Acasă Opinii Omul intre evolutionism si creationism

Omul intre evolutionism si creationism

1033
0

29078_xlarge_86475500Desi am doar 20 de ani in scurta mea viata de pana acum am fost foarte interesat printre multe altele si de teologie si istorie. Desi aceste doua domenii pot parea usor complementare, am realizat ca mai nou lumea stiintifica ofera istoriei o alta incadrare in tot acest spatiu,o incadrare usor antagonica cu teologia. Daca pana de curand studiul istoriei incepea odata cu aparitia civilizatiei mai nou ea incepe odata cu formarea universului acum 13.7miliarde de ani si urmareste intregul proces de formare si evolutie al materiei ca energie in repaos si al aparitiei vietii,facand din istorie o stiinta interdisciplinara.

In ultimul timp stiinta a clarificat negura asternuta peste lispsurile din evolutia umana.Stiintific vorbind ramura  omului s-a desprins prin mutatie acum circa 5 milioane de ani, cand a aparut primul primat biped (hominid),a poi prin mutatii repetate in cateva milioane de ani s-a ajuns la ceea ce suntem astazi si anume homo sapiens (acum circa 200de mii de ani).

Stiintific,  totul este logic: formarea sistemului solar, aparitia vietii, deriva continentelor,aparitia si disparitia dinozaurilor,evolutia mamiferelor,aparitia primatelor  si a intregului ecosistem,totul este clar si dovedit acum. Omul a avut mereu intrebari cu privire la aparitia lui si atunci cand nu a avut raspunsuri si le-a inventat cum e cazut zeilor si a Bibliei etc.

Odata cu trecerea de la vanator-culegator la agricultor si dependenta omului de mediu inconjurator acum 10 mii de ani au aparut primele manifestari magico-religioase ca raspuns la intrebarile pe care le avea omul cand a vazut ca depinde de mediul inconjurator deci este dependent unei forte superioare.Religia a aparut ca un raspuns alternativ la intrebarea”cine suntem?” si a evoluat  odata cu progresul stiintific devenind o alternativa din ce in ce mai neverosibila dar adulata de unii semeni prin necunoasterea alternativelor.

Studiind intens in ultimul timp aceasta problema am ajuns sa dau crezare teoriei evolutioniste intrucat sentimentul religios nu este premergator aparitei omului. Omul produce conceptul si nu conceptul omul. Dezvoltarea conceptului religios urmareste in deaproape  evolutia omului caderea lui adam si a evei din Biblie fiind mustrarea pe care si -o face omul cu privire la trecerea de la vanator culegator la o viata sedentara in care trebuie sa trudeasca pentru hrana unii specialisti considerand ca este o reformulare a Epopeei lui Ghilgames (cel mai vechi text literar gasit) din Sumer.

Faptul ca Biblia afirma  ca lumea a fost facuta in 3701 IH si ca intai a aparut pamantul si apoi soarele este astazi o gluma nerusita si exemplele pot continua.

Cert este ca  evolutia naste revolutie iar revolutia naste de obicei progres.Omul s-a folosit de-a lungul aventurii lui de toate mijloacele pentru a supravietui dar asta nu il i mpiedica sa nu treaca peste anumite siteme de gandire atunci cand realizeaza si demonstreaza ca nu mai sunt viabile. In acest articol am incercat cat se poate de scurt sa abordez acest subiect.

Daca aveti intrebari s-au doriti sa dezbatem acest subiect as fi incantat. Acesta este primul meu articol aici si am zis sa incep cu un subiect ce vizeaza oarecum domeniul meu viitor de activitate profesionala si in viitoarele articole am sa vorbesc si despre mine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here