No menu items!

Noul Nokia Lumina. By Enel.

Acelasi autor

RuPaul’s Drag Race.

Daca se posteaza articole despre filme si seriale legate de LGBT, e randul meu sa va povestesc despre ceva putin mai diferit. Ca tot...

It was rough.

A trecut ceva timp de cand nu am mai scris, vreo doi ani. Tot de pe atunci a intrat si blogul in "moarte cerebrala"...

Stand by.

In viata multor persoane se iveste un moment ce poate crea confuzie si dezorientare. Se da totul peste cap, dintr-o data nu mai stii...

Moşteniri ceauşiste.

In primul an de facultate, aveam o profesoara de fizica renumita prin cercurile de studenti. Odata cu numele ei pe buzele cuiva, povestioare infricosatoare...

Intelectualii simt ura?

Am gasit unul din jurnalele patenerului meu ce contine gandurile acestuia din perioada 2006-2007 si citind, am gasit o fraza la care m-am tot...
Adi
Adi
Under construction.

Tara asta e plina de prosti. Prea plina. Cand lucrezi intr-o companie de telefonie iti dai seama de asta, se poate lua “la cald” pulsul unei societati, partea grava e ca prostimea tinde sa egaleze procentul oamenilor in fata carora ai face de placere o plecaciune.

Zilnic se preiau reclamatii, sesizari peste sesizari, incasezi injurii si auzi tot felul de baliverne. Si pe ce motiv? Pentru ca dragul, scumpul mamii de client refuza sa acorde un minim de atentie informatiei. Informatia ajunge la el, dar e prea batut in cap sa o ia in considerare, acum am inteles si eu vorba aia, “prostul nu e prost destul pana nu e si fudul”.

Imi dau seama ca trebuie sa si argumentez ce spun, altfel nu ar fi corect. Reclamatiile sunt de mai multe feluri, principala ar fi “mi-a disparut credit din cont”. Raspunsul in general este simplu – nu au tinut cont de traficul de date alocat pe cont sau de minute/sms-uri, au depasit, si logic, se aplica planul tarifar. Sau de ce i s-a reactivat extraoptiunea automat, vroia alta extraoptiune. Dar logica lor de rahat nu a tras semnalul de alarma “ba handicapatule, ai primit un mesaj de informare in care ti se spune ca se reactiveaza automat daca ai credit suficient in cont, nu reincarca, intai suna sa iti dezactiveze extraoptiunea!”. Si la final ii auzi- “Bine domne’, ma mut la alta retea”. “Muta-te, i don’t give a shit”. Daca ar citi si ei mesajele de informare ar fi altfel, dar nu, trebuie sa le ignore, si le ignora pe banii lor! Sau frate, daca te stii mai prostalau de fel, nu intelegi ce mesajul, suna si informeaza-te ca de-aia fiecare companie are un numar gratuit la care sa soliciti verzi si uscate! Mai sunt reclamatii pe lipsa semnalului. Sunt unele zone in care nu e semnal (si nici nu se va remedia vreodata situatia), nu ai ce-i face, si eu am fost abonat la o anumita companie si 3 ani de zile am avut semnal intr-un singur colt din casa de fapt toata zona avea aceeasi problema, am renuntat la serviciile lor fara sa ma cert cu cineva, constient fiind ca nu se poate altfel, dar mai sunt specimenele care in varful dealului sau la altitudine de 1000 de metri vor sa aiba semnal full!!!

Sau “am fost la mare, m-am imbatat si mi s-a furat telefonul, vreau sa blochez cartela/ abonamentul”. Nu e logic faptul ca se poate efectua blocarea numai daca un client detine informatii despre contul respectiv? Daca eu sun si zic ca numarul 07XXX… e al meu si vreau sa il blochez (cand de fapt n-am ce face decat sa incerc sa-mi bat joc de contul cuiva), trebuie sa se mearga pe incredere? Si ii auzi la final cum injura si fac precum maimutele.

