No menu items!

1 decembrie 1918

Acelasi autor

Guvernul DarkQ

Aseară după ce am citit articolul lui Oscarw mă tot foiam prin pat si mi-a venit următoare idee. Plictisit de atâtea scandaluri politice reflectam...

Cum a intrat DarkQ în viața mea?

L-am cunoscut acum un an în mod întâmplător. Prima dată descoperisem blogul lui Fireman. cum el făcea publicitate pentru DarkQ, am ajuns pe acest...

Setea de cuvinte noi

Zilnic ne deschidem căsuța de email, adresa de facebook, blogul, darkq-ul, pentru a vedea ce este nou. Ne-am obișnuit să aruncăm la coș mesajele...

Ce este fericirea?

Cu siguranță fiecare om vrea sa fie fericit. Nu am auzit nici un om să se declare adeptul nefericirii. Viața e un drum spre...

Nu-ți fă griji, și eu sunt gay

Ne întâlnisem cu aproximativ un an în urmă. Făcusem împreună un curs. De departe admiram la el zâmbetul, în acel zâmbet era toată persoana...
Avocatus
Avocatus
Sunt o persoana nelinistita. Nu imi este teama sa port un dialog civilizat cu persoanele gay. Simt o dezamagire mai mare cand am de-a face cu ipocritii. Ma straduiesc sa d-au marturie cu propria viata atunci cand vreau sa spun ceva. Sunt o persoana deschisa, sincera si modesta. Imi place filosofia, muzica, poezia, dansul. Pot fi ranit usor si iert greu. DarkQ este pentru mine o provocare!

Sărbătoarea Natională a Romaniei ne-a găsit oarecum divizați. Deodată mii de oameni devin patrioți. Percepi în cei din jur o atitudine de mândrie și descurajare. Am ascultat imnul național plângând. Sunt lacrimi de mândrie dar în același timp simt o dezamăgire când știu ce se ascunde sub această mască a identității naționale, cand mâine ne întorcem la aceleași lucruri negative: haos, corupție, înjurături, minciună…

Totuși ar trebui să ne bucurăm și să vedem jumătatea plină a paharului. Pământul nu este vinovat de modul cum noi il administrăm. Cred că este necesar să avem o identitate națională, să fim solidari și să-i onorăm, cinstim pe cei care merită, pe cei care au murit pentru independență și libertate.

De pot fi mândru că sunt roman? E una din cele mai frumoase țări din punct de vedere geografic. Imi aduc aminte de profesorii din copilărie de oamenii simpli și harnici, de oamenii care au suferit în închisorile comuniste, de oamenii care au făcut să răsune peste hotare imnul național.

Nu toți românii sunt la fel există și români cinstiți care merită tot respectul și prețuirea.

Vă urez fiecăruia în parte un sincer LA MULTI ANI!

25 COMMENTS

  1. Nu e nimic personal, dar mereu cand se vorbeste de Rromania in sens bun, nu se vorbeste decat din punct de vedere geografic.
    Prefer sa stau intr-o tara care e numai campie dar cu oameni bestiali. Si cladirile, graffiti etc pot infrumuseta o tara.

    La multi ani!

  2. Avocatus, cum trăznetu’ să plângi când asculţi imnul? De ce mândrie, care sunt motivele , eu cred că poţi fi mândru pentru ceva ce ţi se datorează , nu poţi fi mândru că ai ochii albaştri, ci pentru că ai absolvit o şcoală sau pentru că ai obţinut o recoltă bună, sau pentru că ai compus o poezie. Dar pentru că la 170 km de casa ta sunt nişte munţi minunaţi nu pricep de ce să fii mândru. Mai ales dacă acei munţi sunt inundaţi cu gunoaie şi tu, eu nu facem mare lucru să prevenim asta .
    Înţeleg respectul pentru anumiţi oameni , eroii personali. Are vreo legătură imnul cu asta ? Mie imnul actual îmi aminteşte că există un erou (personal şi naţional) căruia nu îi acordăm respectul cuvenit noi ca ţară. Muzical vorbind nu mă dau în vânt nici după “Trăiască Regele” , dar acela măcar evocă o perioadă de evoluţie . Cum să fiu mândru că sunt român când România prin reprezentantul ei oficial îşi jigneşte personalităţile?
    Cum poţi fi mândru când trăieşti într-o ţară ai cărei reprezentanţi afirmă fără echivoc “nu eşti normal” “ar trebui să îţi iei medicamentele zilnic” ? Şi oamenii ăia cinstiţi de care ne amintim cu toţii nu spun că n-ar fi de acord cu asta.
    Pentru mine nu e loc de mândrie, nu am motive. Iubesc munţii şi dealurile, dar aş fi fericit dacă n-ar fi plini de cocalari cu micu-n guşă şi de PET urile lor de “Noroc”. Aş fi măndru dacă aş reuşi să îl fac pe unul măcar să şi le adune . Am încercat, era să mi-o iau …

