No menu items!

Gay Happiness Index

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Planet Romeo a realizat, alături de Universitatea Johannes Gutenberg din Mainz, un studiu sociologic online, în care a întrebat un număr record de 115.000 de utilizatori ai platformei planetromeo.com o serie de întrebări prin care să evalueze nivelul de „fericire” al persoanelor LGBT din respectivele state.

GHI

În realizarea indexului, autorii studiului au analizat și comparat trei subiecte importante pentru realizarea indexului: opinia publică, atitudinea publicului și satisfacția față de viață a persoanelor LGBT chestionate.

România

România ocupă locul 65 în Index, cu doar 41 de puncte în GHI (Gay Happiness Index), undeva la mijlocul clasamentului de 127 de state. Totodată, este extrem de interesant faptul că România obține doar 13 puncte pentru „opinia publică”, similar cu Pakistanul sau Ghana, ceea ce arată că persoanele chestionate percep opinia publică ca fiind profund homofobă și contra persoanelor LGBT, acesta putând fi o explicație pentru numărul scăzut de ieșiri din dulap, care este la rândul ei cauza homofobiei persistente a unei mari părți a populației. Suntem într-un cerc vicios!

Percepția față de atitudinea publică și satisfacția față de viață este undeva la mijlocul clasamentului, cu 51 de puncte fiecare. Avem parte, deci, de o dihotomie socială interesantă. Percepem opinia publică ca fiind profund ostilă față persoanele LGBT și oferirea de drepturi egale, dar nu percepem o atitudine publică la fel de ostilă, ceea ce înseamnă că opinia publică nu se transpune în fapte și acțiuni sociale concrete.

Puteți vedea toate rezultatele complete la următorul link: https://www.planetromeo.com/lgbt/gay-happiness-index/

Previous article
Next article

3 COMMENTS

  1. studiile-astea pisihologice și sociologice sunt așa ca un fel de… „care este unghiul de sculare al lindicului năpădit de furnici”. O și mai mare bazaconie e să te încrezi în ele.

  2. Universitatea JG din Mainz (infiintata in 1477) se află în top 300 mondial (pe cand cea mai bună din România este pe locul 600+) iar departamentul de sociologie e unul dintre cele mai prestigioase din țară. Sa discreditezi un studiu stiintific fără nicio bază intră în aceeași categorie cu ‘revelațiile rădulesciene’. Eu am incredere in rezultatele găsite de Institut.

  3. AEneas, studiile „științifice” de genul celui de mai sus se fac pe baza unor chestionare, pescuind subiecții dintr-o „baltă” care este ca un fel de crescătorie. Utilizatorii website-ului Planetromeo nu reprezintă „comunitatea”.
    Apoi, dacă ar fi să vorbim despre fericire, cred că ești de acord cu mine că nu poți cerceta obiectiv un așa subiect, oricât de binevoitori ar fi subiecții. Iar un studiu pe tema asta mi se pare chiar penibil. Să zicem că sunt un om fericit la un nivel de 10 din 10, având toate motivele din lume să fiu așa, crezi că aș sta să evaluez cât de fericit mă simt? Să zicem că mă simt cel mai nefericit om de pe pământ având toate motivele de pe pământ să mă simt așa, crezi că aș sta să completez un chestionar pe tema asta?
    Însăși ideea de a măsura fericirea mi se pare pe cât de aberantă, pe atât de periculoasă. Știu că sociologii trebuie să mănânce și ei o pâine, dar dorința asta de a evalua și apoi a controla (căci acesta este singurul motiv pentru care se fac astfel de „studii”) tot ceea ce înseamnă individul sau societatea în ansamblu, în opinia mea, este, pe cât de inutilă, pe atât de penibilă.
    „Omul nu poate rezista unei vieți lipsite de însemnătate”, spunea Carl Jung. Oare din pricina asta CAUTĂ mereu fericirea? Oare din pricina asta căutăm să evaluăm sau să măsurăm ceea ce nu poate fi măsurat?

Comments are closed.

Vezi si...

Un capitol incheiat… o alta pagina de amintiri

Cred ca primul lucru care in mod normal ar trebuie sa il metionz ar fi despre faptul ca iubiriea doare mai mult atunci cand este inselatoare... sau in special atunci cand tu te inseli in legatura cu unele persoane. Acet capitol din viata mea a inceput cu momentul in care...

Articole din aceeasi categorie