Macar mai e o categorie de genul “he/she made my day”. E o moda acum, toata lumea are Iphone, HTC, Samsung (neaparat model Galaxy), Nokia (Lumia, nu 6303), in general noile modele smartphone. Le au, bravo lor, au avut sange in pula sa le fure sau au avut bani sa le cumpere. Si habar n-au ce e aia o adresa de email !!! Sau iti vin spumele la gura cand ii auzi “nu-mi merge facebook-ul pe telefon”. Si de ce e problema mea atata timp cat serviciul e functional si poti accesa alte pagini de internet? Si sa-i vezi ce pocesc numele serviciilor, extraoptiunilor, etc, gen- “Am si eu un Nokia d-ala… Lumina”, “nu pot sa vad videoclipele pe telefon”, “nu stiu ce model de telefon am, e d’ala… care fuge ecranul”.

Si ajungi sa te intrebi dupa opt, noua, zece ore de munca, unde o sa ajunga tara asta, daca va mai fi vreodata o speranta spre civilizatie.  Cand se preiau mii de astfel de apeluri de la clienti intr-o singura zi, de catre fiecare companie in parte, nu ai cum sa nu te simti scarbit, te gandesti “asta e Romania” si meritam sa fim coada Europei. Nu ca restul Europei ar fi miere, dar totusi…

35 COMMENTS

  1. Mă, dar cum te abtii sa nu bufneşti în râs? Un job ca ăsta nu ar fi bun pentru mine, io râd imediat la din astea…

  2. Il pui pe mute si te descarci razand. Sau injurand.

    @Smog, nu e brand-ul popular la noi, o reclama trebuie sa apara la tv, sa vezi cum incepe sa se vanda ca painica. Desi modelele nu par foarte speciale, tocmai am facut un mic research.

  3. Adevărul e că multi oameni își iau telefoane dăștepte doar ca să fie în trend cu restu’ lumii, desi ei doar vor vorbi la el si vor trimite cateva mesaje. Stai ca-si mai iau si rate sa ia telefon sau isi iau abonament din aia baban pe 2 ani. 🙂

    Deși toate funcțiile pe care le are (mail smtp, configurare in router wireless, gps, filmare HD, o tona de aplicatii faine de pe Google Play) sunt utile dacă le și folosesti.

    Adi, da’ funcționează blocarea la distanța a unui telefon cu android pe el? ADica, dacă mi-l pierd, pot sa mi-l blochez (cu succes) de pe net? Că teoretic stiu ca se poate, dar practic, o fi facut cineva?

  4. Adi Kyocera sunt de cacat. Crede-ma! 🙂

    Edit Adi- stiu, am vazut rating-urile 🙂

  5. La compania in care lucrez nu exista blocare online, la distanta. Poate la postpaid, ceea ce nu tine de departamentul la care sunt. Desi sincer nu cred.

  6. Smog, da’ ce e Kyocera aia? – e prima data cand aud cuvantul asta.

    Adi, inca ceva, oameni prosti sunt peste tot in lumea asta. Totusi, toate numele pe care le au telefoanele in ziua de azi, iti dai seama ce efect au asupra unui om… nu foarte preocupat de ele. Noi, că ne dăm pe net, citim recenzii la ele, analizam de 10 ori inainte de a-l lua… iti dai seama ca ne e usor… dar de exemplu… nuș, pentru o vânzatoare din piata par example…

    Ahaaa… si inca ceva. Te pricepi si la fizica care tine de undele astea?

