No menu items!

Travesti, cultură și artă în lumea gay (că lesbienele nu se travestesc)

Acelasi autor

Eu, ca centru al universului

Eu, eu, eu. E intotdeauna vorba de mine. Restul nu mai conteaza. Dupa o discutie tampita dintr-un bar, cel cu care ar fi trebuit...

De ce sa îmi pese?

In comunicarea publica e imperios sa avem o viziune ce va da coerenta miscarii LGBT. Fara viziune nu poti crea un standard al excelentei,...

Scene din viata De Dincolo: Copilul si Diva

1. Scrisoare  De Dincolo: "Mon amour, Eram obosit. Tot ce am vrut era imbratisarea ta ca sa pot, in sfarsit, sa adorm in confortul bratelor tale....

Domnilor PSI, Dl. Plesu, cum e treaba cu copchilu’?

Scriu acest articol, aparent târziu, referitor la ce s-a debitat in jurul vestitului afis impotriva homofobiei, din motive de neintelegere a evenimentului şi bănuiesc...

Pagini de jurnal – gustul tentatiei

Eram copil, prin clasa a 7-a, si la televizor dau peste acest videoclip. Imagini si versuri ce inca ma rascolesc. Are, cred eu, cea...
paul-adrian
paul-adrian
somnul ratiunii naste monstrii

Am facut greseala sa spun la un moment dat ca LGBT nu e o comunitate culturala ci una civica. Raspunsul mi-a fost mai promt decat ma asteptam. Sunt invitat sa iau aminte de pe wikipedia ca exista “LGBT culture”. Acum m-am linistit. Nici ca mai trebuie sa gandesc ce citesc. Noroc cu wikipedia ca altfel m-as amenda singur de “port ilegal de cap”. Deci travestiul din cluburi tine de cultura. Auzi? Il auzi? Se invarte Noica in pamant ca titirezul.

Problema e defapt si in esenta una de traducere. “Culture” din engleza nu inseamna “cultura” in limba romana. Traducerea se face in functie de context. Pana si englezii au sesizat ca pot fi intelesi gresit si au inventat termenul de “subculture” fara nici o tenta peiorativa. Intr-o traducere libera, lgbt culture/subculture ( dupa cum apare si in marele salvator al gandirii umane wikipedia) este “cultura de argou”. Adicatelea avem un grup social ce  vrea sa se diferentieze cumva de restul lumii. Mai exista astfel de “culturi de argou”: cea a puscariasilor, cea a elevilor si multe altele. Pe scurt inventam termeni doar de noi stiuti: twink, bear, etc, avem o anumita tendinta vestimentara, se asculta un anumit repertoriu muzical s.a.m.d. E un fenomen social interesant, mai ales ca e la noi in plina evolutie dar wikipedia nu poate gandi in locul nostru.

Travestiul daca il vezi in Londra intr-o piesa a lui Shakespear, da, poate fi arta, chiar transmiti ceva si prin tehnici interesante. Dar travestiul din club e cultura? Ce anume transmiti daca imiti o diva damboviteana? Entertainment! Atat. Pe care poti sa il gusti sau nu. Andra canta dar asta nu inseamna ca e om de cultura. E o profesionista a entertainmentului romanesc dar nu produce cultura ci showbiz. Poeziile noastre satirice adresate profesorilor de pe vremea cand eram elevi erau entertainment, amuzament, noi nu produceam cultura prin satirele aduse profesorilor.

Ce inteleg eu prin cultura… vorbim de produse menite sa schimbe cursul umanitatii. Cum ar suna astazi muzica de azi fara Bach, Wagner,Liszt sau fara improvizatiile lui Charlie Parker, acordurile lui Miles Davis sau ritmul lui Herbie Hancock? Credeti cumva ca Moga ar fi putut face ce a facut Charlie Parker pentru evolutia genurilor muzicale? De aceea cred ca e important sa facem diferenta intre cultura si entertainment/cultura de argou. Daca urci pe scena ca sa onorezi compozitorul, sa arati ce piesa interesanta a compus, atunci ai cultura. Daca urci pe scena ca sa arati ce voce ai sau ce toale ai, atunci ai entertainment.

