Acasă Cultura Filme cu tematica gay Gay Oscars 2005

Gay Oscars 2005

960
0

Pasiunea mea numărul 1 este cinematografia. Îmi place să vizionez filme (gen preferat: dramă, crime thriller), îmi place să citesc despre producţia acestora, despre actori, regizori, scenarişti şi premii câştigate. După cum bine se ştie, cel mai prestigios premiu din cinematografie este Premiul Oscar, acordat anual în cadrul unei ceremonii fastuoase de către Academia Americană de Film (engl. AMPAS – Academy of Motion Pictures Arts and Sciences). A 78-a decernare a premiilor Oscar a avut loc pe 5 martie 2006, şi a premiat filmele lansate în 2005. Jurnaliştii şi criticii, deopotrivă, au numit-o „Gay Oscars”! Iată de ce:

Best Actress. Chiar dacă la această categorie a triumfat Reese Witherspoon cu rolul „June Cash” din drama biografică Walk the Line, printre nominalizate a fost şi Felicity Huffman, nominalizată pentru rolul transsexualului „Bree” din pelicula Transamerica. În film, Stanley, care îşi spune Bree după operaţia de schimbare de sex, primeşte un telefon, cu o săptămână înainte de vaginoplastie, de la Toby, un băiat de 17 ani, care îi spune că e fiul lui/ei! Cei doi pornesc într-o călătorie (filmul e şi un road movie), la capătul căreia ajung să se descopere pe sine. Pentru rolul ei, Huffman a câştigat Globul de Aur.

Best Actor. Câştigătorul detaşat al acestei categorii a fost actorul Phillip Seymour Hoffman, pentru excelenta interpretare a scriitorului homosexual Truman Capote, în Capote. Filmul urmăreşte perioada în care Capote s-a documentat pentru romanul non-ficţional In Cold Blood. Actorul Heath Ledger (1979 – 2008) a fost nominalizat pentru rolul bisexualului „Ennis del Mar” din pelicula Brokeback Mountain, alături de colegul (şi iubitul din film) Jake Gyllenhaal, nominalizat la Actor în Rol Secundar. Printre alţi actori care au câştigat premiul Oscar pentru interpretarea unor homosexuali se numără Tom Hanks (în Philadelphia – 1993) sau Sean Penn (în Milk – 2008).

Best Picture. La cea mai râvnită categorie a premiului Oscar, lupta s-a dat, în acel an, între filmele Crash (regie: Paul Haggis) şi Brokeback Mountain (Ang Lee, premiat cu Oscar pentru regie). Când membrii Academiei au optat pentru primul, în presa de specialitate s-a declanşat un adevărat val de reacţii negative, din cauză că BM a fost principalul favorit, câştigând o multitudine de premii înainte de Oscaruri, în timp ce Crash nu a reuşit să impresioneze prea mult criticii de film. Memebrii Academiei şi-au motivat alegerea, spunând că pelicula despre idila homosexuală dintre doi cowboy nu a făcut altceva decât să răstălmăcească genul western şi să dăuneze imaginii de cowboy viril. Bineînţeles, membrii Academiei au fost acuzaţi de homofobie…

Oricâte premii a câştigat (sau pierdut), Brokeback Mountain rămâne o capodoperă a cinematografiei şi un film de referinţă pentru cariera actorului prea devreme plecat dintre noi – Heath Ledger!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here