    Sa-ti zic de ce te intreb. La ai mei acasă, sunt doua liniute de 3G (cam 25% imi arata router-ul instalat în… pod) și am cumparat in urma cu ceva vreme un amplificator de semnal, ăsta:

    http://www.myamplifiers.com/wireless_phone_booster_at4000w.html

    Ideea e că nu face absolut nimic, adica amplificatorul functioneaza, ca l-am instalat io aci, la Timisoara dupa ce l-am primit, asa de test. Si in casa io am cam 3 linii de HSPDA si dupa ce am instalat aia am avut 5 din 5. Deci am banuit ca va merge si acasa. Insa, surpriza… nu mergea, nici macar nu se aprindea beculetul ala infect. Asa ca, am presupus ca trebuie sa fie un minim de semnal receptat ca sa il poata amplifica.

    Stii ceva?

  7. Niciodata nu mi-a placut fizica 🙂 .Zi-mi in privat pe ce retea esti, daca e, pot sa-ti verific acoperirea pe judetul si localitatea respectiva. In general daca amplificatorul nu rezolva mai nimic, inseamna releul companiei e la distanta cam mare.

  8. @ Adi Si eu tot in telecom dar pe vanzari. Se ajunge la momentul reincarcarii cartelei si ii intrebi “minute sau credit”….
    Aaaaa?!?!? Ce? Cum crezi tu ca e mai bine…

    Interzis ii zic ca ii bag credit si sa isi rectiveze optiunea daca e cazul, zice ok si dupa juma de ora- o ora se intoarce ca nu mai poate vorbi… Verific de ce si clar si-a terminat creditul… La care se trezeste ca el avea o “chestie” care ii dadea minute cacalau in retea da ca ii trebuia credit in cont. Apuca-te sa ii explici ca nu mai ai ce sa ii faci si ca trebuie sa dea banul iar.

    Si atunci tine-te la “Sunteti niste hoti! Mi-ai furat minutele mele!” etc, etc, etc… Si evident “Plec de la voi! Ma duc la ceilalti!”

    Daca esti prost si acolo o sa o patesti la fel. Logic, nu?

  9. Articolul tău îmi aduce aminte când am fost odată recent la orange și era un tip care făcea scandal fix pe tema reactivării opțiunii: că vai vezi, el nu o citit mesajul de informare și și-o folosit creditul înainte de reactivarea opțiunii și era doar vina companiei, nu a lui. Lumea e plină de specimene.

    Da totuși am o întrebare: consiliere psihologică (pentru că a fost părăsit de soț/soție sau mai știu eu ce) nu a cerut niciuna din persoanele care a sunat la serviciul clienți până acuma?

  10. Te inteleg perfect Adi, si eu am lucrat oarecum pe suport clienti, insa nu la o companie de telefonie, ci la o firma de certificare a competentelor de utilizare a computerului, unde iarasi te iei cu mainile de cap.

    Daca la tine sa spunem sunt niste simpli clienti, eu am lucrat cu profesorii din toate liceele din Romania (de la care cica ai niste asteptari) si pot sa-ti spun ca daca as avea copil nu m-ar lasa inima sa il dau la scoala.

    Intr-un raport imi spune una: “Nu am putut sa preiau examenele pentru ca STEAKUL de memorie mi sa stricat.” Steakul de memorie… doamne fereasca Dumnezeu.

    Conversatie intre mine si alta:
    Eu: Deschideti va rog browser-ul
    Ea: Ce sa deschid?
    Eu: Browser-ul pe care il folositi pentru a naviga pe internet.
    Ea: Pai nu am asa ceva
    Eu: (Eu deja m-am prins ca este o vaca incaltata asa ca ii arunc urmatoarea replica) Deschideti va rog google-ul.
    Ea: :)) aaaaaaaa google-ul, pai asa spuneti hihihihihi :)) goagal… imediat

    Sau:
    Eu: Dezactivat va rog pop-upurile
    Ea: (Era deja in dilema, in ce limba ii vorbesc si eu) cum cum?
    Eu: Dezactivat pop-upurile
    Ea: (Nu vrea sa para proasta ca deh, este si ea coordonator, dar n-are ce face asa ca isi invinge temerile si intreaba) Dar ce’s alea domne’ popuri sau cum le ziceti dvs?.