Dar Revolutia Franceza? A schimbat maniera de perceptie a politicii? De ce nu am ramas in feudalism? Cum am ajuns de la piatra la metal? Cum am ajuns de la sol in ceruri? Asta e cultura. Idei inovatoare care ne-au imbogatit stiintific, artistic, cultural, politic, spiritual, social s.a.m.d. Idei ce ne-au facut sa vedem ceea ce ne inconjoara prin alta prisma a posibilitatilor. Entertainmentul vine si pleaca. Azi e Andre, maine e Inna. Dar Monserat Caballe ramane. Trece testul timpului.

Cultura inseamna in limba romana totalitatea valorilor materiale sau spirituale create de omenire! (vezi DEX). Cultura nu discrimineaza! Entertainmentul discrimineaza!

In cultura conteaza ce produci, nu cum esti. In entertainment/showbiz/cultura de argou nu conteaza ce produci, conteaza cum esti. DECLARATIA UNIVERSALA A DREPTURILOR OMULUI e un produs cultural important, motiv pentru care nu se adreseaza doar celor din categoria LGBT. Deci Cultura influenteaza pe toata lumea, indiferent de orientare sexuala, politica, religioasa.

De aceea eu sustin in continuare ca LGBT e o comunitate civica ce isi cere drepturile si nimic mai mult. Desigur, isi cere drepturile si prin filme facute special pt lgbt, muzica lgbt, pictura lgbt, dar aia nu e cultura! Aia e propaganda pentru toleranta, e o forma de educare. Are rol civic.

Sa luam de exemplu Brokeback Mountain. Ca sa ne dam seama daca e arta sau entertainment? Trebuie sa raspundem la o singura intrebare: daca personajele principale ar fi fost heterosexuale, am privi altfel filmul? Din fericire, in juriile festivalelor internationale exista si membrii care stiu sa priveasca dincolo de orientarea sexuala si pot analiza critic scenariul sau regia, imagine, montaj, jocul actorilor, decor s.a.m.d Premiile au fost castigate datorita calitatii sau fiindca erau personaje gay deci era spectacol? Nu stiu… dar Gaypride/Gayfest? e cultura? sau e entertainment? Putem sa il punem la acelasi nivel pe vre-un participant gayfest cu Nicolaus Copernicus sau Newton? Vreau sa cred ca mai avem un simt a valorilor daca e sa vorbim de cultura.

Adica noi, ca un grup, ce vrem prin faptul ca spunem ca a fi gay e ok, sau ca e ok sa ne casatorim si sa adoptam, sa culturalizam Romania sau sa o civilizam?

Previous article
Next article

34 COMMENTS

  1. articolul asta pompos e un raspuns la un comentariu banal de al meu. eu nu ma prind, pe blogul asta am inceput sa fim anti ? sau ne cramponam in termeni gramaticali  de gen “comunitate” “cultura” etc, cum spunea si Shakespeare, “too much ado about nothing”.
    Eu sper ca nu incepem sa ne ciupim pentru nimicuri, comentariul meu nu a fost unul rautacios.
    Mie imi ajunge ca vad homofobi sau fascisti cu atat mai putin din LGBT sa vad unul anti-travesti sau mai stiu eu ce. Da, entertainmentul de bun gust il consider cultura, pentru ca si teatrul este entertainment sau un film de calitate sau un concert rock. Tot cultura este.
    Travesti-ul este o arta in acceptiunea mea.
    Propun sa nu incepem sa ne jignim pe internet, nici macar subtil.

