Acasă Cultura Istoria gay Primul roman din istorie a fost despre sexualitatea gay…

Primul roman din istorie a fost despre sexualitatea gay…

1013
14

Primul „romancier” din istorie, Petronius, a scris  „Satyricon”, o lucrare considerata nu doar primul roman, dar si prima evocare a sexualitatii gay din lume. Nu e amuzant sa stim ca prima astfel de scriere a evitat femeile? 🙂 :). Istoria ne-a invatat ca evolutia noastra e rezultatul simplu al unor conjuncturi si nicidecum al unor factori de natura divina.

O sa depasesc putin incursiunea in literatura de profil si o sa pun in lumina un moment amuzant care s-a petrecut acum vreo 2 milenii.

Al 22-lea imparat roman a fost „uns imperator” pe la 14 ani si a domnit pana la 18 cand unii mai destepti s-au gandit sa-l asasineze. Sa fi fost el insa un adolescent tipic? Ce e de asteptat de la un copil in plina pubertate cand dobandeste puterea absoluta a unui intreg imperiu? Evident sa-si caute jucaria preferata. Dar care ar putea fi cea mai „jinduita” jucarie pentru un baiat aflat la varsta critica?

Ei bine, imparatul a dat ordin armatei sale sa fie cautat barbatul cu cel mai mare penis din toate teritoriile romane. Oripilare pentru istoricii vremii care au incercat sa-l critice aspru pentru lipsa lui de morala. Dar cine ar fi indraznit sa se opuna ordinelor sale?

Zis si facut: trupele sale trec la „masuratorile din propriul teren”, adica din Italia, apoi pasesc in Spania si in final ajung in Dacia unde barbatii sunt siliti sa se lepede de „bracinari”. Stupoare insa…nici aici nu se gaseste ceva pe masura poftelor imperiale desi marimile erau cu mult mai impresionante decat in alte areale.

Si cum orice competitie are si un castigator, fericitul a fost descoperit in indepartata Sirie. Cu mare alai a fost adus la Roma unde a fost „silit” sa petreaca o noapte hedonista alaturi de guralivul imparat. Scarbavnicul madular pare-se ca depasea marimile clasice ale unui asin. In acele vremuri, sa spui cuiva ca e „magar” insemna o lauda pentru ca se asocia cu dimensiunea penisului bietului animal.

Totul a fost insa un dezastru mai ales ca impresionantul „obiect” al sirianului nu s-a ridicat…la nivelul asteptarilor. Ba chiar nu s-a ridicat deloc.

Uzurpatorii din jurul sau au banuit ca amantii imparatului i-au pus ierburi in mancare sperand astfel ca va fi executat pentru „impotenta”. Nici pe departe. Tanarul conducator al imperiului l-a trimis chiar cu garda personala inapoi in Siria sfatuindu-l sa procreeze cat mai multi baieti vigurosi si dotati. De unde si parabola: „nu tot ce e mare se face si mai mare asa cum nu tot ce e mic se face si mai mic”. 😀

14 COMENTARII

 1. Identitatea gay, uranist cum i se spunea, a fost stabilită cam în a doua jumătate a secolului XIX. E un anacronism să inoculăm valori moderne în trecut. De altfel nu înţeleg de ce tot se laudă homosexualitatea de la spartani cînd se ştie că la ei era practic un regim fascist, iar cuplurile de soldaţi era pur şi simplu un dictat al statului! Romanul lui Petronius nu evită deloc femeile ba sunt şi ele prezente şi ahtiate după sex!

 2. @Schwul – ai citit Satyricon? Ca eu prin clasa a 9-a asta faceam ;). Iti spun, fara nicio concesie, ca Satyriconul e un roman preeminent gay, pederast, poponaut, curist, muieshleag, pulimorf, preputoidal sau cum vrei sa-l mai numesti. Daca apar si femei este ca urmare a rolului lor pur social.

 3. Da. Relaţiile intre persoane de acelasi sex erau descrise des in operele romane. Daca imi amintesc eu bine chiar si eu am invatat la scoala ceva dar despre lesbiene. Nu sunt sigura de asta. Oricum sumt multe romane in care sunt descrise partide de amor intre homosexuali. Un exemplu este „Shogun”. Nu sunt multe scene dar merge.

 4. @JustMya – stii bine, ai dreptate. In insula Lesbos din fostul spatiu elenistic, poetesa Sapho era cunoscuta ca lesbiana. 75% din scrierile ei sunt despre femei si sexul cu femei 🙂

 5. Eu cred ca imparatul a fost un fel de parashuta din asta sensuala:

  „buna
  ce faci
  eu sunt aditzu un tip sensual de 17 ani ahhhh am nonstop dorinte fierbinti si as vrea sa ne cunoastem
  de ce nu vrei sa vorbim”

  numa’ ca avea si supusi. 🙄

  P.S.: ahhhhhh, nonstop. 😀 😀 😀

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here