No menu items!

Patrik 1,5 (2008)

Acelasi autor

Opinii diferite (3)

Dacă demonstrezi ce ai de spus, atunci ești crezut și respectat. Nu poți cere așa ceva de-a gata, chiar dacă o spui pe un...

Opinii diferite (2)

Odată cu acumularea lucrurilor materiale (apă, pietre și alte bunuri) și manevrarea acestora, a apărut conceptul de putere. Cel care avea mai mult putea...

Opinii diferite (1)

Bună, vreau mai întâi să vă spun că această postare va avea trei părți, așa că vă rog să vă țineți criticile și laudele...

Supernatural Activity

Am intrebat câțiva îngeri câte ceva și o să redau doar două întrebări de-ale mele, cu răspunsurile aferente, care au (mai mult sau mai...

Șamanul din mine

Au trecut ani buni de când nu mai sunt eu cel de altă dată, dar pot aduna amintiri într-un colţ conştient al minţii mele...
Queeditch
Queeditch
Hm, prefer sa fiu misterios.

Un film suedez care îmi place mult, de fapt chiar are valoare sentimentală pentru mine. Pentru prima dată am văzut că doi bărbaţi se pot căsători, îşi pot face casă şi, încununarea realizărilor, pot să adopte un copil.

Totul începe cu o petrecere de bun-venit, care arată ca un grătar, unde Göran (Gustaf Skarsgård) face cunoştinţă cu câţiva vecini, când ei îl întreabă unde e soţia lui. El se uită în jur şi apare Sven (Torkel Petersson) şi le răspunde: “El e soţul meu.” Hihihi, ce reacţie simpatică aveau vecinii, dar foarte civilizată, de fapt era atât de civilizată, încât mi s-a părut că e prea frumos ca să fie adevărat. Poate unul din ei plănuieşte să-i omoare chiar în noaptea aceea. Mă bucur că suspiciunea mea a fost total nefondată, se vede clar că nu aveam idee despre mentalitatea ţărilor nordice vizavi de oamenii LGBT.

Apare, la un moment dat, o scenă care ne dă de înţeles că cei doi deja au trimis o cerere de adopţie a unui copil. Asistenta socială le spune că, din păcate, ei sunt ultima opţiune şi că toţi copiii ajung la alte cupluri, evident hetero. Până într-o zi, când ei primesc o scrisoare care le anunţă că vor primi în casă un băiat de 1,5 ani (de unde şi titlul englez, Patrik, Age 1.5)  şi să vezi bucurie mare pe feţele lor. Chiar ni se arată camera copilului, cu pătuţ cu tot, aranjată de ei de câteva săptămâni sau chiar luni întregi. Însă surpriza cea mare apare la uşa lor ca un băiat de 15 ani, care e copilul din scrisoare. Toţi trei sunt şocaţi: cei doi, că băiatul e mai mare decât anunţa scrisoarea, şi băiatul, că e trimis în casa unor poponari, dat fiind că el este homofob. Deşi în scurtă vreme se lămureşte că a fost o greşeală de tipar, apare o perioadă de tranziţie care pune la încercare relaţia celor doi soţi. Ba mai mult, ni se dezvăluie că Sven a mai fost căsătorit, însă cu o femeie şi are o fiică din acea căsătorie, aproape de vârsta lui Patrik, băiatul despre care încă nu se ştie dacă va fi adoptat sau nu.

Pe măsură ce se desfăşoară acţiunea, vedem că toţi încep să se înţeleagă, chiar să-şi ia apărarea unul altuia, mai ales că personajele încep să-şi cunoască reciproc trecutul, prin confesiuni sau altfel. Finalul mi-a încălzit inima şi tot filmul m-a făcut să visez cu ochii deschişi, că vreau soţ, casă şi o viaţă confortabilă, cu sau fără copil. Cred că sunt singurul care îşi doreşte aşa ceva… dar nu-mi pasă.

Orice e posibil, iar filmul mi-a arătatat acest lucru, mai ales că nici o altă creaţie cinematografică nu a reuşit să se lipească atât de adânc de sufletul meu, de inima mea, cum a reuşit aceasta.