    Urmatoarele 5 minute am facut teoria pop-upurilor, asta ca sa ne intelegem la urmatoarea convorbire :).

    Ca sa nu mai zic ca erau unii care nici nu stiau sa tina mouse-ul in mana si care la examene copiau mai rau ca elevii la bac. Odata am vrut sa ii filmez si sa ii dau la can-can :)).

    Cate momente asemanatoare am avut si eu cand ma intrebam incotro merge tara cu populatia asta tembela…. dar asta este, nu prea ce sa faci.

  11. @freewilly- daaa, sau “nu a aparut creditul in cont”, “pai ati facut reincarcare cu minute, la tip produs scrie acest lucru”.”Pai eu am vrut cu credit!!!” ….

    @asp, ba da, una sunase la misto sa spuna ca sotul ei s-a futut cu alta, ea ce ar trebui sa faca 🙂

    @pianistul, probleme temporare de retea 🙂

  12. Hoho mi-ai amintit de vremurile in care activam in Customer Care la Cosmote. Am auzit atat de multe lucruri, incat dupa un timp nu mai reactionam la “Mi-ati umflat factura”, “Eu nu am vorbit peste minute” – si de fapt nu interogase niciodata sistemul de InfoCost….si asa mai departe :))

  13. WTF… știam că România le întrece pe toate, dar nu credeam că în măsura asta. Dupa ce am citit articolul de mai sus și comentariile… m-am luat de cap (la propriu). Si acum chiar mă întreb… România e chiat atât de bătută în cap, chiar așa de mulți proști trăiesc în EA??? Dumnezeule, e ceva de necrezut… păcat pt Țara asta…:(

  14. Saaaau

    Ea: Nu mai vreau sa fiu coordonator
    Eu: Pai cam greu, ati semnat un contract …
    Ea: Eeeeeeeeeee, da’ eu mai stiu ce am semnat?
    Eu: (Pai du-te la Gheboaia atunci, daca te puneam sa semnezi ca te trimit la produs pe centura, ce faceai?)

    Si multe altele, pacat ca nu mi le amintesc pe toate.

  15. Să fiți mulțumiți că nu aveți în față clienții respectivi. La firma la care am lucrat, eram nevoit uneori să explic clienților, acelora care erau FOARTE dificili și nu se puteau înțelege cu angajații din locații (adică, în majoritatea cazurilor, nemulțumiții erau proxeneți, bijnițari, țigani, foști pușcăriași, etc), principiile de funcționare ale ruletei electronice sau ale pariurilor sportive. Bineînțeles că le-aș fi recomandat să nu joace, dacă sunt CHIAR AȘA praf, însă politica firmei și ambiția personală (pentru că aveam interes direct în atragerea de clienți) mă obligau să rămân calm, să fiu amabil și să explic uneori față în față, cu zâmbetul pe buze aceste lucruri.

    Nu mi-a fost greu, pentru că pe mine nu mă deranjează foarte mult prostia (neștiința) și în general am fost foarte amabil dând aceste explicații. Însă de câteva ori mi-au fost întinși nervii la maxim sau am intrat într-un conflict periculos cu câțiva indivizi.

    Cea mai gravă situație de acest gen a fost în momentul în care un rrom proxenet, client fidel al firmei, m-a sunat pe la 3 noaptea să îmi spună că vrea să îi restitui cele 30 de milioane jucate la ruletă, pentru că cititorul de bancnote nu ia cu destulă repeziciune banii și din această cauză, nu a avut timp să parieze o sumă mai mare pe un anumit număr… Am stat 3 ore să îi explic că ar fi trebuit să șteargă orice setare a mizei înainte de a introduce bancnotele în ruletă, pentru că, altfel, ruleta consideră repetarea pariului pe suma de bani aflată în memorie. (DOOH) Omul, când a văzut că nu cedez, ci insist cu explicații decente, a început să mă amenințe că sparge… că drege… că mă taie… Și vreau să spun că era recunoscut ca om care se cam ține de cuvânt.

