No menu items!

Cercetare LGBT Europeană, chestie importantă

Acelasi autor

Cum Sunt?

Chestionarele completate vor fi postate pe website-ul în curs de dezvoltare, pe măsura completării lor: www.cumsunt.ro! Scopul poveștilor comunității LGBT este să ofere informații heterosexualilor cu...

Excesul de prea mult curcubeu dauneaza grav sanatatii (mintale)!

Frate, ce aveti toti cu cacatu' ala de rainbow!? Plm, zici ca DarkQ a devenit brad de Craciun. Bine, ideea e ca am observat...

Bunul gospodar isi face vara sanie si iarna car. Uneori.

Rasfoind Internetul, acum cateva zile, am dat peste un articol din publicatia online Ring, un alt tabloid specific romanesc unde fiecare titlu contine macar...

Gelozia, bat-o vina

Am fost un om extrem de gelos si posesiv, m-am mai domolit deoarece pe de-oparte experienta m-a invatat ca nu poti inchide un partener...

Cel mai mare regret din viata mea…

... este ca sunt gay. Pe masura ce trece timpul regret din ce in ce mai mult acest lucru. Ideea de ca lumea gay...
RobertG
RobertGhttps://darkq.net
Se pare ca si robotii se imbolnavesc. Nu as zice ca se scurtcircuiteaza. Dar pot aparea polipi sau tumori in circuit, de rezistenta infinita, care denatureaza auzul si vazul, de alfel divin in “multiplexitatea” sa. Asa au aparut noile masinarii. O masina bolnava (faza nasoala e ca masinile chiar daca sunt bolnave, nu mor), imperfecta, si zgomotoasa, ce emite pe frecvente periculoase si oscilante.

După cum știți, nu sunt un mare fan al sondajelor de aia nici nu v-am îndemnat vreodată să completați asta, aia sau ai’laltă. Însă, tot răsfoind pe Internet, am dat de o cercetare care se derulează momentan și vizeză toate țările membre ale Uniunii Europene și ințiativa mi se pare una foarte bune, drept urmare am face bine să completăm fiecare sondajul – e spre binele nostru.

Uniunea Europeană este dornică să afle despre experiențele noastre – să facă astfel încât ele să conteze. Pentru a sprijini legislația egalității de șanse și realizarea de politici, Agenția pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene (FRA) a lansat sondajul de care vă vorbeam în întreaga Uniune Europeană, cu un chestionar care este disponibil on-line și care așteaptă opiniile persoanelor homosexuale, lesbiene, bisexuale și trans în vârstă de 18 ani și peste care trăiesc în Uniunea Europeană și Croația.

Ne plângem mereu că suntem discriminați, înghiontiți, că guvernanții ne ignoră, că trebuie să ne ascundem. Dacă nu ne facem vocea auzită, de această dată în fața Uniunii Europene, e ca și cum totul ar fi OK și n-am avea nicio problemă… deci… hai, băgați tare!!!

Scopul sondajului este sa afle masura in care cetatenii LGBT din Europa se simt discriminati sau nu, si sa colecteze informatii despre eventualele situatii de discriminare, hartuire sau agresiune cu care respondentii s-au confruntat. Este vorba de o cercetare comandata de o institutie a UE, de FRA (Agentia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene) si implementata de Gallup. ILGA Europe si citiva experti LGBT din lumea academica au fost implicati in elaborarea chestionarului. Este prima data cind Uniunea Europeana isi declara atit de explicit preocuparea pentru situatia LGBT – e prima cercetare LGBT care se face simultan la nivelul tuturor tarilor membre UE si Croatia. Vom putea face comparatii intre tari, iar facatorii de politici, vor afla (si ei) care-s urgentele. Din cauza celor implicati, cercetarea va fi credibila si va ramine probabil un reper. E nevoie insa de cit mai multi respondenti – cu cit mai multi cu atit mai mare va fi greutatea ei.” – Irina Niță, Accept, pentru DarkQ.

Mie mi-a luat cam 10 minute. Vouă?

Previous article
Next article

18 COMMENTS

  1. Done.
    Sper sa faca o diferenta astea 15 minute de click-uit raspunsuri, cel putin la nivel de “turma”.
    Oricum cred ca individual putem face cea mai mare diferenta daca:
    1. Ne acceptam orientarea sexuala ca un dat si nu facem din asta o tragedie.
    2. Afirmarea identitatii sexuale nu ar trebui sa constituie o prioritate. Atata timp cat suntem preocupati sa ne definim in societate ca “gay” si nu ca “oameni” si ceilalti se vor raporta la noi in acelasi mod.
    3. Cultivam o anumita decenta in ceea ce priveste subiectele mondene disecate la cate-o tigare. Tuturor ne place barfa si uitam prea des sa tinem cont de limitele intre ceea ce e de interes public si ceea ce tine de viata privata. Cat timp o sa fim interesati daca noua stagiara si-o trage cu sefu, sa nu ne mire daca si altii vor fi interesati de unde, cum, cat si cu cine ne-o tragem la randul nostru.