40 COMMENTS

  1. nu am vazut filmul…
    dar am mare incredere in recomandarile tale.
    multumesc.
    🙂

  2. De regula reactia este, iote ma, inca un film, a dat strechea in filme la astia, apoi te uiti la poza si zici, asta e bun de pl, joaca in film? E actorul principal? Ia sa citim un pic sa ne dumirim. Atunci iti faci o idee si-ti zici, ah pare interesant, o sa-l vad si eu. Dar din 10 filme pe care vrei sa le vezi, putine ajung sa fie vizionate.
    Insa lucrul bun este, ca incepi sa observi in timp, cate filme gay sunt si ajungi sa te intrebi, BA in ce tara traim? Unde sunt filmele gay romanesti?

  3. Indiferent, prefer sa ma uit la seria die hard de 12 ori decat sa vad un film suedez.

  4. N-am inteles ce ai vrut sa zici. Suedezii fac filme proaste sau ce? Filmul asta in particular mi s-a parut destul de entertaining.
    Vecinii cuplului gay din film cred ca ilustrau bine teoriile care se tot vehiculeaza pe blog despre falsitatea atitudinii tolerante din tarile vestice.

  5. Ce ma socheaza pe mine in toata ecuatia asta e ca “vesticii sunt mai toleranti”. Nu, asta e un crez generat de “raul de la noi din patrie”. In final peste tot e la fel, nimic nu este nou sub soare si singurul lucru care conteaza este vigilenta. Este frumos sa stai, sa creezi, sa vezi filme luna si cerul insa ce am realizat eu este ca, toate chestile astea, nu au nimic de aface cu vigilenta.

    Viata e grea. Cand ai consturit barajul de protectie, si ai garantia ca barbatu de langa tine nu “pica” in prima pula, de la vant, de abia atunci ai timp, sa mergi invers.

  6. ‘SMOG’VIATA E ASA CUM TIO FACI,ORICE BARBAT CADE IN ISPITA,IN PRIMA…POATE DI A-2A..DAR CADE ….FILMUL E DESTUL DE OK.AR FI SI MAI BINE DACA SAR PUTEA SI IN ROMANIA,CA UN CUPLU GAY SA POATA INFIA UN COPIL.

  7. Vai de pula lui satan.

    Doamne iarta-ma. De ce incerca toata lumea sa sfideze biologia. ASTA E IDEEA IN A FI GAY – nu copii. Asta e chiar stupid. Frate, ca un copil sa se nasca trebuie: una bucata pizda, plua, frecare si sloboz.

    Ooook. Pula + Pula plus 2x sloboz = calea lactee. Creativitate. Si alte bazaconii.

    La ce va trebuie frate plozi.

  8. De fapt, eu am o idee pentru un film romanesc gay, cu o chichita legala prin care unui barbat i se poate permite infierea unui copil, chiar daca acesta are partener. Hehe… ar fi interesant.

    Dar n-am scenariu (nici scenarist), nici camera, nici bani de productie. 🙁 Realitatea e crunta cand o privesc asa.

  9. Cat despre un barbat care cade in ispita – ca m-am aprins – e un cacat de barbat. Ti-o dau si biblic, femeia a cazut in ispita. cum mare parte din ele tind sa pice din pula in pula.

    Asadar lasa cu barbatu cazut la razboi.

    Nu, nu. Am invatat mai bine.
    Om, e ala care poate.
    Selectia naturala

    Drag lex.

  10. Queedich, nu vrei să scrii un articol? Poate ideea ta poate fi fructificată… cine știe? Și poate că ea nu va muri odată cu putința ta financiară, ci va fi dusă mai departe de către un om sau mai mulți… care pot pune în practică scenariul tău.

  11. FireMan, multumesc pentru propunere, o sa-mi ia ceva sa-i dau o forma concreta, dar sigur nu strica sa o duc pana la capat. 🙂 Viitorul e plin de surprize, hehe.

  12. nu stu, kt muy mooolti ! ca Rauss e kooool… e un tip k kre mas casatorii dk loomea asta ar fii un pik mai k loomea si near accepta pe noi gheii. ! 🙂 care este.

    • no bn ma, da ce shti too? k r3tardatzii ashtia mich kare se poseaza ko okelari de suare in kasa shi se fososhopeaza ca sa aiba tenu fin k de plastik – k sa para mai koool – or fakut kursuri de lingva rumena pe mess. hai dami una bukata de buzz. Buzzzzzzzzzzzzzzz.

