No menu items!

Oare Coreei de Nord îi va fi mai bine fără Kim Jong Il?

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

De câteva zile tot încerc să stau la curent cu ce se mai întâmplă în Coreea de Nord. După cum știți Kim Jong Il a murit recent în urma unui atac de cord în… tren. Îi era frică de avioane și circula mereu cu trenul. Bine, acestea sunt declarațiile oficiale, realitatea ar putea fi alta.

Somn ușor...
Somn ușor...

Am prins o oarecare curiozitate pentru Coreea de Nord acum vreo doi ani, în urma unui documentar pe care îl văzusem și a câtorva fotografii (făcute de ceva fotograf din SUA) care încercau să creioneze tabloul creat de dictatorul Kim Jong Il, “marele conducător” sau “conducătorul prea-iubit” după cum trebuia să fie recunoscut de populație.

Mai curios e faptul că acum, după moartea lui Kim Jong Il… nord koreenii sunt într-o transă indusă: prezentatoarea TV plânge când mai prezintă vreo știre pe postul național (singurul de altfel), ghețarii se rup apocaliptic și pietre luminate apar din senin pe nuș ce munte, păsările îi aduc omagii lui Kim Jong Il… zeci de mii de oameni ies în stradă urlând de imensa durere pe care o poate cauza moartea unui tiran.

Bineînțeles că tot show-ul ăsta e o mare minciună, nu cred că cuiva îi pare rău de moartea lui Kim Jong Il, însă, povestea, așa ca exercitiu de manipulare în masă, propagandă a unor ideologii coroborată cu inducerea fricii, are totuși o morală care nu are cum să nu ne oblige să deschidem ochii mai larg vis-a-vis de alte “regimuri totalitare” întâlnite într-o formă sau alta, indiferent de natura acestora.

Uite așa se face că după un regim de sărăcie lucie, oamenii tind să-l facă pe cel care le-a făcut viața un calvar un… ZEU. Acum, marele necaz în toată această poveste este că Kim Jong Il a fost și el om, așadar odată și-odată tot trebuia să-i vină timpul de hac.

Însă… ce ne facem cu zeitățile, forțele superioare, ba chiar pseudo-valorile… care… nu mor? Este oare omul predestinat să fie îngenunchiat și supus pe parcursul întregii sale vieți?

Previous article
Next article

63 COMMENTS

  1. Pai dat fiind zona geografica si lunglul conflict intre sud si nord inca de pe vremea R Rece exista multe scenarii. Insa acest scenariu a fost cu mult timp ales. Categoric inaintea decesului acestui raposat lider.

    Desigur totul ramane la latitudinea servicilor secrete. Insa viitorul euro si al uniunii este mult mai important. De ce? E simplu. Exista foarte multa mandrie in zona euro, iar cand servicile nu pica la un acord comun apare esecul.

    Acesta se rasfrange in doua feluri
    grav – razboi
    si mai grav – economie ruginita
    sau bineinteles un alt zid al Berlinului. Nu asa departe cum pare, din pacate.

  2. ne place sau nu.. asta e tristul adevar.. oamenii marea ma joritate au nevoie d eo mana forte.. care sa le spuna ce sa daca si sa ii scape de calvarul free choice..
    se intampla si in lumea asa numita ‘libera’ doar ca manipularea este mult mai perversa si subliminala…

    actionam ca o turma doar ca nu tot timpul e asa vizibil…

    de aceea rasa vocile care zic nu facem ce ni se zice fara ca sa isi dea seamna sa si acet comportament e previzionat si indus..

    sunte condusi de bani de joburi de media de internet…

    cand cauti ceva pe internet primesti niste prime rezultate care sunt date ca cele mai relevante nu neaparat adevarata..
    totul e manipulabil..

    te uiti la stiri.. daca vezi aceiasi stire pe trei p;osturi e deja adevar..

    suntem manipulati doar cu o gama mai larga de optiuni…

  3. Robert mentalitatea asiaticilor e mult diferita de a noastra.
    Si oricat de curios iti pare oamnenii aia chiar plang cu adevarat,
    Nu este nici o farsa sau pacaleala.
    Este greu de inteles pentru noi, sincer si mie imi este greu sa accept, dar suntem diferiti ca mentalitate, ca mod de viata, ect.
    Oamenii aceia chiar isi plang conducatorul.

  4. Sa nu imi sariti in cap. Nu este discriminare ci doar un crez personal. Consider ca asiaticii din zonele precum china, korea, taiwan vietnam japonia si tot asa sunt lipsisit de… o doaga.