    După cele 3 ore de discuții, l-am convins să meargă să doarmă și să vorbim a doua zi despre acest incident. Bineînțeles că a doua zi, cuprins de alte treburi și văzând că nu mă contactează, am crezut că omul s-a calmat și nu mai avem nimic de împărțit. Mergând la locația respectivă, am avut o „mică” surpriză, văzându-l pe animalul tatuat cu privire de bestie în ușa punctului de lucru… Am încercat să rămân calm, deși începusem să mă gândesc că probabil nu voi scăpa întreg (omul este un interlop foarte „renumit” pentru certurile sângeroase pe care le poartă prin oraș) și să vorbesc cu el pe același ton calm, dar ferm, ca și până atunci.

    Ba chiar am mimat și un zâmbet pricinuit de revederea lui, ca și cum am fi un pic amici, deși era prima oară când schimbam direct cuvinte, face to face. A început iar să zbiere, să amenințe, l-am ascultat, am vorbit calm, explicând că e de datoria mea să mă asigur că toți clienții sunt mulțumiți, însă mai multe nu pot face în acest caz al lui și că, din păcate, mă risc fără să vreau în a suporta consecințele, datorită jobului meu. Am constat că omul se interesase despre mine, unde locuiesc, unde am biroul, când fac turele prin punctele de lucru, etc. Începusem deja să transpir. Norocul meu a fost că printre „cercetările” făcute, aflase că mă înțeleg bine cu o cunoștință a lui (fostul meu antrenor de kickboxing) și mi-a precizat că nu vrea să îl supere din cauza mea. I-am spus că nici nu am avut intenția să ajung cu el la conflicte și să apelez la „pretenul” acela, căci am considerat că suntem bărbați maturi și ne putem înțelege singuri. Nu îmi venea să cred cum a început să mă ia în brațe și să îmi spună că din acel moment îs fratele lui… și că orice problemă am să vin la el. Eu, cu sudoarea rece pe spinare, i-am spus că sper să nu uite ce spune în acel moment. 🙂

    Din acel moment am considerat că sunt în stare să mă descurc și să mă înțeleg în dialog cu orice fel de persoană, orice educație ar avea și oricâți neuroni ar avea. Și m-am simțit bine.
    Așa că oameni buni, bucurați-vă că stați la un capăt al firului și că nu aveți nevoie de a sta demni și serioși în fața clienților voștri, oricât de proști și dificili ar fi. Eu cred că prostia se poate vindeca cu răbdare, lăsând de la noi (că oricum nu avem de pierdut nimic; fiind reprezentanții unei persoane juridice, interesul nostru nu este să dovedim că ei sunt proști și noi deștepți, ci să atragem/menținem clienții, nu?) însă mândria nu.

  16. @Fireman: Depinde de clienti si de activitatea firmei :). Nu cred ca vreunul dintre noi a vrut sa se dea destept ci dimpotriva.

    Din experienta pe care am dobandit-o am constatat ca sunt doua tipuri de oameni(cel putin pe domeniul meu):
    – Prosti care vor sa invete(cu bun simt);
    – Prosti care nu vor sa invete(cu gura mare).

    Din prima categoria am avut parte de oameni carora le era rusine sa intrebe si mi-am dat seama de asta. I-am luat calm, le-am spus ca nu este nicio rusine, ca aici suntem sa invatam, sa ma intrebe indiferent de nelamuririle pe care le au, le-am explicat, au inteles, am ramas prieteni(unii au venit la sfarsit cu diverse cadouri… pe care evident le-am refuzat)

    Din a doua categorie fac parte oamenii tupeisti, cu gura mare, care fac orice sa sara de la A la C (fara sa mai treaca prin B) pentru ca asa stiu ei ca este “sistemul”, eh pe mine oamenii astia m-au dezgustat intotdeauna. Si chiar daca de la mine au avut parte de intelegere, ei au tinut-o pe a lor.