  13. Doar sunt FireMan, nu? 🙂 mă pârlesc eu, mai ard și pe alții… 🙂 important e ca per general vorbind să iasă ceva constructiv din asta 🙂

  14. salut tuturor,

    as dorii si eu filmul ,daca si cand va fi posibil de trimis, pe adresa mirceafranky@yahho.com. Urmaresc saitul doar de cateva luni,suficiente,pentru a putea sa-mi exprim satisfactia si bucuria de a avea posibilitatea sa citesc in romaneste atat de interesante comentarii si articole despre gay.Toata stima si consideratia pentru toti ce-si aduc aportul.Intr-un viitor foarte apropiat ma voi alatura si eu la viata saitului,desi,recunosc ,ami este putin frica de nivelul intelectual ,chiar si al comentariilor,in fine , voi incerca.Cu multumiri anticipate pentru Admiral Rauss

  15. Ti-am trimis filmul (de fapt in vreo 10 min ar trebui sa se incarce). Zi daca ai primit.
    Si stai linitit, nivelul nu musca, e dresat. 🙂

  16. multam fain Alex,nu ma asteptam la asa o …promptidudine,din nefericire ,nu pot sa-l vad,din cauza PC-ului care ,dupa spusele asazisilor cunoscatori ,e varza!. Sper sa reusesc saptamana asta sa-l inlocuiesc.Inca o data multumesc pentru amabilitate

  17. DarkQ nu stimuleaza procurarea prin mijloace ilegale a filmelor.

    Asadar va rog nu mai lasati comentarii cu “vreau si eu”. Filmele se cumpara de pe Amazon.com. Is chiar ieftine.

  18. RobertG, permite-mi divergența de opinie. Este într-adevăr ieftin dacă vrei să cumperi un film sau două, poate chiar cinci, dar nu cred că există om cu venituri mici care să dea bani pentru sutele de filme pe care vrea să le vadă. De asta există această metodă, este o alternativă la ceea ce ar fi un preț prea mare de plătit.

    De altfel, am observat păreri bine formate pe un forum de torrente, care spun că poți lua filme de pe net ca să vezi dacă îți plac sau nu. Dacă nu, le ștergi fără stresul că ai cheltuit bani pe degeaba. Dacă îți plac, le cumperi și asta e. Dacă te țin banii, poți să cumperi toate filmele care ți-au plăcut și vrei să le vezi a doua oară mai târziu. Dacă nu… asta e.

    În plus, nu cred că se întâmplă ceva dacă oamenii își dau flme unii altora prin transfer.ro sau alte site-uri similare. Eu chiar cred că filmele fac parte din cultura umană și, din această cauză, trebuie să fie cât mai accesibile. Copyright-ul (sau oricare lege ce interzice „share”-ul internautic) e odios cu cei care vor să-și îmbogățească această cultură, după cum văd eu.

    „Mijloacele ilegale”, după cum spui tu, sunt mijloace care ne ajută să vedem mai mult, să cunoaștem mai mult. Eu militez pentru cunoaștere, pentru lărgirea orizonturilor, chiar dacă sunt considerate ilegale. Știți de ce? Fiindcă e un fapt cât se poate de uman și de moral… iar dacă legea contrazice acest fapt, atunci îmi permit să spun că legea nu e numai imorală, dar și inumană.

    În altă ordine de idei, nu sunt sigur dacă Amazon primește comenzi din România.

    • @Q, vorbim de ILEGALITATE, prietene. Crezi ca megaupload a fost sters de pe fata pamantului si administratorii arestati pentru ca unii n-aveau bani sa cumpere materialele si asa ei, saracii, mijloceau pirateria online? N-ai voie sa stimulezi impartirea de torente, e ilegal.

      Nu pe mine trebuie sa ma convingi ca torentele ne ajuta sa vedem si sa cunoastem mai mult, ci pe cei care au drept de copyright asupra acelor materiale. Daca ar fi dupa mine, toate are fi free. Dar nu e dupa mine.

