No menu items!

EuroParlamentare. Scurte concluzii…

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

Și uite că a trecut o săptămână de la alegerile pentru Parlamentul European 2014, săptămână în care s-au mai liniștit (oarecum) apele și s-au clarificat opțiunile viitoare.

Rezultatele nu au fost extraordinare pentru niciun partid politic românesc sau european, PSD nu a trecut de masa electorală stabilă de 37%, PNL, PDL & PMP au obținut mai puțin decât și-au propus, dar au rămas în bazele lor electorale, iar PMP și-a confirmat capacitatea electorală. Mircea Diaconu a fost surpriza care a dat peste cap toate rezultatele sondajelor. cu aproape 7% din voturi, Diaconu a răsturnat calculele sociologilor de la PSD și, în special, de la PNL. Politic, am revenit la momentul 2004, dar cu o dreaptă care nu prea mai are suficient timp pentru realizarea unei coeziuni suficiente, chiar și cu fuziunea PNL cu PDL.

back to 2004

Pe plan intern, rezultatele proaste obținute de liberali au dus la o demisie în masă a întregii conduceri liberale, în frunte cu Crin Antonescu, care cred că a plănuit această demisie de câteva luni bune, dar nu înainte de a anunța (și a începe negocierile pentru) trecerea deputaților europeni ai PNL de la ALDE la PPE. Această mișcare o consider ca fiind una dintre cele mai ipocrite mișcări politice din ultimii ani. Eu, o persoană care a votat cu PNL (deși sunt de centru-stânga), mă simt păcălit prin această mișcare de a schimba barca la o zi după alegeri, de la liberalii-progresiști la popularii-conservatori. Am votat PNL pentru că îmi era teamă de faptul că Renate Weber nu ar intra în Parlamentul European, ea fiind unul dintre exponenții cei mai clari ai gândirii liberal-progresiste din România, o susținătoare a drepturilor minorităților de orice tip, dar și pentru că eram sigur că PSD va obține 15 mandate (a obținut chiar 16 mandate). Acest traseism ideologic îmi repugnă în totalitate, nu înțeleg cum persoane precum Renate Weber sau Norica Nicolai pot accepta tacit o asemenea mișcare ipocrită.

Cei doi candidați independenți despre care vorbeam într-un articol precedent, Iulian Capsali și Peter Costea, nu au obținut numărul necesar de voturi pentru a atinge coeficientul electoral național. Iulian Capsali a obținut 49612 voturi, iar Peter Costea a obținut 41274 voturi, mult sub coeficientul electoral național de 173956 de voturi necesare obținerii unui mandat în Parlamentul European. (1)

Pe plan european situația este ceva mai complicată. În Marea Britanie, UK Independence Party a obținut 27% din voturile britanicilor (marea majoritate din Anglia) și a ieșit pe locul I din alegeri. În Franța, Front National, partidul eurofob și xenofob al lui Marin Le Pen, a ocupat de asemenea primul loc în alegeri, obținând 25% din voturi, având majoritatea voturilor în toate departamentele Franței, cu excepția Parisului.

Pe de altă parte, noua configurație politică a Parlamentului European dă dureri de cap popularilor. În condițiile date, chiar și cu trecerea PNL în barca PPE :), nu există nicio altă alternativă pentru o mare coaliție europeană între Partidul Popular European și Partidul Socialiștilor Europeni, matematic nu au cum să facă o altfel de majoritate care să îi excludă pe eurosceptici.

ScreenShot003

Parlamentul European are 751 de membrii, din care PPE+ALDE+Verzii (partide de mainstream) ar strânge 331 mandate, iar majoritatea simplă (50%+1) este de 376 mandate. Pe de altă parte, PPE+PES ar cumula 410 mandate, peste majoritatea simplă necesară. Așadar, vom avea o mare coaliție europeană între populari și socialiști.

Previous article
Next article

1 COMMENT

  1. N-am votat niciodata, si probabil n-am s-o fac vreodata. Pur si simplu n-am pe cine. Toti infectii Romaniei s-au strans in politica.

Comments are closed.

Vezi si...

Sunt sătul de (homo)sexualitatea mea!

Acum ceva vreme mă simţeam singur... atât de singur în condiţia mea, încât toţi prietenii din jurul meu nu puteau umple acest gol. Înconjurat de prieteni foarte buni, dar care nu puteau penetra misterul. Nu puteau trece de acel zid misterios de tăcere care mă învăluia. Ştiam puţini, mult...

Articole din aceeasi categorie