  2. Cred că misfit a punctat destul de bine anumite aspecte și sunt total de acord cu ea. Nu prea m-a lăsat să mai adaug nimica :)).
    Totul pornește și de la noi, nu doar de la alții.

  3. Yup, ca sa folosesc o vorba folosita din ce in ce mai des in ultimul timp, “Be the change you want in the world!”. Astea fiind spuse, demersul asta institutional mi se pare bun.

    • Dacă puteti da link-ul mai departe, la persoane LGBT pe care le stiti, ar fi bine. Sincer, avand in vedere ca sondajul e făcut la nivel de UE, îmi dă incredere in faptul că nu sunt in van cele 15 minute.

  4. Done! Desi majoritatea intrebarilor legate de experientele neplacute avute, pur si simplu nu isi au sensul in spatiul carpato-danubiano-pontiv, tocmai pentru ca aici nu exista lege pentru nimeni daramite pentru minoritatile sexuale. Deci mi s-au parut chiar comice intrebarile, juste din punctul de vedere al unor tari normale. Si daca m-as duce la politie ce? Ar rade de mine in cel mai fericit caz, ar rade laolalta cu inculpatii mediu-fericit, ar rade cu inculpatii si acestia m-ar agresa si mai rau poate chiar vorbele transformandu-se in fapte total nefericit. Mai mult de atat, acum ca tot au fost puse in acelasi chestionar, mi-am adus aminte ca doar poporul roman e discriminatoriu prin definitie fata de tot ceea ce e diferit de fanta ingusta pe care el poate sa o vada in mizera lui existenta.
    Cat despre cele/cei afectati, Misfit (like)

  5. Is in tren acu, il fac cand ajung in Buc. Sunt curios ce si cum. Ar fi ok sa fie afișat numarul respondentilor romani.

  6. Ceva nu mi-a convenit la chestionar. Sau mi-a dat putin de gandit. Multe intrebari, poate cam prea multe, s-au invartit in jurul cuvantului “trans”. Pana la urma e un chestionar cu obiectiv primordial de a defini existenta celor “tras” si nu stiau cum sa adune mai multi respondenti? Nu ca as avea o problema cu lucrul acesta dar evident, am raspuns adesea cu “nu mi se aplica”. Si nu cred ca din greseala am bifat un raspuns in mod gresit ca sa ma duca la intrebari despre “trans”. Au fost si intrebari despre gay, lesbi, bi, strecurate dar… cam putine.

  7. Eu n-am mai pomenit un sondaj care să excludă participanții pe măsură ce răspund la întrebările din chestionar. Chipurile, genul de răspuns dat de un opinent îl califică sau nu să participe mai departe în sondaj, pe criteriul (ne)încadrării subiectului în profilul de interes al cercetării sociologice. Dacă interpretarea rezultatelor nu se face la final ci pe parcurs, încă din momentul completării chestionarului, mă îndoiesc serios de profesionalismul celor care au conceput studiul. Mi se pare o invitație deschisă la răspunsuri nesincere (prin reluarea chestionarului de la început), numai din dorința de a-i asimila pe cât mai mulți din participanții la sondaj unui anume tipar gay, stereotipia acestei profilări forțate a celor care au decis (evident, în mod voluntar și în cunoștință de cauză) să răspundă la niște întrebări – despre care credeau în mod sincer că le sunt adresate – servește probabil în mod direct ilustrării ideii de discriminare, însă metoda miroase rău a manipulare grosolană. Cercetărilor tabloide de felul ăsta le-ar trebui și titluri pe măsură, gen: “Vezi dacă ești suficient de gay pentru a fi discriminat!” , “Nu-i așa că lumea-i rea ?” , sau “Mângâie-ți coarda sensibilă !”

    Când te mai gândești și la faptul că cineva a fost plătit pentru a concepe astfel de instrumente fără utilitate, parcă-ți vine să dai cu întrebările de pământ.

  8. Exact.
    In fine, finalul chestionarului poate fi productiv avand in vedere ca fiecare are posibiliattea de a relata o experienta neplacuta prin care a trecut din cauza orientarii sexuale. In rest, multe intrebari (cum am spus, mai mult despre “trans”) la care cred ca se cunosc raspunsurile.

  9. Acum si-au gasit si astia sa faca asta, cand vine sfarsitul lumii in dec 2012 ei ne dau raspunsul in 2013.

Comments are closed.

Vezi si...

Ganduri spre trecut

Cum as putea incepe altfel, decat sa iti spun ca imi e dor de tine! Ai plecat de multi ani, dar chiar si asa mi-am spus mereu ca ai facut-o mult prea repede, mult prea devreme. Puteai sa mai ramai, mai era timp destul. Te-ai grabit, as putea sa te...

Articole din aceeasi categorie