  3. @CM am specificat faptul că această sărbătoare ne-a găsit “divizați”. Azi o luăm de la capăt: scandaluri, bătăi, coruptie, critici, minciuni…..

    Am intâlnit oameni care mi-au inspirat un anumit nationalism, insă un naționalism sănătos i-aș spune eu. Am întâlnit oameni nevinovați care au suferit in închisorile comuniste: Aiud, Jilava, Sighet, Canal, oameni care au avut domiciliul forțat in Bărăgan. Acești oameni nu mai sunt azi în viață de aceea cred că se merită să ne amintim și de ei.

    Au fost momente în care am văzut la tv. cum un sportiv a dat totul pentru a vedea tricolorul romanesc pe cea mai inaltă treaptă.

    Eu unul găsesc un lucru trist: să nu ai o identitate, o patrie, un punct de referință. Măcar din acest punt de vedere nu vreau să fiu adoptat.

    Sunt de acord cu tine că nu putem idealiza, exagera, fugi de realitatea de zi cu zi, insă trebuie să evităm atitudinea de a pune o etichetă: irecuperabil.

  4. CM
    Americanii pling si saluta aproape intodeauna cind se cinta imnul la ei
    Noi de ce nu salutam?iti dau perfecta dreptate,ai dreptate in ce-a ce scri tu insa,atita timp cit poporul nu face nimic,iar politicieni sint cum sint asta e viata,asta e patria,tre sa ne multumim cu ce avem..
    Tara noastra e ca un diamant neslefuit..murdar,noroios cind e extras undeva prin africa..abia olandezii iar piatra aia,o curata,o slefuiesc si o vind la preturi impresionante..daca continuam sa acumulam asa datorii,defapt bancile,asigurarile si multe altele sint in mina austriaca..poate e nevoie sa vina altii sa readuca stralucirea tarii noastre..
    Eu sint destul de nationalist,insa pentru mine e usor vazind lucrurile doar de “peste gard”
    Am incercat de citeva ori,la anumite tirguri si expozitii imrpreuna cu institutul cultural romin din viena sa desfasuram o campanie de a prezenta lumii Romania din alte puncte de vedere insa:
    Buget extrem de limitat acu vreo 6 ani primisem 2000€!!!!
    Si mi se facea groaza sa bag restu banilor din buzunar propriu
    Vedetele noastre autohtone,au niste cerinte si figuri de te sperii..
    De ex..o cintareata de muzica populara..cerea prin contract asigurarea securitatii ei de 4!!!!! bodyguarzi non stop!!!
    Exemplele ar putea continua dar nu mai am chef sa scriu
    Asa ca devina sintem noi toti ca tara este unde este..Pestele de la cap se impute dragi mei

  5. Avocauts, tocmai asta mă miră, cum să îţi inspire naţionalism victimele poporului pe care spui că îl admiri. Martirii ăia erau închişi de către români , erau schingiuiţi de nişte români ( povestea aia cu comunismul alogen nu prea o cred, o fi fost aşa la început, dar românii l-au îmbrăţişat cu entuziasm). Majoritatea românilor nu au făcut nimic în apărarea acelor martiri şi nici acum nu dau doi bani pe suferinţele lor. Doina Cornea e singură, aproape uitată, Alexandru Todea, Iuliu Hossu, cine mai ştie de ei, Elisabeta Rizea era terorizată de vecini, izolată şi dispreţuită după 1989. Te ăntreb eu care e naţiunea de care să fim mândri ?
    Sergiu, poate americanii au motive de mândrie, poate a fi american e o identitate prestigioasă, nu ştiu “noi” de ce nu salutăm, ştiu clar de ce nu o fac eu . Imnul ăsta plângăcios , de naţiune în pragul dezastrului ( Andrei Pleşu explică mai clar decât pot eu să o fac aici http://dilemaveche.ro/sectiune/situatiunea/articol/psihologia-imnului-na-ional ) nu îmi inspiră respect, oficialităţile care reprezintă azi România îmi inspiră jenă ( mi-e ruşine să stau în linie cu ei indiferent de ocazie). Aş fi emoţionat dacă aş asculta Poema Română , m-aş ridica şi poate aş pune şi palma în dreptul inimii dacă i-aş vedea cu colţul ochiului pe Majestăţile lor Regele şi Regina, pe Doina Cornea, sunt primii care îmi vin în minte, nicidecum singurii care mi-ar inspira mândrie. Şi faptul că suntem atât de puţini care apreciază acestea mă mâhneşte şi îmi inspiră eticheta de care se teme Avocatus ,”irecuperabil”…

