Acasă Homosexualitate Homosexualitate, homoafectivitate, homofobie

Homosexualitate, homoafectivitate, homofobie

1000
5

Bună seara tuturor (căci miezul nopții m-a prins scriind aceste rânduri). A trecut ceva timp de când n-am mai scris pe site: mai precis de pe 4 septembrie. Așa cum obișnuiesc de multe ori, nu ezit să mai răsfoiesc și eu paginile acestui internet nemărginit. Și am dat peste doi termeni: homosexualitate și homoafectivitate, homofobia venind la pachet cu aceștia din urmă.

Citind pe internet am observat că existase la un moment dat o discuție legată de utilizarea celor doi termeni sinonimi din text. Și se zvonise ca un anume blog / site susținut de mai mulți bloggeri au dorit la un moment dat să înlocuiască termenul de homosexualitate cu cel de homoafectivitate. Motivul era sensul peiorativ al termenului de homosexual. Astfel se probabil s-au fi redus atacurile homofobe.

No’ că am găsit şi „vinovatul”:

Fac mențiune ca tema a fost dezbătută la un moment dat pe un blog dar am zis ca trebuie să acordăm atenție ideei și în cadrul acestei comunități.

Personal gândesc că acești termeni schimbați între ei duc la ideea de marketing. Căci bine surprindea un user de pe internet: este exact ca în cayul țiganilor: țigani -> rromi: aceeași Mărie cu altă pălărie.

Bineînțeles că nu trebuie exclus termenul de homoafectiv, doar că nu trebuie folosit ca pentru a ascunde gunoiul sub preș. Pentru că aceasta ar cam fi imaginiea oferită. Nu trebuie să se ascundă una de alta ci să se competeze. Voi cum opinaţi ?

Observând un interes aparte pentru aceşti doi termeni am zis să arunc o privire prin dex-ul on-line (m-a ajutat destul de mult în activitatea şcolară şi nu numai aşa că tind să-i acord un anumit credit favorabil). Am ajuns la un alt punct al compoziţiei mele. Astfel avem următoarele menţiuni (http://dexonline.ro) :

 

HOMOAFECTÍV, -Ă, homoafectivi, -e, s. m. și f. Persoană a cărei orientare afectivă determină atracția sufletească și sexuală față de un partener de același gen; gay. – Homo + afectiv.

Bun aşa! Doar că menţionarea următorului cuvânt şi a definiţiei aferente va duce la expunerea în cascadă a mai multor termeni.

 

HOMOSEXUÁL, -Ă, homosexuali, -e, s. m. și f. Persoană care practică homosexualitatea; pederast. [Pr.: -xu-al] – Din fr. homosexuel.

 

PEDERÁST ~ști, m. Persoană care practică pederastia; homosexual uranist.

 

PEDERASTÍE s. f. Perversiune caracterizată prin atracție sexuală pentru indivizi de același sex; homosexualitate, inversiune sexuală; stare patologică manifestată prin atracție sexuală între bărbați – Din fr. pédérastie.

 

URANÍSM s.n. Pederastie. [Cf. fr. uranisme, germ. Uranismus < Uranus – zeu la romani, considerat homosexual].

 

PATOLÓGIC, -Ă, patologici, -ce, adj. Care aparține patologiei, privitor la patologie; care indică o boală fizică sau psihică, care este provocat de o boală; p. ext. bolnăvicios, morbid. ◊ Anatomie patologică = parte a anatomiei care studiază transformările anatomice intervenite în structura țesuturilor și a organelor sub influența unor boli. – Din fr. pathologique.

 

PERVERSIÚNE s. f. deviere până la patologic a unor tendințe sau instincte datorită unor tulburări psihice; perversitate. ♦ ~ sexuală = săvârșirea de acte nefirești în legătură cu viața sexuală. (< fr. perversion, lat. perversio)

 

După cum v-am spus termenii vor fi expuşi oarecum în cascadă. Aşadar de unde am plecat şi unde am ajuns. Aşa suntem văzuţi până şi în dex ? „Frumoasă” viziune. Iertată-mi fie judecata de extraordinară valoare dar până la urmă homofobia îşi are loc în titlul compoziţiei mele ? Hai să-i spun tentă homofobă. Dar să ajungi la ideea de perversitate în a da o definiţie homosexualităţii.

Desigur că ideea mai sus prezentătă nu justifică vreo necesitate a transpunerii termenului de homosexual în  homoafectiv doar prin prisma unei aşa zise schimbări de culoare precum unii trec de la portocaliu la verde.

Aş dori nişte idei de susţinere sau combatere a afirmaţiilor mele! Vă mulţumesc!

5 COMENTARII

  1. In logica definitiilor de mai sus, persoanele virgine nu pot avea orientare sexuala, pentru ca nu au practicat inca sexul.

    Iar definitiile sunt depasite, psihologii de la institutul Academiei care au contribuit la ele (si care au definit homosexualitatea ca perveriune) habar nu au ce vorbesc.

  2. IUBÍRE, iubiri, s. f. Faptul de a (se) iubi; sentiment de dragoste pentru o persoană de sex opus; relații de dragoste; amor, iubit1. ♦ Sentiment de afecțiune (și admirație) pentru cineva sau ceva. – V. iubi.

    IUBÍ, iubesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. recipr. A fi îndrăgostit, a simți o mare afecțiune pentru o persoană de sex opus. ♦ Refl. recipr. A avea relații sexuale cu o persoană de sex opus. 2. Tranz. și refl. recipr. A ține extrem de mult la cineva sau la ceva. 3. Tranz. A-i plăcea să… – Din sl. ljubiti.

    SURSA : http://dexonline.ro

  3. Hai ca mi-a placut, realitatea ca manifestare a actualitatii curente. Sper sa nu citeasca vreun lingvist de la Academie, c-o baga si pe asta in DEX.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here