    Cum ar fi daca sa spunem… ai fi profesor de matematica la Politehnica si vine unu’ care nu stie tabla inmultirii?. Te apuci tu sa ii explici care cum sta treaba cu tabla inmultirii?.

    Consider ca intelegere si vointa trebuie sa vina din parte fiecaruia, dar daca ne jucam de’a cine’i mai destept, nu facem nimic, asta cred ca era ideea aici.

  17. FireM, situatia prin care ai trecut a fost destul de periculoasa, sincer nu cred ca aveai alta alternativa in afara de a ramane calm si nu a-l instiga mai mult pe urangutan, sa-i faci jocul , prefacandu-te ca il intelegi si in acelasi timp sa-i explici regulile ruletei sau ce-o fi. A fost si norocul de partea ta. Oricum se stie ca pe langa cazinouri se perinda numai cei care n-au ce face cu banii si astfel de oameni care sunt (si nu…) certati cu legea.

  18. “Dar haideti va rog, nu am adresa de email, trmiteti setarile pe facebook”.
    Radeti dar sa stiti ca nu e la misto.
    Daca intrebi “cand va logati pe facebook, sau cand v-ati facut cont, nu a fost nevoie de o adresa de email?”, te iau sefii la pula ca jignesti intelectul clientului.

  19. Concluzia este ca daca un om lucreaza in ramura “servicii clineti” este prapadit!!!

  20. Nu, cam peste tot e asa. Ori esti sef (sau propriul sef), ori esti prapadit (sau sub papucul cuiva, sper ca asta era sensul 🙂 ).

  21. Eu am sunat la relatii clienti la portocalii si pur si simplu am nimerit o tzoapa care m-a luat la misto.
    Asta m-a facut sa cred ca mai nou la ei se premiaza nesimtirea …
    Din pacate, asa se intampla cu firmele care fac bani pe banda rulanta, se smecheresc si ajung sa-si trateze clientii ca pe niste sclavi.

  22. pianistul, ce vroiam să spun este că una este să vorbești la telefon și să încerci să te înțelegi cu ei și alta este față în față.
    Adi, aveam altă alternativă: să port noua gamă „Zolingen” drept fular. 🙂 Acu pe bune, aveam și opțiunea de a nu merge acolo, ci a trimite paza, însă omu pierduse mulți bani și vroiam să îl fac să înțeleagă că nu sunt eu sau firma de vină.

  23. Pun pariu ca ai o voce sexy 🙂
    Una din cele mai atragatoare calitati la un barbat e vocea.

  24. Michel, unii / unele au avut orgasm la auzul vocii mele!
    Call Me Mabye ! 🙂

    Tyson, pai ce-ai facut? Le-ai spus ca ai Iphone 4 dar cand sa-ti trimita setarile, n-ai adresa de email sau habar n-ai ce e aia? Sau ai cerut ceva simplu si isi permitea operatorul ca la o anumita ora sa fie mai mistocar …(?)

  25. “Sau de ce i s-a reactivat extraoptiunea automat, vroia alta extraoptiune.”
    La Cosm’Ote dam de tine Adi ?

    Edit Adi – Nu stiu. La orice companie se reactiveaza automat, nu conteaza la care. 🙂

Comments are closed.

Vezi si...

Lectia 4 – Dezinteres = Despartire

Ultima data cand am scris ramasesem la idea ca urma sa ii spun lui Iubi ca l-am inselat. Vestea l-a surprins oarecum, insa nu in masura in care as fi crezut eu… a fost surprins dar calm, chiar pasiv… ca si cum i-as fi spus ca i-am patat camasa...

Articole din aceeasi categorie