Acasă Cultura Filme cu tematica gay Brotherhood (Broderskab)

Brotherhood (Broderskab)

1010
14

Salut! Zilele trecute am vazut Brotherhood, un film danez din 2009 si ma gandesc ca-si merita locul in galerie.

Cei doi protagonisti (Lars si Jimmy) sunt fosti militari. La inceputul filmului vedem cum lui Lars ii este refuzata o promovare din cauza unor acuzatii de comportament homosexual, motiv pentru care paraseste armata. Confruntat si cu o familie care nu il sprijina asa cum si-ar dori, Lars este cooptat intr-o organizatie neonazista (atacuri impotriva imigrantilor, homosexualilor, propaganda urii, stiti voi) in care Jimmy este un membru vechi.

Inca de la inceput relatia dintre cei doi este foarte intensa si in exprimarea ei mi se pare ca stralucesc actorii principali, fiind folosite putine cuvinte, mai mult gesturi si priviri. Aceasta legatura aparuta in contextul respectiv este si o sursa de adrenalina pentru spectator. Am avut tot timpul senzatia ca stau pe un butoi cu pulbere gata sa explodeze.

Un alt rol important este cel al fratelui mai mic al lui Jimmy. Acesta (Patrick parca) incearca sa devina membru al organizatiei insa are probleme cu drogurile si este respins in favoarea lui Lars.

Nu vreau sa divulg prea mult din actiune asa ca o sa ma opresc aici.

S-ar putea spune ca fimul are ca subiect diferite aspecte ale relatiei de “fratie” (fie ca-i vorba despre membrii organizatiei, fie despre relatia dintre Jimmy si Lars sau dintre Jimmy si fratele sau) si cum personajele sunt fortate sa aleaga intre acestea.

P.S. Una din scenele care mi-au ramas in cap a fost dimineata de dupa prima noapte petrecuta impreuna, cand Lars se trezeste si vede langa el, in pat, spatele lui Jimmy tatuat cu un vultur si svastica. Interesanta senzatie…

14 COMENTARII

 1. Am văzut şi eu astăzi filmul şi mi s-a părut o experienţă foarte intensă. Având curajul să arunce ideea de iubire între doi bărbaţi în miezul unei comunităţi care condamnă într-o manieră dură absolut tot ceea ce ei consideră nenatural, filmul rulează foarte tensionat, chiar şi momentele romantice, de „respiro sentimental”, desfăşurându-se sub o ameninţare constantă. Privitorului nu i se permite un moment de linişte, iar jocul actorilor principali contribuie mult la crearea atmosferei pe cât de încărcată emoţional pe atât de apăsătoare.

  Mi-a plăcut, după cum bine a punctat şi @Alex P faptul că relaţia dintre cei doi este construită din gestică, din priviri, mai degrabă decât din vorbe. Este o legătură puternică, intensă, pe care regizorul a reuşit cu măiestrie să o facă să transpară chiar şi în momentele în care nu şi-ar fi avut locul (diversele scene cu cei doi în sânul „familiei” şi privirile pe care şi le schimbă).

  Interesantă mi s-a părut şi tendinţa de uniformizare a „frăţiei”, niciunul dintre membrii acesteia nefiind individualizat sau conturat în contrast cu ceilalţi încercând, cel mai probabil, să sugereze monotonia şi limitarea în gândire a frăţiilor care abordează spiritul de turmă în urmarea unor idealuri care nu îşi au locul într-o societate modernă.

  În concluzie, din punctul meu de vedere, un film care trebuie văzut şi apreciat pentru valorile sale artistice şi nu numai. Mulţumim de recomandare!

 2. Mai da ce de fime aveti timp sa vizionati.
  De unde aveti fratilor atata timp liber, ca eu mai am putin si dorm imbracat ca in armata sa fiu primul la alarma.
  De abia astept sa vina sarbatorile alea odata sa ma linistesc si eu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here