    Plus ca nici ei nu inteleg stilul de viata european. Asadar suntem even.

    A da. Le lipseste perceptia echilibrata. Totul e viata sau moarte.

  5. Sunt curios cum o iesi la globalizarea asta.
    In final cred ca ne globalizeaza ei, dar cu ramasite din noi, gen sarmale, mac, burgher, KFC, ect.

  6. Nu cred ca vor avea vre-un cuvant de spus in globarizare. Crediteaza ei degeaba – nu le va da nimeni inapoi ce au luat si or sa fie trasi prin teapa a la Tepes.

  7. Asiaticii au un fundal istoric şi cultural destul de diferit de al nostru, al europenilor. De-a lungul istoriei, acestea au fost monarhii cu tendinţe imperialiste (în China şi în Korea au existat dinastii monarhice până în 1912, Japonia a avut împărat şi încă mai are, chiar dacă are o funcţie majoritar ceremonială în ziua de astăzi), este în sângele lor să îşi aştearnă existenţa la umbra unui singur om. Imperiul fricii nu este nimic necunoscut lor, iar fanatismul faţă de ţară şi conducător este legendar (să ne amintim de luptătorii kamikaze japonezi).

    Ca bonus, Koreea a fost un stat mult disputat încă de la începutul acestui secol. De-a lungul anilor, japonezii, americanii, dar şi sovieticii s-au zbătut pentru influenţă în zonă, culminând cu crearea artificială a celor două state Koreene (Nord şi Sud) în urma celui de-al doilea război mondial, în 1948, împărţind efectiv statul Korean între Uniunea Sovietică şi Statele Unite. Sud-koreenii au fost expuşi unui alt set de valori ca şi efect al acestei divizării, în timp ce nord-koreenii au fost organizaţi într-un stat totalitar, cu un singur partid şi un singur conducător suprem, nu extrem de diferit faţă de ce au avut înainte. Deci da, este foarte posibil ca unii din cei care tot apar plângându-l pe Kim-Jong-Il să o facă sub ameninţarea lagărului, dar sunt convins că există şi foarte mulţi care o fac din suflet, care chiar cred că el a fost un zeu pe pământ.

    @Smog
    Nu subestima puterea popoarelor asiatice, în special a Chinei, care la ora actuală este una dintre primele puteri economice ale lumii. Asta ca să nu mai amintim faptul că sunt al naibii de mulţi. Iar Korea de Nord este aliatul lor. Nu zic neapărat că ne vor globaliza ei pe noi toţi, dar nici nu este o forţă care trebuie ignorată.

  8. Din nefericire nord koreeni chiar plang pt moartea conducatorului lor dar plang din doua motive:
    1.le e frica de ce urmeaza…poate fi mai rau ca pana acum
    2.ei practic au creierii facuti praf. Au fost atat de bine manipulati incat ei au ajuns sa iubeasca un conducator pe care,poate unii din ei,nu l-au vazut in viata lor.
    @Smog: nu prea sunt de acord cu tine…eu cred ca noi,europenii suntem mai sariti de pe fix decat asiaticii. Pe bune acu,ei sunt mai dezvoltati decat multe alte tari in plus ei chiar stiu sa isi pastreze traditiile…la noi cine le mai respecta? Chiar aseara ma uitam pe antena 3 si un reporter intreba mosi si babe: cine au fost Adam si Eva? Nimeni nu a stiut ba mai mult,iti dau exemplu de raspuns: Adam a fost sotia lui Hristos iar Eva fica lor. Deci? Care sunt mai nebuni?!

  9. @aln – am incercat din rasputeri insa cand vad ieftinul pe care “popoarele asiatice” (sunt pro lumea araba, anti lumea orientului extrem) il fabrica (de la toyota la lexus) pur si simplu rad. Si este comic cand un lexus este mai scump ca un m-benz sau air nippon or whatever se considera o companie mai buna decat aifrnace ma simt ofensat.

    de aceea recent mi-am format un nou obicei. sa cumpar lucruri non made in china. imi fac partea catre uniune oricat de comunsit ar putea suna argumentul meu.

  10. @Smog
    Nu pot să te contrazic legat de ieftinul exportat din popoarele asiatice (China în special), dar să nu uităm că foarte multe companii producătoare de hardware au producţia externalizată în China (spre exemplu orice produs Apple pe care l-ai ţine în mână este exclusiv Made in China, nu au altă sursă) sau că foarte multe companii asiatice fac lucruri de calitate (aici voi da ca prim exemplu Samsung care activează pe mai multe planuri decât am putea număra cu degetele de la două perechi de mâini). Deci ar trebui să încetezi a mai cumpăra majoritatea produselor care se găsesc pe piaţă dacă ai vrea să eviţi stigmatul “Made in China”.