  6. CM scuze-le mele..
    Maiestatile lor Regele si Regina??

    Stimate, amaru nostru casa regala a “noastra” adica regele Mihai.. un rupt de foame, un figurant si un lacom cum nu exista.. la ala sa trag eu cu ochiul?
    Mda sa avem case regale ca Anlia, Spania, Suedia etc etc.. nu veniti si cu Monaco ca si aia sint niste talhari,atunci ar fi ok si sa iau de exemplu majestatile lor..Crede-ma nu avem nevoie de inca niste cheltuitori de impozite si inca pe cineva sa stea pe spatele platitorilor de taxe..

    Ultimul rege austriac,Otto von Habsburg,de curind decedat a fost un om simplu din popor.. desi era un rege adevarat cu un istoric familiar destul de renumit,nu se plimba cu girofar si alai de omaneni dupa el sa se dea in spectacol..ci pina cind sa retras din viata mondena cam cu vreun an in urma, minca hot-dog cu toata lumea la taraba de linga “Albertina”

    Pe regele Mihai l-am intimpinat o data la aeroportul din viena, omu a vrut neaparat onoruriri, ambasadorul Romaniei, etc etc etc
    Sa comportat foarte “nedemn”.. nu vreau sa intru in detalii insa am fost atit de calm sa-i intorc spatele suierind printre dintii, sa te vad linga tata-tau.. sper ca ma auzit

  7. Sergiu, sunt sigur că ai înţeles că astea sunt reperele mele ( e uşor nepoliticoasă virulenţa ta, dar mă aşteptam să apară aşa ceva de undeva). Nu îmi propuneam să te inspir şi pe tine , doar explicam de ce nu sunt eu pe spate când cântă “Deşteaptă-te…” . Mai sunt convins că ai mai reţinut şi alte nume din cele menţionate de mine.
    Am o curiozitate , cum se poate o minte formată în civilizaţia creştină de sfârşit de secol XX să considere un om “rupt de foame” demn de dispreţ? Cum se pot alătura (în consecvenţă şi logică)lăcomia şi foamea atribuite aceluiaşi personaj?
    Menţionând Casa Regală nu m-am referit la reinstaurarea monarhiei în România aşa că stai liniştit , taxele tale sunt solicitate doar de familia prezidenţială Băsescu şi de familia executivă Cocoş( şi de casele Blejnar, Apostu, Spânu …)
    Foarte urât gestul tău de pe aeroportul vienez. Unui om în vârstă nu i te adresezi la persoana întâi din politeţea elementară pe care o datorăm oricui. Eu sper că nu te-a auzit.

  8. @sergiu

    Nu îmi place politica, dar îmi place istoria. Nu știu ce impresie ți-a creat regele Mihai sau ce preferințe politice ai, însă știu că înainte de a critica, ar trebui să cunoaștem niște noțiuni de bază legate de istoria României, mai ales dacă te consideri atât de patriot pe cât spui (culmea, cei mai patrioți oameni pe care i-am cunoscut trăiesc în afara hotarelor țării). Departe de mine gândul să te critic, dar este ușor a-ți da cu părerea sau a trage concluzii atunci când trăiești departe de „influențele” directe ale politicii acestei țări. Este ușor să vii în România din 6 în 6 luni poate, cu salariul din Austria de pe o lună (care bănuiesc că se ridică cel puțin la un 2000 de euro, care pentru românul obișnuit înseamnă munca pe vreo 6-8 luni) și să spui „Vai ce înapoiați sunt frații mei români” sau „Vai ce nesimțit este regele Mihai”. Și spun asta pentru că nu cred că te afectează NIMIC din ceea ce se petrece în această țară și motivul pentru care ai plecat este tocmai acesta: să nu te afecteze ceea ce este legat de români. Și îți dau perfectă dreptate. Dar nu poți mai apoi să te erijezi drept un patriot, pentru simplul fapt că nu ai nici o legătură cu tot ceea ce se petrece aici.

