Acasă Cultura Evenimente Biblioteca Centrala Universitara & homofobia

Biblioteca Centrala Universitara & homofobia

1036
6

Biblioteca Central Universitară „Carol I” din București, o instituție academică aflată în coordonarea Universității din București, a decis să nu mai permită desfășurarea în interiorul spațiilor sale a conferinței „Cine suntem – sexualități și identități secolul 21” ce urma să aibă loc în Aula Bibliotecii Central Universitare din sediul central al instituției (Calea Victoriei 88, Piața Revoluției). Prelegerea urma să fie susținută de către Andrew Solomon, autor al cunoscutei lucrări „Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei”, , scriitor care a câștigat National Book Award, a fost nominalizat pentru Pulitzer, profesor universitar cu doctorat la Cambridge, scriitor publicat în New York Times și the New Yorker și un militant pentru drepturile comunității LGBT, din care face parte.

Conform organizatorilor, conducerea BCU a refuzat să mai permită desfășurarea evenimentului în incinta sediului central al BCU în momentul în care au aflat că Andrew Solomon este homosexual și că dezbaterea se va centra pe identitatea gay.

Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei ACCEPT, care au organizat întâlnirea din 14 iunie cu publicul din Bucureşti, Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” (BCU) a fost solicitată ca partener instituţional de Asociaţia ACCEPT pentru găzduirea unei prelegeri publice susţinută de Andrew Solomon cu tema „Cine suntem – sexualităţi şi identităţi în secolul 21”, care avea ca punct de plecare „Demonul Amiezii. O anatomie a depresiei”, volum publicat în România de editura Humanitas.

Reprezentanţii BCU au participat la o întâlnire cu directorul ACCEPT, Florin Buhuceanu, şi Leslie Hawke, prietenă şi reprezentantă a autorului, în care a fost discutată formal posibilitatea organizării prelegerii lui Andrew Solomon în aula bibliotecii, se precizează în răspunsul Asociaţiei ACCEPT. În urma discuţiei, reprezentanţii BCU au oferit un acord informal şi instrucţiuni privind realizarea formalităţilor pentru a putea beneficia de spaţiu.

Parteneriatul ar fi trebuit concretizat prin semnarea unui contract de comodat între ACCEPT şi BCU, însoţit de o solicitare formală pentru utilizarea aulei bibliotecii. Ambele documente au fost depuse la sediul BCU de către ACCEPT, însă nu s-a primit niciodată un răspuns formal de refuz la solicitarea organizaţiei şi nicio explicaţie ulterioară pentru lipsa de comunicare. (sursa)

Prelegerea lui Andrew Solomon a avut, totuşi, loc în data de 14 iunie. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu TRANSform, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti şi al Facultăţii de Film a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.

Voichiţa Dragomir, director adjunct al Bibliotecii Centrale Universitare afirma zilele trecute că “a fost doar o discuţie, a fost o proastă comunicare. Noi nu am semnat absolut niciun contract de comodat sau de parteneriat cu organizatorii. A fost doar o discuţie. Că nu s-a finalizat din cauza unei proaste comunicări, a unei proaste abordări…”. (sursa)

Din punctul meu de vedere, refuzul Bibliotecii Centrale Universitare arată că nici măcar spațiul universitar nu este suficient de deschis la minte pentru a accepta diversitatea, iar organizatorii ar trebui să depună o plângere la CNCD.

 

Articolul precedentPrietenia e fericirea
Articolul următorBerlin Pride 2014
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

6 COMENTARII

  1. Eh, plângere… Păi înțeleg că n-a fost niciun refuz formal. Și dacă era, găseau probabil o altă motivație decât cea reală. În plus, când vrei un contract sau un parteneriat nu te duci să soliciți înainte un număr de înregistrare pentru actele depuse, ci mergi pe încredere. Ori dacă nu e încredere, tot degeaba…

    Nu știu ce s-ar putea rezolva cu o plângere. Ce să arăți? Că nu s-a răspuns în termenul legal? Că vin post-factum cu justificări penibile? Mai bine, cu prima ocazie (următorul simpozion de amploare despre literatura gay) trebuie iar bătut la poarta lor și urmărit cum își vor da în petec. Asta, desigur, dacă organizatorii țin musai să câștige pe teritorii neprietenoase 🙂

    😎

  2. Universitatea Bucuresti s-a dovedit a fi homofoba la nivel institutional in mai multe randuri in ultimii ani. Acelasi procedeu de „ia permisul, nu-i permisul” l-au mai facut si la facultatea de sociologie cu o conferinta si cred ca si la cea de istorie (unde oricum dreapta se intinde ca o ciuperca), desi de cea din urma nu sunt sigur. Eu nu inteleg de ce tin neaparat sa faca acest spectacol penibil pentru orice institutie serioasa si nu refuza de la inceput, daca tot se stiu homofobi. Oare vor sa se bata in piept cu pozitia de aparatori ai „traditiilor”?

  3. Mie mi se pare o bula de sapun. Daca si propunerea si accptul initial au fost pe vorbe, e normal ca o institutie reprezentata printr-un om sa-si permita sa isi ia cuvântul inapoi. Ca institutia e romana asta e alta gura la alt cimpoi.

  4. Și pe lângă faptul că în fiecare secundă a vieții mele sunt mândru de alegerea făcută, emigratul are un gust chiar și mai bun când astfel de aberații îmi ajung la urechi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here