  2. ca sa fac o paralela, body-pantingul si graffiti-ul au ajuns sa fie considerate forme de arta – de la un anumit nivel. Un banal wallpaper 3D a ajuns sa fie clasat in grupa “digital art” samd. Cat despre travestitul in club, din pacate nu exista alte medii in care se poate desfasura asta. Sunt artisti drag care apar pe scena, cum ar fi Dallas Dubois, Miss Understood, Lypsinka etc.
    drag artists = n-am inventat eu termenul.
    Sunt curios ce ar insemna un spectacol televizat de “drag queens” si cum ar protesta Noua Dreapta cu nush ce inalt prea sfintit importiva “sodomitilor” care fac “parade” la televizor, in tara asta de ev mediu.
    Cu atat mai putin nu inteleg de ce pe un blog pro-gay se posteaza astfel de articole cu iz pamfletar.

  3. mai scriu un comentariu pe tema asta si inchei: sunt acesti drag artists ca un caz luat singular – dar on-topic. Mai este si notiunea de drag king – adica femei care se travestesc in barbati, deci titlul articolului e total aiurea si nedocumentat.
    As dori sa stiu autorul acestui articol are ceva aptitudini artistice de orice fel, sau doar este gica-contra ? (pentru ca tocmai a reusit sa jigneasca pe toti cei care fac travesti, in necunostinta de cauza)
    Multumesc.

  4. @Ra,

    sunt convins ca nu e vorba de ceea ce crezi tu. Sunt convins ca nimeni nu are in intentie sa jigneasca pe nimeni. Atata tot, ca din fericire, noi oamenii, gay sau nu, avem opinii diferite ca doar d-aia s-a murit la revolutie.

    Legat strict de travesti, da, recunosc, travesti-ul ala de prost gust, ala de mahala, ala de 2 lei… RESPINGE, oricata toleranta ai avea in tine. Ai vazut-o pe fernanda, kaballa? Ore in sir de makeup, gesturi si miscari? AIA si altele asemenea se mai apropie de ARTA, dar nicidecum pizdosheniile de care te sperii cand le vezi. de ex. mai demult, vazusem una… avea cred 120 de kile, 190 cm, era cat un butoi cu untura si avea… o posheta mica mica mica.  Arata HIDOS.

    Anul trecut la happy hour, s-au dus patru travestite (sau conci? nu mai stiu) si s-au certat p-acolo, au zis ca Miss travesti fusese aranjat, ca ele meritau sa castige si nu Dana etc…

    Acu, dupa eventu’ de la BV facut de PSI, pe autobuzul de la poiana pana in gara, s-au urcat si cele cateva travestite… netravestite. bai, din “linge-m-ai” (dracu stie cum se scrie corect),  “fah pizda”, si alte apelative din astea n-au scos-o…. astfel incat lumea s-a crucit. Si un gay e homofob daca asta e comunitatea.

    Din nou, prin tara ies travestitele sambata noaptea sa urle ca vor pula si apoi sunt batute. Apoi ne plangem ca am fost discriminati… c’mon.

    Asa ca, asocierea unui comportament de genu’ asta cu arta si cultura e cel putin ingrijorator. Unde e arta cand un tip hidos se trevesteste si iese o cacialma si mai hidoasa care urla ca vrea sa fie fututa si ca vrea pula?!??? Stii ce cred eu? Ca la anumiti gay gradul de feminitate devine atat de marcant incat se identifica mai mult cu un comportament adiacent decat cu un barbat. Nu mai zic, sunt multi gay care ies la produs travestiti, sunt tipi hetero cu diverse fantezii care vor sa futa un travestit etc etc etc. Vorbim de arta in aceste cazuri? Ponegrim cu ceva comunitatea gay daca vorbim de asa ceva?

    Mereu s-a spus ca travesti-ul nu trebuie asociat cu lumea gay, ca s-a facut travesti de la Alexandru arsinel incoace, right? Pai atunci de ce asociem travesteala cu lumea gay? Ca se intelege, orice tip hetero se poate travesti, sau nu? Asa ma gandeam si eu.

    Asa, si inca ceva.

    Media (online sau ziarele printate) sunt rezultatul opiniilor autorilor, decat daca nu esti cumparat de vreun partid si-atunci scrii ce ti se spune sa scrii.