    De ce spun asta? Știi măcar faptele istorice petrecute în jurul regelui Mihai? Știi că a fost șantajat de comuniști să abdice de la tronul României? Știi că a plecat din țară pentru a salva viețile a 1000 de studenți care fuseseră arestați de comuniști pentru protestele lor pro-regale, spunând „Nu va curge sânge din pricina mea”? Știi că la ieșirea din țară i-au fost confiscate toate bunurile și că a muncit în exil ca pilot de încercare și broker pentru a-și câștiga existența? Știi că s-a împotrivit alianței cu Germania hitleristă pe care o realizase mareșalul Antonescu? Eu cred că măcar atâta lucru i se cuvine minimul respect al acestei țări, dacă nu pentru respectabila vârstă pe care o are.

    Nu sunt un patriot și nici cu „politichia” nu mă descurc prea bine, însă consider că aceste păreri personale care mânjesc cu noroi acolo unde nu e cazul ar trebui să înceteze în această țară în care „adorabilul” nostru președinte este un exemplu perfect de ignoranță, perfidie, incultură și mizerie umană, În crasa lui nesimțire, Bășescu s-a „scăpat” (probabil și în pantaloni) și el cu o astfel de părere personală asupra regelui Mihai, dar nu pe motiv că ar fi un mare patriot (căci o știu toți românii că nu este), ci pentru că probabil se teme de concurența pe care ar putea-o avea din partea Casei Regale la conducerea țării în viitorul apropiat.

    Repet, nu fac politică, vreau doar să subliniez fapte istorice și să acordăm minimul respect unui om (cu majuscule) care are cel puțin meritul de a-și fi sacrificat tronul și averea pentru salvarea a 1000 de tineri.

    @Avocatus

    Cum îi spuenam și lui sergiu, mă uimește foarte tare faptul că cei mai mari patrioți sunt aceia care trăiesc în afara granițelor acestei țări.

    Pentru mine, identitatea națională este o chestiune cel puțin relativă. Nu sunt patriot, dar dacă ar fi să fiu mândru de ceva, sunt mândru de ceea ce realizez EU. Coincidența face să mă fi născut între granițele unei țări care a „fabricat” atâția oameni admirabili, atâtea personalități care au dăruit atât de mult OMENIRII, nu numai unei țări precum România. Nu mi-aș da viața pentru o țară. Nu mi-aș sacrifica viața pentru granițele ei. Puteam să mă nasc oriunde în lume. Dar aș dărui tot ce pot pentru a face bine oamenilor, indiferent că sunt români, unguri, turci, americani, etc. Toate aceste apartenențe ale unui individ față de o țară, față de o rasă, sexualitate, religie, etc sunt doar simple coincidențe pentru mine. Patriotismul este pentru oameni care sunt manipulați de conducătorii unei țări, fanatismul religios (foarte asemănător patriotismului exagerat) este pentru oameni care se lasă manipulați de ideologii și lideri religioși. Dacă nu ar exista aceste apartenențe exagerate ale indivizilor la o anumită ideologie fie ea politică, religioasă, sexuală, lumea ar fi un loc mai bun, la fel și această țară. Dacă lumea și-ar accepta slăbiciunile proprii, s-ar împăca cu ei înșiși și apoi cu cei din jur și ar „ieși din cutie” („out of the box”, cum spun americanii) prin gândire, nu ar exista nici granițe, nici comunism, nici capitalism, nici monopoluri economice, nici războaie, nici întemnițări politice, nici înfometare și nici patriotism. Am fi toți locuitorii planetei în armonie cu noi înșine, cu natura și cu întreg universul. Am fi un tot unitar, un organism viu care conlucrează la binele tuturor, care conservă planeta ca pe o parte a acestui organism. Terra nu este doar terenul pe care ne desfășurăm ura, invidia, neputințele și necazurile, este și mediul care ne-a dat viață, este sursa noastră de existență, este puterea care ne poate spulbera într-o clipă. În acest moment omenirea, cu toate războaiele, cu toată ura și dorința de control a câtorva reprezentanți ai rasei umane, își manifestă propria sinucidere. Mama natură și-ar face un mare bine măturându-ne într-o clipă de pe suprafața ei, pentru că ne îndreptăm spre autodistrugere. Și una din sursele autodistrugerii este tocmai patriotismul de care vorbești așa de înflăcărat.