  11. Tocmai.
    Este greu dar nu imposibil.
    Asa ca am gasit un iPod fabricat in germania, telefon la fel si pentru ca incerc sa reduc tirajul de electronice aiurea cumparate pe sezon fara motiv aparent… reorientez fondurile.
    Ah, si ultima chestiune gasita ddram kensington fabricat in canada!

  12. Cred că este o cruciadă inutilă şi greu de menţinut. Oricum, nu tot ce iese din Asia este prost, eu sunt foarte mulţumit de electronicele mele Samsung Made in Korea. 🙂

    Cred că dincolo de o eventuală aversiune faţă de popoarele extremului orient trebuie să vedem şi calitatea anumitor chestii care vin de acolo, să nu ne lăsăm pradă creerii de stereotipuri înguste.

  13. Si eu am exceptii. De exemplu Panasonic care este o companie jos palaria, casio, dar cam asta e tot. aa, si Pioneer desigur. Bine si yamaha.. sony.. hai lasa-ma ca sunt in embargo economic. pana la vesti mai bune, pro european :))

  14. Nu imi place samsung. Nu stiu de ce. Imi place htc. Iar in ziua de astazi ca presupun ca am dat-o in telefoane mobile nu ma mai atrage nimic. Imi este dor de zilele vechi cand damn erau mesaje si apeluri. Hai un 3g pentru te miri ce info cruciale. insa acum… acum e pur si simplu pervertit.

    iar android este oribil.

  15. Aş putea să spun acelaşi lucru despre iOS, dar să nu transformăm acest articol într-o disputa tehnologică. Să revenim la popoarele asiatice, în speţă Korea de Nord şi jalea ei pentru “comandantul suprem”.

  16. De acord. Ca sub nota, ios este la fel de crappy. Nu partez cu nimic. Imi plac dispozitivele care au personalitate proprie. Insa standardizarea distruge acest privilegiu.

    Si asa revenim la cultura Korea De N. unde diversitatea este destul de limitata. Si este tragic cum atatea entitati umane nu au pic de personalitate in ciuda faptului ca razboiul rece s-a terminat acum multa, multa vreme. Si e comic cum, cel putin dpmd vedere comunismul korean nu difera foarte mult de inchizitia catolica. Este doar putin… alternata. Si actualizata “drepturilor omului”. Mai mult ca sigur, va fi folosita ca natiune erou pentru a ingradii mai mult popoarele aflate in impas.

    Nu s-a gandit nimeni ca economia in zona evoluata a lumii a fost fortat comasata pentru a ridica china si reinventa etica muncii? Slash… sclavia moderna – si mai grav – aplicata in europa?

  17. Una din condiţiile necesare pentru implementarea unui regim totalitar este pierderea identităţii individului şi crearea unei mase uniformizate, manipulabile după interesele celor aflaţi la putere. Sistemul politic korean (mă feresc să îl denumesc “comunism”, deoarece acesta constituie mai mult un set de valori teoretice neimplementabile în lumea reală) este similar cu orice alt sistem totalitar unde imaginea unui singur conducător suprem este folosită pentru a închega o “minte colectivă” şi a o subjuga, doar că este uşor dus la extrem din anumite puncte de vedere faţă de mişcările similare din, să zicem, blocul sovietic şi chiar faţă de fraţii lor chinezi, cel mai probabil prin instituirea unei politici bazate pe frică mai agresive decât în alte părţi, dar coroborată cu tendinţa poporului de a se lăsa conduşi (nu poţi institui un astfel de sistem oriunde, oricât de mult ai plusa pe ideea de poliţie politică, trebuie să te ajute şi mentalitatea poporală).

    Economia din zona evoluată nu cred că a fost comasată forţat specific pentru a ridica China şi nu cred că există o conspiraţie mondială în acest sens (nu prea sunt adeptul teoriei conspiraţiei). Cred doar că cineva, la un moment dat, a descoperit că forţa de muncă din China era foarte ieftină, organizată şi uniformizată (ca urmare a sistemului politic care presupune şi asta) şi s-a dat de trei ori peste cap ca să îşi externalizeze fabricile acolo pentru a scădea preţurile de producţie şi a creşte venitul firmei per produs vândut. Aici cel mai probabil a contribuit şi tendinţa de (oarecare) deschidere a Chinei către occident şi către colaborare pentru a-şi asigura, totuşi, o poziţie pe harta economică a lumii.