    Mai mult, un blog colectiv, cum este DarkQ, e un spatiu in care fiecare isi asuma responsabilitatea celor scrise si fiecare autor scrie cum crede de cuvinta. Si ce daca avem pareri contradictorii? Ar trebui sa privim lucrurile astea constructiv, sa facem un discurs mai bun, sa ne autoeducam, sa venim cu argumente, sa vedem mai obiectiv lumea, sa ne ridicam niste intrebari si nu sa ne compacem intr-o lene mintala si spunem ca e bai ca pe un blog “pro-gay” nu ne comportam cu totii ca niste lobotomizati si spalati pe creier si sa postam despre gaga, chefuri, saune si despre cat de splendida e comunitatea… asa… over and over and over again. Adica io stiu ca asa ar fi de prefarat sa fie pentru ca asa nu ar exista de fel media LGBT, dar uite, iaca, in aceste conditii DarkQ nu are nevoie nici de premii pentru cel mai bun blog (unde n-o sa mai particip ever), nici de aprecieri  de la comunitatea gay,  si… mai mult, nici nu am nevoie ca DarkQ sa fie numit blog gay.

    PS: Sper sa tragi morala in mod constructiv si nu dupa modelul copiilor “imi iau jucariile si plec.”. 🙂

     

  5. Robert gresesti fantastic. Problema pe care vreau eu sa o semnalez este “hai sa mai prezentam si ceva pozitiv” ca de negativ eu unul sunt satul. Si un artist hip-hop poate sa se comporte urat ba chiar sa aiba dosoar penal – stim noi un caz. Dar asta nu inseamna ca muzica hip-hop este o mizerie din cauza lui. Intelegi ce vreau sa zic? Va rog nu incepeti sa semanati discordie pentru un amarat de comentariu. Altminteri voi nu sunteti cu nimic mai breji si oricum nu e deloc constructiv. Faceti voi mai bine decat cei care au o atitudine de mahala. Prin puterea exemplului se schimba ceva.

    • Ai citit interviurile cu misterii gay? cele cu Todor kovacs? cu bogdan istrate? parerile personale legate de eventu’ din poiana? parerile depre ideidegay? despre acceptare si homofobie? despre discriminare? religie? carti? filme? istorie? hiv si sida? Toate au fost cat se poate de pozitive, dar nu pentru ca asa am vrut eu sa le fac, ci pentru ca aia e realitatea.

      Da, ai dreptate. lucrurile trebuiesc argumentate, comentate, CIVILIZAT, ca asta ne dorim cu totii – bun simt si omenie.

      Ce conteaza ca autorul articolului nu este convins ca travesti-ul nu-i o arta? si-a expus omu’ parerea si il felicit atat pe el cat si pe tine pentru ideile voastre inedite. 🙂

  6. eu nu sunt importiva parerilor contradictorii ci ma deranjeaza faptul ca autorul raspunde cu ditamai articolul pentru un comentariu de cateva randuri – si nici macar nu se documenteaza. Asa-zisa “cultura gay” se extinde peste tot nu numai in Ro. De asta am dat exemple de drag artists consacrati. Eu la acel gen de cultura m-am referit din start, DE CALITATE.
    Ma mai deranjeaza ca titlul articolului este discriminatoriu la adresa fetelor lesbi (care pot fi drag kings) si se poate interpreta titlul ca avand sens peiorativ.
    Opinii contradictorii, dar cu obraz. Poti scrie ce vrei pe blog dar asta nu inseamna ca ma injuri de mama, sper sa tragi concluzia “constructiv”, Robert.

  7. da, si am citit si idioteniile (de-a dreptul fanatice si pline de ura) de pe blogurile Noii Drepte la adresa Mr Gay Europa. depinde din ce unghi de vedere (sau punct) vezi problema.