  9. @FireMan faptul că romanii care trăiesc in afara granițelor țării sunt mai patrioți se poate justifica prin faptul că nu ne confruntăm nici cu birocrația din Romania și nici cu lipsa de respect a multor conaționali. Sunt de acord cu multe din gandurile tale însă nu cu toate.

    Am avut fericirea de a trăi în mediul rural. Acolo am întălnit oameni cu mâini bătătorite: de soare și muncă. De fiecare dată când mă întorc pe aceste meleaguri și încerc să-mi oxigenez creierul făcând un pic de muncă fizică fac bătături. Mâinile mele sunt prea fine și nu sunt adaptate la un efort fizic prea mare. După concediu am nevoie de o lună să-mi refac finețea mâinilor. Sunt plin de admirație față de aceste persoane care sunt cinstite și încearcă să trăiască corect.

    Tu afirmi faptul că apartenența nu e necesară, dimpotrivă are un rol negativ. Noi am început să ne cunoaștem câtuși de cât, de ceva timp; astfel încât am găsit pe Darkq un grup de prieteni. Nu este și asta o apartenență? Vrem nu vrem omul este dependent de un grup, idee, partid etc. Noi nu evaluăm omul ca și individ separându-l de ceilalți: dacă spunem gay îl introducem in grupa gay-lor, dacă e bisexual, satanist, ateu, aparține respectivei categorii. Asadar suntem creatori de categorii.

    Studiasem cândva la filosofie faptul că orice societate se conduce după o anumită filosofie. Astăzi predomină mai mult, individualismul, consumismul, materialismul, globarizarea etc. Așadar omul se orientează spre aceste „valori” oarecum orbește, de multe ori fără să-și dea seama că a intrat într-un joc al manipulării unde și-a pierdut personalitatea.

    Sutem de multe ori dezgustați de realitatea în care trăim. Suntem asemeni unui copac cu ramuri uscate și verzi care asteaptă să dea roade. Seva și radacina sunt comune pentru toți, însă nu toți sunt capabili să se autosacrifice. Nu ne putem nega radăcinile comune. Eu spun și oamenilor care au greutăți în familii, copii care se droghează de exemplu: indiferent care sunt alegerile copilului dvs. el rămâne un membru al familiei. Un om are nevoie de ajutor atunci când îi merge rău nu când îi merge bine.

    Spiritul nu are culoare politică, el ne dă puterea de a transforma realitatea, de a fi solidari, de a visa, de a construi și de a vedea în profunzime. Noi dăm sens vieții și acțiunilor noastre.

  10. Avocatus, nu înțeleg ce vrei să spui. Ai scris mult și nu înțeleg nimic concret Spui că e bine să fii fanatic religios? Sau patriot? Încearcă pentru o clipă să nu predici, să nu arunci cuvinte la grămadă fără să reușești să spui nimic. Nu te criticam, ci îmi motivam lipsa patriotismului și a religiozității. Mă scuzi, dar decât să scrii 5 fragmente a câte 10 rânduri, mai bine scrie un rând exprimându-te direct. Ce au țăranii și truda lor cu patriotismul? Țărani există peste tot, la fel de cinstiți. Ce au palmele tale fine cu ceea ce spuneam eu? Ce au copiii care se droghează cu patriotismul? Nu înțeleg nimic.
    Dacă tot vrei să predici, imaginează-ți măcar că cei ce te ascultă au mai mult creier decât un copil de 5 ani și încearcă să îți predici întâi ție ceea ce ai de spus, pentru a vedea dacă înțelegi ceva sau dacă predica ta are vreun început și un final. Sincer, nu înțeleg nimic din ceea ce vrei să spui.

  11. @FireMan, nu m-am referit la nici o religiozitate ci la faptul că suntem dependenți de o apertenență indiferent care este ea.

    Când spun români nu mă gândesc doar la oamenii politici, la cocalari sau maneliști dar la bunica mea care a muncit vreo 40 de ani la colectiv, la copilul din fașă care nu are vină ca s-a născut in această țară, mă gândesc la pensionarii care trăiesc de azi pe mâine, la medicii corecți și tot asa…….

  12. @FireMan, sunt mai complicat deși de multe ori admir stilul de exprimare simplu. Insă aș juca teatru dacă m-am exprima astfel. Mă străduiesc sa fiu original.