  18. Initial am crezut ca chestia cu lacrimile e o propaganda desantata, si sper inca ca este asa. Daca totusi coreenii au fost in asemenea hal spalati pe creier incat il regreta sincer pe dictator, eu ma tem pentru viitorul tarii lor. Cine a fost totusi Kim Jong Il? Imaginati-va un Ceausescu mai megaloman si mai lipsit de scrupule, cam asa ceva a fost. Avea vreo 20 de palate si case de vacanta, intr-o tara in care venitul mediu oficial era de 2 (doi) dolari pe luna. Nu va fi regretat.

  19. Nu cred ca sunt indreptatit sa intru in asemenea discutii. Nu am studiat in detaliu rapoartele recente.
    INSA cu cat mai putin oameni mor de foame, cu atat mai bine.

  20. @Corneliu
    Kim-Jong-Il nu a fost un Ceauşescu mai megaloman, ci Ceauşescu a vrut să fie un Kim-Il-Sung european, dar nu prea a reuşit, contextul politic de aici fiind foarte diferit de cel din extremul orient.

  21. @Smog
    Concluzia ta este general valabilă şi am putea-o extinde asupra oricărui popor. Ar fi ideal să fie aşa, dar ştim cu toţii că interesele se află în mâinile marilor puteri. Iar Asia în acest moment (atât în zona Koreei cât şi în zonele arabe) este un butoi de pulbere mondial gata să explodeze.

  22. Foarte adevarat insa din punctul meu de vedere sansele ca un razboi masiv sa apara sunt mai mult decat reduse. Dintr-un singur motiv – nu sunt destui bani.

  23. Subiectul e destul de interesant, as putea spune că e un articol critic la adresa regimurilor totalitare. Situația persoanelor care trăiesc în Koreea de Nord este într-adevar dramatică. Unii susțin un regim conduși de setea de a domina același scenariul ca și Romania anilor ‘80.
    Rationamentul lui Robert e corect, argumentele valide, însă mă intreb dacă filosofia capitalistă ar fi o soluție! Libertatea e necesară însă din păcate este prost înțeleasă. Mă intreb: ce am făcut noi 22 de ani cu libertatea dobândită că nu știm încă cine sunt adevărații vinovați ai masacrului din 89? În locul comunismului am ales corupția, minciuna, șantajul iar o parte a societății suferă din această cauză, Justiția care este încă manipulată politic. Cineva îmi spunea pentru a schimba o mentalitate e nevoie de 2 generații. Să fie oare acesta destinul nostru?

    Ultima parte nu am înțeles-o. Nu știu la ce te referi când vorbești de: „zeități, forțe superioare, pseudo-valori”.

  24. @Smog
    Ai fi uimit de unde pot să “răsară” bani când e vorba de apărarea intereselor naţionale (pe care americanii le numesc “valorile democraţiei”, iar asiaticii fie “voia lui Allah” fie “necesitatea spulberării porcilor capitalişti”).

    Da, am supra-simplificat problema, dar să ne amintim câţi bani a investit SUA în războiul de 9 ani din Afghanistan/Irak pentru “propăşirea democraţiei” chiar cu preţul colapsului economic care i-a pândit de câteva ori.

  25. Eu nu cred ca mai exista defapt bani. A devenit un hobby pentru mase. Apoi cine e mai pasionat de hobby are. Sau e binecuvantat cu ignoranta.

    Restul, e voia cuiva. Cuiva nu stiu cine este inca. As putea sa clamez D-zeu vs Satana insa stiu mai bine de atat.

    Asa ca incerc sa omit faptul ca lumea nu e perfecta si sa fac ce orice alt barbat ar face: sa-mi creez propria-mi lume in care pot sa fiu tinut liabil pentru un singur lucru – alt barbat.

  26. Te gândeşti la “being held liable for” din engleză. În română ar veni “să fiu responsabil de” sau “să fiu tras la răspundere pentru”.

  27. Mi-am dat seama din prima ce voiai să zici, chiar dacă era cuvânt inventat, dar după te-ai corectat şi mi-a devenit neclar. 😀

    Keep rollin’ with the coolness! 😀

  28. It is welcomed only as long as if you don’t have to give out handjobs for food. So for now, I’m playing safe.

  29. Cu formularea ” În locul comunismului am ales corupția, minciuna, șantajul iar o parte a societății suferă din această cauză, Justiția care este încă manipulată politic. ” am o problema pentru ca pare ca in comunism n-ar fi existat coruptie, minciuna, santaj sau justitie manipulata politic. Si as zice ca, cel putin la noi in tara, astia erau stalpii de sustinere ai comunismului.

