Acasă Stiri Politica Irlanda a spus DA

Irlanda a spus DA

1058
0

Irlanda a spus DA egalității. Irlandezii au fost invitați să decidă dacă definiția căsătoriei din Constituție va fi modificată pentru a elimina discriminarea și a permite cuplurilor de același sex să se căsătorească. Cu cea mai mare prezență la vot de la referendumul constituțional din 1937, estimată la peste 70%, irlandezii au votat într-o proporție de peste 65% din voturi pentru oferirea dreptul cuplurilor LGBTI de a se bucura de demnitatea căsătoriei.

Irlanda, considerată una dintre cele mai conservatoare țări din Europa, a doua cea mai catolică țară din Europa, după Polonia, cu o participare la slujbele de duminică de peste 25% și în care biserica încă joacă un rol foarte important în societate, a reușit să facă un salt istoric către o societate mai inclusivă, mai modernă și liberală.

Participarea masivă a tinerilor și populației urbane arată că activismul social al persoanelor LGBT din Irlanda, sub bannerul „Vote YES for Equality”, a avut un succes absolut, unul pe care nimeni nu îl putea prevede cu doar câțiva ani înainte. Irlanda devine prima țară din lume care aprobă prin vot popular drepturi egale de căsătorie pentru persoanele LGBTI. Toate astea în condițiile în care până acum 22 de ani homosexualitatea era ilegală, iar persoanele LGBT riscau pedepse cu închisoare sau tratamente hormonale obligatorii.

Mai important decât faptul că irlandezii LGBTI vor avea dreptul de a se căsători, referendumul a permis o dezbatere reală și națională pe tema intoleranței, ostracizării și discriminării sociale a persoanelor LGBTI. A schimbat perspective, a permis o ieșire din dulap mai ușoară și mai prolifică a unui număr mai mare de persoane LGBTI, aducând campania pentru egalitate în mediul familial a o mulțime de irlandezi. Am avea nevoie și noi de ceva similar, cu toată societatea noastră retrogradă.

Referendumul a mai arătat un lucru. Biserica Romano-Catolică cade în irelevanță socială, nu mai este băgată în seamă nici de credincioșii practicanți, când vine vorba de subiecte sociale și politice importante. Un progres de lăudat!

DA, pentru Egalitate!

Mergeți la Marșul Diversității! Fiți mândri, suntem pe partea corectă a istoriei!

Articolul precedent50 Shades of Grey
Articolul următorCe-ți doresc eu ție, Gay Românie
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here