    Citește și tu printre rânduri dacă nu înțelegi. Te cam grăbești când citești. Vrei să înțelegi totul deodată și fără prea mare efort.

  13. Aham, adică vrei să spui că numai în România există țărani (cum e bunica ta) care au muncit sub un regim comunist, că numai în România se trăiește greu, că numai în România există cocalari, politicieni corupți, copii care se nasc fără vină și că toate acestea îți sugerează ție termenul de „român”?

    Mie termenul „român” îmi spune doar un lucru: locul de naștere al cuiva.

    Tocmai asta spuneam, că dăm prea mare importanță patriotismului și dramatizăm totul de parcă numai noi suntem victimele tuturor. Ajunge atâta dramă, atâta „patriotism” de rahat. Suntem OAMENI, români sau nu, victime sau nu, retardați sau nu. Nu mai faceți atâta pe patrioții și pe victimele. Eu sunt sătul să văd oameni care își plâng de milă… ”Vaaai România, vaaaai țară de căcat, vaaaai ce să fac într-o țară în care sunt atâția maneliști”, etc etc. Și toate astea spuse mai ales de oameni care nu trăiesc în România. Fraților, ajunge! Sau ați fi preferat să trăiți în Somalia? Sau în Congo? Sau în China? Sau în Afganistan? Ați merita sincer să vă fi născut acolo și atunci să vedem dacă v-ați mai fi plâns de maneliștii de pe stradă.

    Dacă VREȚI o schimbare în bine, FIȚI mai întâi de toate acea schimbare. Dacă doriți o schimbare în bine, FACEȚI ceva, nu vă plângeți. Dacă doriți acea schimbare în bine, PERSISTAȚI în A FI acea persoană pe care vă doriți să o vedeți în celălalt.

    Aaaa că România e cum e, ASTA E. Mutați-vă dacă nu vă convine. Dar dacă stau să mă gândesc mai bine, România e mai bine decât cum era acum 20 de ani. Aaaa nu e precum Ungaria, Italia, USA? Mi se pare și normal, date fiind circumstanțele. Care circumstanțe? Hai să ne gândim numai la faptul că România nu a dus niciodată un război de cucerire (pentru a acapara teritorii noi, colonii, așa cum sunt marile puteri ale lumii), România a fost întotdeauna secătuită și furată de numeroase popoare și state dominatoare: Imperiul Roman, Imperiul otoman, Austro-ungaria, Imperiul rus, ca să nu mai vorbim de hoardele de tătari, huni și armatele cotropitoare care au pășit fie și numai în trecere pe aceste meleaguri. Războiul în sine și dorința de cotropire este cea mai neagră moștenire a unui popor de la începuturile formațiunilor statale, iar dacă ar fi un motiv pentru care sunt mândru că sunt român, ar fi acela că România nu a luptat niciodată pentru a acapara și alte teritorii decât acelea pe care au existat dintotdeauna vechii daci.

    Avocatus, „complicat” nu înseamnă întotdeauna și „inteligent” sau „pozitiv”. Poți fi și complicat… degeaba.

  14. @FireMan sunt de acord cu ultimul tau mesaj. Frate nu-ți convine ceva începe tu să schimbi: în mentalitate, gândire, comportament. FireMan așa te vreau ai pus degetul pe rană.

    Să ști că nici în Occident nu sunt oamenii altfel. Singura diferență e că nu se țigănesc ca și noi în public. Insă au și ei “răgăliile” lor. Există oameni cu care nu vreau să mai am de-a face niciodată datorită ipocriziei, lipsei de moralitate, minciunilor. Oriunde mergi în lumea asta întâlnești mai mult sau mai puțin acelasi tip de oameni: corecți, ospitalieri, deschisi, sinceri dar și oameni mai puțin “oameni” (fac intetionat acest pleonasm) adică lipsiți de moralitate și caracter (gunoaie ale societății).