    In subiectul Coreei de N nu stiu daca e cazul sa ma bag, deoarece nu am studiat problema destul. Si desi si eu ma ingrozesc cand vad cat de departe poate ajunge propaganda si cat de diferiti sunt oamenii acolo, nu simt ca pot emite o judecata de valoare. Pana la urma nu stiu daca exista libertate si daca exista, nu stiu daca are o utilitate sociala reala. Deci de ce ar fi ei mai rai decat noi?

  30. Să trăiți, să înfloriți și să nu îmbătrâniți!

    Îmi place că v-ați rezolvat toate problemele personale și pe – ale Țării, iar acum ați trecut la Korea de Nord!
    Sau voi sunteți la „Caru’cu bere” și din cauza zgomotului folosiți tastatura?

    • @Rhodos: Ma piș pe tara asta. Cu p mic si mare.

      Chiar azi dimineata citeam ceva comentarii la nush ce stire de ultima ora care zicea ca romanii nu au mai avut mesele la fel de incarcate ca in restul anilor, aratandu-se cu degetu catre criza lu’ peste. Zicea unu’ spalat si splacit la creierii capului ca e mare pacat pentru ca pentru el sarbatorile este “un puternic fundament, pentru pastrarea traditiilor si a fiintei nationale.”. Waw. Ce-are de-aface o sarbatoare crestineasca cu fiinta nationala??

  31. Ok. Si daca un om care s-a autoimpus a reusit sa faca din oameni niste sclavi, niste unele tematoare care nici nu cracnesc… nu am putea face o paralela si al alti Kim Jong Li-i? Adecatelea, o forta suprema care prin amenintarea directa (sau indirecta) tine omenirea in sah inducandu-i in subconstient ca va muri de foame daca nu face asta, va pieri, va arde in cazanul cu smoala, va veni bau-bau daca nu adoarme la 9 seara sau nu va veni Mosu daca nu ia note mari etc. Si Kim Jong Li a fost muritor. Daca era nemuritor? Daca era un concept care avea putere asupra intregii lumi?

    Suntem de fapt liberi? Sau ni se pare? Io cred ca ni se cam pare. Ce-i drept, robia e tare bine travestita in libertate in unele locuri de pe glob.

    Practic cam asta vroiam sa subliniez in articol, nicidecum ca asiaticii nu-s ca europenii si ca-s mai multi.

    Iar poza pe care o pusei, n-am pus-o chiar la intamplare. Multe chestii pe care le atarnam pe perete tind sa ne spuna ce e bine si ce nu, cand, cat si cum…

    Citisem o chestie amuzanta. Cica nus ce redactor ii intreaba pe ceva sateni unde merg toti inghesuiti intr- masina. “La munca pe camp, ne-am oferit voluntari”. Mirat, reporterul intreaba: “Bine, bine… da’ toti v-ati oferit voluntari!?”… Raspuns: “Pai da, ca toti trebuie sa ne oferim voluntari”. 😉

  32. @RobertG
    Pe aia cu înghesuiala din faţa casei lui Becali care le dădea bani şi mâncare de acum câteva zile nu o ştii?

    Revenind la articolul de zici că l-ai citit, trăim într-o ţară în care conştiinţa naţională s-a confundat de mult cu ideea de creştinism, tradiţiile noastre se îmbibă cu cele creştineşti şi suntem deja într-un punct în care cu greu le mai putem disocia. În momentul în care se construieşte Catedrala Mântuirii Neamului şi se ard atâtea amar de milioane de euro pe ea când s-ar putea face cu totul altceva cu banii aceia (şcoli, spitale, chestii care chiar ar ajuta la ceva) şi nimeni nu zice nimic şi toate babele sunt bucuroase că or să mai aibă ÎNCĂ un loc în care să se întâlnească evlavioase la o bârfă mică sub oblăduirea lui Dumnezeu nu ştiu ce pretenţii mai putem avea… Specimenul din articolul tău este doar unul din milioanele de români care gândesc aşa şi cărorea le-a fost inoculată aceasta conştiinţă naţional-religioasă.

