguay

La 5 august 2013 a intrat în vigoare o lege care permite căsătoria între persoanele de același sex, după ce la 10 mai Camera Deputaților aproba cu 71 de voturi din 92 legea. Devine al doilea stat sud-american care aprobă o asemenea lege [6].

2. Brazilia

Căsătoriile între persoane de același sex au fost legalizate după o decizie a Curții Federale de Justiție ce interzice notarilor din statele care nu recunosc căsătoriile LGBT să refuze realizarea unei asemenea căsătorii.

Oceania

1. Noua Zeelandă

Căsătoriile între persoane de același sex devin legale la 19 august, după ce Guvernatorul-General al Noii Zeelande promulgă legea ce amendează legea căsătoriei prin redefinirea căsătoriei [5].

2. Australia

Kevin Rudd, fostul prim-ministru al Australiei (pentru câteva luni), a promis că va aproba căsătoriile între persoane de același sex dacă Partidul Laburist Australian va câștiga alegerile. Din păcate a pierdut alegerile.

Africa

În „bunele” simțăminte creștine, Biserica Romano-Catolică luptă fără încetare în toată Africa sub-Sahariană împotriva drepturilor homosexualilor, avortului, metodelor de contracepție. În consecință, multe state sub-Sahariene au legislație care consideră homosexualitatea a fi o infracțiune.

Nigeria

La 30 mai, Parlamentul Nigerian aprobă o lege prin care este interzisă căsătoria între persoane de același sex, având în vedere că până în acel moment nu exista o interzicere expresă în legislație [7]. Homosexualii pot face până la 14 ani de închisoare

Uganda

Parlamentul din Uganda a votat un proiect de lege ce transformă homosexualitatea într-o infracțiune pedepsită cu închisoare. O influență importantă a avut-o Biserica Catolică.

Asia

Thailanda

Comisia Națională pentru Drepturile Omului a propus un proiect de lege pentru recunoașterea uniunilor consensuale între persoane de același sex.

Adocate

The Advocate’s Person of the Year: Pope Francis

Concluzii?

Trebuie să recunoaștem că anul 2013 a fost un an important pentru SUA, Franța, Anglia și Țara Galilor & încă câteva, în ce privește drepturile LGBTQ, dar restul lumii + România mai au mult de mers și luminița nu se prea vede la capătul tunelului.

Vă invit să răspundeți la două întrebări.

  1. Este anul 2013 cel mai gay an din istoria gay, așa cum spun americanii?
  2. Cum credeți că va arăta anul 2020 pentru comunitatea LGBTQ din România?

 

Later edit: Am actualizat lista cu alte evenimente petrecute în luna decembrie, care s-a dovedit a nu fi chiar atât de lipsită de evenimente internaționale referitoare la comunitatea LGBTQ. Toate actualizările sunt marcate prin scrisul cu italic.

5 COMMENTS

  1. Corecții și clarificări:

    * Marea Britanie (regatul unde dospesc inepțiile lui David Cameron; scuze, sunt foarte politically biased pentru că locuiesc aici)

    După lupte seculare și noroi împroșcat peste tot, momentan, există o lege care permite căsătoriile între persoane de același sex doar în Anglia și Țara Galilor (legea a trecut de parlament și a primit Royal Assent, semnătura reginei, încă din vara lui 2013, dar nu va intra în vigoare până în vara lui 2014).

    În Scoția, o lege asemănătoare (dar nu identică) este în curs de a fi aprobată (dar aprobată la modul serios, nu ca în Germania, Luxemburg sau Finlanda, care “aprobă” căsătoria gay de câțiva ani deja, și duc publicul cu zăhărelul), planul fiind ca intrarea în vigoare să se întâmple odată cu legea din Anglia (deci până în vara lui 2014).

    În Irlanda de Nord, în spiritul provinciei autist-retardate social, economic și politic care se dovedește a fi an de an, și cu privire la orice chestiune politică din ziare, executivul se opune în continuare vehement împotriva recunoașterii căsătoriilor gay.

    * Irlanda

    Referendum-ul va avea loc în 2015, nu în 2014.

    * Germania

    Nu am locuit niciodată aici, și manifest părerile cuiva care privește de peste gard, dar din exterior mi se pare că Germania se scaldă într-un padaox homofobic autentic, așa cum numai Germania poate (cine altcineva ar minți 1,1 milioane de evrei că îi mută cu domiciliul, doar pentru a-i trimite la Auschwitz, unde primul lucru erau puși să “facă duș”?).

    În timp ce “sondajele de opinie” declară că 79% din populație sprijină căsătoriile gay, Germania este aproape (împreună cu vecinii săi similar de fățarnici și rasiști: Austria și Elveția) stat din Europa civilizată care întârzie perpetuu legalizarea căsătoriilor gay pe picior de egalitate cu cele straight.

    La fiecare 5-6 luni, se modifică legea parteneriatelor civile pentru a mai adăuga un drept, aruncând astfel câte un nou oscior politic lobby-iștilor LGBT, întreaga comunitate LGBT nevalorând nimic mai mult decât carne de tun politic.

    Cred că am mai zis asta și înainte, dar informațiile în Engleză (minus părerile mele politice, pe alocuri extreme și probabil colorate 🙂 ) se găsesc aici: http://en.wikipedia.org/wiki/Same-sex_union_legislation

    Anyway, good work! 🙂

  2. Despre România: reacțiile invizibile ale ONG-urilor

    In June 2013, after the attempted ban on same-sex marriage failed, the Parliamentary Committee for Constitution Revision retracted a proposed amendment granting Constitutional protection against discrimination by sexual orientation. Dozens of NGOs protested the move and released a common statement arguing that the protection provision should remain: http://accept-romania.ro/en/stiri/orientarea-sexuala-trebuie-sa-ramana-un-criteriu-protejat-in-constitutie/

  3. Faptul că au emis niște comunicate nu reprezintă aproape nimic pentru mine. Trebuiau să fie în fața comisiei, să explice de ce comunitatea LGBTQ nu trebuie discriminată, trebuiau să umple studiourile tv.

  4. util articol, cu multe informatii necesare, pentru noi ca si comunitate… cat despre ponta si antonescu (nu merita majuscula)nu ma mira…

Comments are closed.

Vezi si...

Ma intrebam uneori…

Ma intrebam uneori de ce noi, gay-ii suntem atei... de ce sa nu credem in Dumnezeu?! Daca Dumnezeu ne-a facut pe toti dupa chipul si asemanarea Lui, inseamna ca tot El in infinita-I intelepciune ne-a facut si pe noi gay. Si pe altii hoti, sau criminali sau mai stiu eu...

Articole din aceeasi categorie