  15. Se pare ca ziua Romaniei apartine tuturor romanilor dar luati separat.

  16. CM..
    Eu sper sa ma fi auzit,majestatea sa…
    nu dispretuiesc lumea,insa cind vad cum se zbate sa re devina la putere mi se pare absurd…
    Margareta,fiica-sa declara prin Europa ca Romania e pregatita sa redevina monarhie, plus se zbat toata familia sa recapete si titlurile de Hohenzolern..
    De ce crezi ca Regele Mihai nu mai are nici un titlu “albastru” decit Regele Mihai de Romania?
    Si nu vad de ce majestatea sa trebuie sa se plimbe cu girofar si garda de corp, platita de stat?
    @Firemann
    Ai absoluta dreptate,Regele Mihai,la fel ca altele familii regale a fost abrodat si trimis in exil..si altii au fost in exil,dar dupa reintoarcere in patrie,au continuat o viata de muritor de rind,nu isi cereau titlurile inapoi…
    Ma rog sint su exceptii,mai putine..dar sint..
    Ma lovesc si eu de birocratia romana…si eu am construit in tara,si eu lucrez cu companii sau cu ministerul transporturilor, la fel ca oricare altul..
    Pardon rectific..am lucrat..se pare ca ma pensionez :-((

  17. Sergiu,
    Ţi se pare absurd că cineva, oricine în lumea asta se zbate să ajungă la putere ? Păi asta este esenţa sistemului politic , ţi se par absurde alegerile? Apoi Majestatea sa nu se zbate , el este şeful Casei Regale şi Rege al României. Asta nu au reuşit comuniştii să o şteargă cu toată securitatea şi cu toată propaganda lor. Eu nu ma cunoştinţă de declaraţii de genul celei pe care le insinuezi , te rog indică-mi dacă există aşa ceva. Ei spun tot timpul că sunt pregătiţi, că au ce oferi , dar că este nevoie ca populaţia să dorească asta ( am auzit acestea în cel mai recent interviu sâmbătă la emisiunea 3×3 a lui Stelian Tănase).
    Mai ştiu că nu de mult timp Casa Regală a renunţat a mai face parte din Casa Hohenzollern. Astea sunt faptele, ele contrazic aluziile tale, cum să te zbaţi să (…) când tu abia ai renunţat la (…)
    Sunt sigur că dacă Majestatea Sa umblă cu girofar şi cu gardă de corp plătită de guvern o face în virtutea unui drept constatat de acelaşi guvern. Îmi pot închipui o similaritate cu drepturile foştilor şefi de stat, nu ştiu exact cum stau lucrurile dar mi se pare imposibil să o facă ilegal. Mai cred că printre atâtea cheltuieli discutabile aceasta e minoră, mi se pare o discuţie meschină.
    Îmi cer scuze că intervin şi în discuţia ta cu FireMan. Majestatea sa nu revendică titluri, ele i se cuvin şi îi aparţin deja . A revendicat proprietăţi conform legii româneşti şi asemeni oricărui cetăţean . Dacă i s-au cuvenit le-a primit.
    Repet rugămintea de a-mi indica locul unde pot citi declaraţii ale Principesei cum că România este pregătită pentru monarhie şi semne indubitabile ale eforturilor de a obţine înapoi titlul Hohenzollern . În absenţa lor am să consider partea ta din discuţia noastră o bârfă la cafea (plăcută dealtfel).

  18. CM
    da-mi voie sa te intreb ceva?
    De cind exista decretul sau legea care permite purtarea de titluri nobile in romania?
    De ce alte familii cu titluri de exemplu,Duce,Conte sau simplu Boier…nu au dreptul sa foloseasca titlurile,pe motiv ca in Romania sint interzise?
    Nu urlati…si boier este titlu…
    Bojar von Transilvanien onor accordat de austro-ungari,unor familii de demnitari…
    Regele Mihai a fost prin ordonanta judecatoreasca obligat sa nu mai foloseasca numele de Hohenzolern,abia dupa aia sa hotarit sa rupa legatura cu ei…
    Cum am acces la scaner o sa pun reportajele despre razboiul intre Regele Mihai si Hohentolerni,plus declaratia printesei mostenitoare Margareta..

  19. Sergiu
    Dar există un decret care interzice ? Că dacă nu există, atunci este permis fără a fi nevoie ca o lege să o facă. La fel stă situaţia în cazul oricărei familii nobile , de unde ai scos-o că li se interzice să îşi folosească titlurile?
    Casa Regală a României a fost îndepărtată din casa Hohenzollern la 1916 ca represalii la intrarea României în război împotriva Germaniei. Ferdinand a fost renegat de casa Hohenzollern devenind Ferdinand de România, la fel şi succesorii săi Carol II şi Mihai .
    Nu aş putea specifica în ce moment, lui Mihai i s-a reacordat titlul Hohenzollern Sigmaringen , tilu la care a renunţat anul trecut împreună cu toată Casa Regală. Au tot fost conflicte , ultimul ( şi probabil despre asta vorbeai ) legat de acordarea titlului Hohenzollern Veringen Principelui Radu. Lui i s-a interzis prin hotărâre judecătorească folosirea titlului respectiv şi nu casei Regale sau Majestăţii sale aşa cum insinuai.
    Poţi ataşa linkuri sau poţi indica publicaţiile , nu e nevoie de scanner