  33. ALN, da am citit-o si p-aia. Asa ceva… colind, colind… Dumnezeu, Dumnezeu, lasa-te patruns de spiritul craciunului… dar cand e vorba de bani… scoate ochiu’. 🙂

    Într-una din dimineti mă chioream pe geam ca veniseră un grup de ceva penticostali sau whatever (fetiscane de 16 ani cu batic in cap) sa cante colinde pe strada despre cat de splendid si de frumos e totul, lin si limpede, curat si bogat. Cum cantau ele asa frumos, un batranel vai-s-amar de capu’ lui cotrobaia de zor intr-un tomberon. A plecat dupa ce a gasit un colt de paine. Cu catel cu tot, ca avea un catel mic si negru.

    Cam tragi-comic, asa.

    In fine, revenind. Pai tocmai, despre asta vorbeam. Kim Jong Li e viu băi oameni buni. E viu si sunt o grămadă. 🙂

  34. una la mana cer mii de scuze pentru incoerenta cretina a comentariului de mai sus
    era ora care era.. si alcoolemia mea nu m-ar fi tinut nici pe tricicleta.
    imi repet mesajul.. omul are nevoie de lideri vizibili
    @smog stiu ca tu cumperi european.. insa in proportie de 99% doar carcasa e made in EU; sau se mai scrie o formula de genul ‘facut in concordanta cu normele EU;
    iti dau un exemplu concret si sustenabil cu date exacte: import 80 de cutii de tricouri din china cu avionul; se aduc la turda unde se pune eticheta made in Italy; se trimit un milano unde se vand cu 45 euro/buc (la oferta); am uitat sa spun ca s-au cumparat cu 1,85 eur/buc si avionul a fost in jur de 4800 eur; profit net dupa toate modificarile..cateva zeci de mii eur;

    sincer in momentul de fata cred ca a investi timp in invatarea limbii chineze e una din cele mai bune investitii ever;

    am lucrat intr-o firma de 3000 de suflete cu cativa ingineri chinezi adusi la perfectionare; translatorul era ‘zburat’ cu avionul de la Bucuresti pe o ‘valiza de bani’ :))

    Colegii mei care au fost acolo cand au montat linia de productie au spus clar: Shanghai este mult mult peste marea majoritate a capitalelor europene; doar ca chinezii de rand nu si-l permit..

    si apoi la subiect… nu uitati cati l-au plans pe ceashca si asta a plecat cu tam-tam nu a facut infarct pe undeva.
    si ce ne miram asa.. voi ati vazut in oltenia inmormantarile cu bocitoare profesioniste? alea sunt artiste si socante..

    si apoi l-am congratulat pe iliescu dupa ce a pus securitatea si armata fata in fata cu poporul la mijloc..
    la noi si cei care au murit si cei care au omorat sunt eroi ai revolutiei…
    asta e tragic si de plans

  35. @ un_tip pot sa imi dea 15 Samsonite cu bani ca eu chineza nu invatz.

    Vive L’Europe

    Si oricat de ingust as putea sa par sunt defapt ceea ce eu numesc acum continentalist.

  36. Cat despre revolutie este putin naiv sa-l acuzi pe Iliescu de conflictele timpului. Da, a facut parte din servicile secrete insa la punctul prezentat de tine a devenit doar o marioneta.

    Aceasta imparteala a fost acordul mai multor servicii de la mi6 si cia pana la mossad si actualul FSB.

  37. @ALN OK, atunci sa spunem ca Kim-Jong-Il a fost un Kim-Il-Sung mai megaloman, poate e mai limpede asa. Si de ce spui ca nu stii daca libertatea are vreo utilitate sociala? Faptul ca tu poti sa te exprimi liber si necenzurat pe un blog gay are dupa tine vreo utilitate?

  38. @Corneliu
    În primul rând nu eu am emis teoria legată de utilitatea socială a libertăţii, mă confunzi cu al meu prieten, Alex P. 🙂

    Cred că ce voia să zică el este că utilitatea ideii de libertate la nivel personal este diferită de utilitatea ei în plan social.

  39. teoria cu serviciile secrete.. eu unul nu o cred.
    poate doar la aprins scanteia si ‘apasat’ butoanele care trebuie; era un butoi de pulbere.
    ma refeream la cei morti dupa 21-22.. acolo armata trebuia sa isi acopere niste pacate si au inventat teroristii.
    nu ma apuc sa iti dau exemple fiindca e un subiect care a trecut pe langa darkq (asta ca mustruluiala) desi in urma a ceea ce a fost atunci acolo.. discutam acum aici despre asta.
    dar sunt foarte multe documentare foarte bine documentate care au aparut dupa 2000-2005 si care nu au fost foarte mediatizate.
    fiindca alte raspunsuri nu avem.. acele documentare privite in conjunctie pot clarifica lucruri pe care comitetele si comitziile post revolutionare nu le-au clarificat. le poti gasi pe digitalarena.