      Eh, o fi legea imorala dar e lege… fie ne supunem, fie riscam sa mergem la bulau. Alegerea e in noi. Eu am ales… 🙂

      Deci, va rog frumos, prin comentarii, articole etc, nu mai vorbiti de sharuit de materiale piratate pentru ca acele comentarii vor fi sterse. Asta-i legea, pe care nu eu o fac… sorry.

      Si ca sa iti raspund punctat:

      Este într-adevăr ieftin dacă vrei să cumperi un film sau două, poate chiar cinci, dar nu cred că există om cu venituri mici care să dea bani pentru sutele de filme pe care vrea să le vadă. De asta există această metodă, este o alternativă la ceea ce ar fi un preț prea mare de plătit.

      Este ilegal de a stimula vizitatorii unui site sa foloseasca aceasta metoda, de a shar-ui link-uri si materiale piratate. Nu e nicio problema daca tu, ca asa vrei, iti descarci cate filme vrei. Dar, nu poti face reclama la asa ceva.

      De altfel, am observat păreri bine formate pe un forum de torrente, care spun că poți lua filme de pe net ca să vezi dacă îți plac sau nu. Dacă nu, le ștergi fără stresul că ai cheltuit bani pe degeaba. Dacă îți plac, le cumperi și asta e. Dacă te țin banii, poți să cumperi toate filmele care ți-au plăcut și vrei să le vezi a doua oară mai târziu. Dacă nu… asta e.

      Ai dreptate, poti, dar este din nou ilegal. Poti sa furi dintr-un supermarket sa vezi daca ciocolata e buna sau nu, si te decizi ulterior daca o cumperi sau nu?

      În plus, nu cred că se întâmplă ceva dacă oamenii își dau flme unii altora prin transfer.ro sau alte site-uri similare. Eu chiar cred că filmele fac parte din cultura umană și, din această cauză, trebuie să fie cât mai accesibile. Copyright-ul (sau oricare lege ce interzice „share”-ul internautic) e odios cu cei care vor să-și îmbogățească această cultură, după cum văd eu.

      Ba se intampla. Legea spune ca e responsabilitatea fiecaruia ce face dar e responsabilitatea administratorului unui site atunci cand mijloceste raspandirea pirateriei. Si sincer, nu vreau.

      „Mijloacele ilegale”, după cum spui tu, sunt mijloace care ne ajută să vedem mai mult, să cunoaștem mai mult. Eu militez pentru cunoaștere, pentru lărgirea orizonturilor, chiar dacă sunt considerate ilegale. Știți de ce? Fiindcă e un fapt cât se poate de uman și de moral… iar dacă legea contrazice acest fapt, atunci îmi permit să spun că legea nu e numai imorală, dar și inumană.

      Si eu militez pentru cunoastere, dar mai mult militez pentru pielea mea. Atata vreme cat e ilegal sa ofer un mediu propice pentru raspandirea pirateriei, e de datoria mea sa sterg comentariile care sunt lasate in acest sens.

      În altă ordine de idei, nu sunt sigur dacă Amazon primește comenzi din România.

      Cred ca primeste.

  19. Care era expresia? If morality is outlawed, only outlaws will be moral ?

    Cultură generală: prima formă de piraterie modernă, înaintea apariției Internetului, era cablul TV. Acum este legal fiindcă au fost oameni deștepți care au reușit să medieze conflictul dintre studiouri și „pirați”. De ce nu se mai poate acum?

  20. Tocmai am citit răspunsurile punctate și cred că există un compromis: prin mesageria privată se pot da mesaje care cer filmul…
    Nu știu dacă vei șterge și mesajele private care cer același lucru precum comentariile pe care le-ai șters. Sper că nu.

    • Mesageria privata e… privata, la fel cum e yahoo messenger, mesageria de pe gayromeo, skype si altele.

      Singura chestie pe care sunt nevoit sa nu o agreez este oferta si cererea materialelor piratate. Nu de alta, dar n-am chef sa raman fara numele de domeniu in numele culturii.

Comments are closed.

Vezi si...

Reîntors la locul crimei…

Cred că fiecare om, la un moment dat sau altul, este ucis sau ucide. Mai mult sau mai puțin. Nu cred că suntem mereu conștienți pe deplin de străduțele întunecate pe care umblăm, încăperile în care ne aventurăm și criminalii și/sau victimele pe care le cunoaștem. Așa se face că...

Articole din aceeasi categorie