  20. Cm
    Revista “Profil” a dezbatut tema asta in urma cu vreo 2 luni..si acu ca tu spui…asa este regele junior si-a luat titlul de hohenzolern si a fost dat in judecata..
    Ma inclin in fata domniei tale cu scuzele de rigoare :-))
    Nu stiu ce scaner visam eu azi dimineata,tot asa de bine pot fotografia articolele..

  21. @sergiu
    N-am reuşit să găsesc revista Profil. Ar fi bine dacă s-ar putea pune un link.

    Pe wikipedia apare destul de clară problema numelui acordat/contestat Principelui Radu. “Prințul Moștenitor [n.n. ASS Karl Friedrich, Prinț Moștenitor de Hohenzollern-Sigmaringen] și-a reiterat cererea, afirmând că tatăl său [n.n. ASR prințul Friedrich Wilhelm, șeful casei princiare de Hohenzollern-Sigmaringen] nu are dreptul de a acorda titluri într-o republică și că titlul de “Hohenzollern-Veringen” e o “farsă”.”

    Unul dintre cele mai bune articole despre “contenciosul” retrocedărilor faţă de Regele Mihai, şi nu numai despre el, este cel scris de către Vartan Arachelian.

    M-a intrigat ceea ce spuneai despre pretenţia Regelui Mihai de-a fi întâmpinat, la Viena, de către ambasador. Din câte ştiu, în perioadele premergătoare primirii României în NATO şi în UE, Regele Mihai, cu asentimentul Guvernului şi beneficiind de colaborarea cu Ministerul de Externe, a făcut mai multe vizite în scopul promovării intereselor României. Nu ştiam că şi la Viena a fost o astfel de acţiune dar, dacă vizita despre care vorbeşti a fost în acel context, atunci pretenţia prezenţei ambasadorului era legitimă.

  22. Principele a primit acel nume, nici măcar de la Rege, ci de la şeful casei Hohenzollern, dacă e să dăm crezare Wikipedia.
    Am citit un interviu acordat de fiul acestuia , Karl Friedrich ziarului Cotidianul în 2008 şi m-am lămurit cum stau lucrurile. K F Hohenzollern consideră că tatăl său nu avea dreptul să acorde TITLUL Hohenzollern Veringen Principelui Radu. Presupun că decizia judecătorească de care vorbeşti la asta se referă. Pe de altă parte Casa Regală a României vorbeşte de “NUMELE Hohenzollern Veringen” pe scurt treaba e complicată, disputa e avocăţească şi nu îi văd relevanţa.

    Monarhia e departe de România. Din păcate spun eu, din fericire spui tu . Pornisem de la modele care să inspire mândrie naţională şi alea trei cărţi pe care le-am citit eu despre oamenii ăştia îmi spun altceva decât alea trei cărţi pe care le-ai citit tu despre ei.

  23. Sicmarin
    Nu pot da detalii despre vizita aia,decit ca convoiul “oficial” a vizitat un demnitar roman aflat in spital in viena,apoi nu stiu ce au facut ei 3 ore..insa toata vizita a durat in jur de 5 ore…ma gindesc ca e cam putin pentru a promova interesele Romaniei,dar destul de deajuns sa fileze putin prin oras..
    Cm..
    O sa ajung acasa mai citesc o data articolele dar cum spui tu..de regele radu era vorba..
    Imi ridic palaria:-)) bineinteles cu scuzele de rigoare:-)

Comments are closed.

Vezi si...

Tudor Kovacs despre întâlnirea de la Poiana Brașov, 14-17 aprilie 2011

Chiar dacă postăm acest interviu cu o oarecare întârziere, pentru care ne cerem scuze atât lui Tudor Kovacs (manager PSI România), cât și cititorilor DarkQ și Idei de Gay, acesta este ultimul dar unul dintre cele mai importante materiale obținute în Poiana Brașov, conținând informații și lămuriri cu privire...

Articole din aceeasi categorie