    iar teoriile conspirationiste mondiale isi au locul dar nu la mega nivelul ala.. pur si simplu venea tavalugul schimbarii..
    daca nu venea probabil la ora asta il inscaunam pe nicu demn urmas al lui ceasca sau pe dascalescu…

    nu stiu ce varsta ai… dar eu am prins vremurile in care stateam de la 9 la 2 sa il asteptam la costum de pionier pe ceasca ca apoi sa izbucnim in entuziasm cand trecea ceasca cu aro -ul lui cu trapa..
    si jur ca alea 3 minute cat trecea eram entuziasmati pe bune si emotionati…
    asa ca din pacate coreenii sunt doar o piesa de sah prea sensibil a fi mutata de catree marile puteri in acest moment
    si pun pariu ca va sosi vantul schimbarii in varianta chinezeasca si acolo.. in termen de 10 ani maxim..

    iiar partea cu manipularea si puterile supreme… daca e sa continuam pe teorii conspirationiste… hai sa fim seriosi… 5 milioane de americani au luat credite pentru casa date aiurea pe care nu le-au putut acoperi; bancile preiau casele si le lanseaza in vanzare… apar 5 milioane de case de vanzare pe piata.. scade valoarea imobiliarelor.. lumea vrea refinantare pe dobanzi mai mici pe valori mai mici..

    peste doi ani inca o luam sus cu criza in satele de langa afumati-deal..
    firmelededoi bani sispar si trag teapa… bancile nu au nici o problema.. primesc bani dela cei care a creat criza… statul se imprumuta.. creste tva ul si taxele…

    suntem sub papucul-dolar… ca ne place sau nu..
    si nu… nu plangem la comanda

    dar cumparam la comanda…
    muncim mai mult pe aceiasi bani la comanda…
    cheltuim la comanda…
    economisim la comanda….

    jump!

    how high?

  40. Nu am citit toate comentariile, insa urmarind stirile impreuna cu mama mea si afland ca nu-stiu-ce pasari vegheaza o statuie reprezentand raposatul … l-am vazut si pe succesor si am zis in cor ca pare a-i lipsi o doaga ….

  41. Faza asta cu libertatea ca nu e libertate si ca de fapt suntem mereu sclavii cuiva sau a ceva … este perfect adevarata.

    Sunt sigur ca doar acei oameni care se simt liberi, cunosc sentimetul adevaratei libertati si pot zbura.
    In schimb poti sa fi oricat de liber, dar daca nu te simti liber te inchistezi intr-un spatiu de tine gandit si nu faci altceva decat sa carai la cel ce stie zbura.

    Cam asa sta cu libertatea, precum si modul de vedere al tuturor lucrurilor de pe planeta asta si alegerea personala dupa cum vrei sa vezi lucrurile.

    SINGURA situatie cand se incalca moralitatea, umanul, este cand indiferent cine sau ce, taie aripile unui om care vrea sa zboare sau stie sa zboare.

  42. Sincer … cred că singurele persoane ce își permit libertatea aia care te face să simti că poți zbura, în zilele astea nu sunt decât cei ce au banu gros la buzunar, încât nu își fac griji de ce se va întampla ziua de mâine … Restu toți sunt încătușați într-un fel sau altul și întradevar atunci nu poți face nimic altceva decât să cârâi … doar in cazul în care ai ambiție să faci ceva pentru a îți dobândi libertatea.

    În cazul de fața, poate pare a fi un mișto sau o ironie, dar nu este … singurele suflete de pe planeta asta care mai sunt libere sunt păsările, ca doar ele pot zbura libere … dar uneori nici ele nu sunt atât de libere datorită vânătorilor … !

  43. Fragmente dintr-un interviu dat de un refugiat din Coreea de Nord (o profesoara de literatura aflata acum in Seul), interviu care m-a ajutat sa inteleg reactia pe care au avut-o nord-coreenii cand au aflat ca le-a murit presedintele. Interviul a fost publicat initial in El Pais, sambata trecuta.

    I: La ce ora incepeati serviciul?
    R: Ajungeam la 7:30, pentru ca inainte de cursuri profesorii trebuiau sa studieze catehismul ideologic al ¨presedintelui etern¨ Kim Il-Sung.

    I: Cum ajungeati la institut?
    R: Pe jos. In Coreea de Nord toti mergem pe jos, practic nu exista transport in comun

    I: Cat castigati?
    R: Foarte putin, nu ajungea nici pentru trei zile. In plus, din 2000 guvernul nu ma platea lefurile. Noi am fost norocosi, aveam un unchi in Japonia care mai trimitea bani, dar a murit in 2004. Nu mai puteam trai.

    I: Cand v-ati hotarat sa fugiti?
    R: In 2006, iar pregatirile au durat un an. Calatoria era periculoasa, insa daca ramaneam am fi putut muri de foame. Aveam vecini care mancau iarba si frunze din copaci.

    I: Ati avut probleme de natura politica?
    R: Nu. Eu eram convinsa ca Kim Jong-il era cel mai bun presedinte din lume si ca foametea era provocata de SUA si Coreea de Sud care opreau comertul.

    I: Stiati de lagarele de concentrare?
    R: Da, dar le consideram normale. Acolo erau inchisi cei care erau impotriva guvernului care lupta pentru noi.

    I: Cum a fost fuga peste granita?
    R: Totul s-a aranjat pe bani. Granicerii de la frontiera dintre Coreea de Nord si China sunt toti cumparati. In fiecare seara, intre 7 si 7:30 se uita in partea cealalta in timp ce oamenii fug peste rau. Era iarna si raul era inghetat, l-am traversat pe jos.

    I: Cum a fost cand ati ajuns in China?
    R: Am mers trei ore cu masina pana am ajuns la o casa unde ni s-a dat oua cu orez. Nu ne venea sa credem. La noi in tara, ouale erau o delicatesa si se mancau doar la zile de nastere.

    I: Ce ati simtit cand ati aflat de moartea lui Kim Jong-il?
    R: Vreau sa uit ce a fost, insa fratele meu e inca acolo si mi-este dor de el. Tatal meu a ajuns aici, insa mama mea a disparut cand a incercat sa fuga. Cred ca a murit.

    I: Credeti ca se va schimba sistemul?
    R: Toti spun ca nu se va schimba nimic, insa eu sper sa aiba loc reunificarea, pentru ca fratele meu e acolo si se teme sa fuga.

    • Corneliu, Dumnezeule… asa, inseamna ca noi nici n-avem motive sa ne plangem. Coreenii nici nu au Internet, stiai?

  44. Știam că e rău, dar nici chiar așa. Dacă până și oamenii învățați au ajuns să fie spălați pe creier în halul ăsta, doar un război și o intervenție străină mai poate salva poporul ăsta.

    După CM de fotbal 2010 din RSA, după eliminarea din grupe și mai ales după 0-7 cu Portugalia, întreaga echipă nord-coreeană în frunte cu antrenorul au fost supuși umilinței din Piața Publică pentru necinstirea națiunii. A, și la intonarea imnului înainte de debutul meciurilor, nord-coreeni plâng de mama focului, iar toate partidele sunt difuzate în reluare și nu în direct. Asta după ce cu greu echipa a primit acordul să plece la turneul final.

    @RobertG, mi se pare că nord coreenii au Internet, dar numai un fel de rețea locală, un fel de Korenet mai degrabă decât de Internet, cu pagini exclusiv din DPRK. Însă nu știu cât de accesibilă e rețeaua asta publicului larg.

    Te rog să mai fii puțin atent la titlu, pentru că în română se scrie Coreea cu ”C”. În engleză e cu ”K” dar un singur ”e”, Korea. Forma ”Koreea” mi se pare greșită.

    Știți de la ce vine DPRK? Democratic People’s Republic of Korea. Auziți…Democratic.

    Cât despre fi-su lu ăl bătrân de a murit…am auzit că e cam sărac cu duhul, cum scrie la Carte că e bine să fii. Cel puțin așa îl lăudau foștii colegi din Elveția. Cică ar fi avut acolo bucătar propriu care îi prepara tot ce dorea odorul să bage la mățău. Apoi tacsu i-a plătit examenele puiului ca să vie și el în țară cu diplome, să arate la popor cât de dășteaptă e odrasla trimisului divinității pe pământ.

    • rediam, merci de corectura. 🙂

      Daca s-o intampla sa ne vedem candva, pana la sfarsitul lumii, deja cred ca o lada de bere tre sa dau. 🙂

Comments are closed.

Vezi si...

Ce anume face un “activ” sa fie activ?

Vorbeam aseara ca Non_Lose, si faceam misto ca ar trebui un post, gen: "Cum sa fii activ in 10 pasi simplii!". Dar ar fi iesit o gluma... si ma gandeam ca poate unora le-ar fi util sa deschidem putin acest subiect... nici nu cred ca l-am abordat vreodata pe...

Articole din aceeasi categorie