  8. asta e marea noastra problema campania anti-gay a celor mai sus mentionati si a bisericii.
    sincer mi-as dori spectacole de drag queens de calitate si sa se promoveze cu adevarat calitatea, si pe mine ma doare cand vad o atitudine de mahala a unora.
    ma doare ca presa promoveaza travestitii de prost gust.
    ma doare ca vad pe youtube imagini cu travestiti de prost gust in metroul bucurestean cu nu stiu cate vizualizari.
    daca nu ar exista atatea obstacole, de incultura si intoleranta, ar fi mai simplu de promovat arta travestiului de bun gust, dar din pacate la noi trebuie sa ai un curaj enorm sa iti faci coming out-ul in public, dovada ca la orice eveniment gay trebuie sa vina jandarmii sa asigure protectie maximala…..
     
    parerea mea este ca e ok sa se faca travesti. Kaballa chiar a aparut intr-un interviu – deci cine merita a iesit in fata – dar nu am citit articolul pentru ca nu am de unde sa iau revista. Mi se pare ca era vorba de Cosmopolitan.

  9. Chestia asta cu politically “erect” nu prea tine in Europa. Obiectivismul este intr-adevar un concept promovat si inaltat insa odata ajunsi in catacombele numite locuinte foarte putine entitati isi pastreaza obiectivismul (dracu, vinu’ nostru, parerea noastra). Insa, europenii niciodata nu critica ci constata; franc, brut, adevarat.

    Simultan, Europa nu se focuseaza prea mult pe organizatii ci pe nationalism. Rudimentar argumentez: Franta cu celebra “branza” si Deus Dior, Italia cu macaroane si cu sfantul nazist intitulat Papa (in paralel cumva, Diavolul e Prada), [etc.] Romania cu sfanta credinta si cea dreapta de la insusi apostolul Andrei (ca istoria oricum nu sustine sosirea sa in acest taram plin de “bampiri”) – ortodoxismul. Asa si cu travestirea: poate fi comoda doar unde este acceptata.

    Cand dorintele altereaza realitatea apare credinta, insa … credinta e doar la D-zeu. Travestirea este departe de a se incadra in arta, insa practicantii sunt niste opere de arta in toata regula.

    Asadar, daca minunata istorie a acestui continent ne-a invatat ceva.. a fost ca Luther a decis bine sa traiasca prin catacombe. Eventual a venit si liberalizarea; asa ca rugati-va la cine vreti voi, sa mai fie inca o revolutie franceza.

    Drepturi? Luptati pentru ele insa cand acestea apar prezentate sub forma unor veverite… e ca si cu salvarea balenelor. (Esuate ofc).

    Fara vreo ofensa, e doar o constatare. 😉

  10. too much ado about nothing, cum ziceam. Uite ce inteleg englezii prin “culture”.
    http://www.thefreedictionary.com/culture
    1. a. The totality of socially transmitted behavior patterns, arts, beliefs, institutions, and all other products of human work and thought.
    Asta e ca si dezbaterea cu “comunitatea”. Sincer eu nu inteleg de ce trebuie sa ne agatam atata de termeni.
    @paul-adrian, unele din articolele acestui blog reprezinta esee literare, unele chiar filosofice.
    poate am gresit, dar daca un blog are coautori care scriu esee literare, atunci e si comunitate culturala, parerea mea asta este. am ales sa adug travestiul in vorba pentru ca este cel mai expresiv – poti face foto-portrete, piese de teatru etc.
    @Robert: In definitia general acceptata a termenului “transgender” sunt inclusi si travestitii (identitate de gen), desi persoanele hetero pot face travesti, actorii mai ales, devin temporar transgender de dragul unui rol. Majoritatea travestitilor insa se identifica cu genul feminin intr-o masura mai mare decat actorii.
    Am explicat mai sus de ce este ofensiv articolul incepand cu titlul care discrimineaza lesbienele, expunand o idee preconceputa si nefondata la adresa lor.

    • Intrebarea “Da’ oare lesbienele de ce nu se travestesc?” mi-o pusese cineva de aici, din familia noastra. Da’ acu pe bune, lesbienele de ce nu se travestesc in baieti? Oare ar trebui sa-si puna o banana in prohab si eventual sa-si lipeasca niste mustata? 😀 Pe bune, care-i explicatia? Sau de ce nu exista un Miss Lesby?

  11. baieti, baieti! Stati calmi…easy. Nu ne dau destul altii in cap? Ne mai dam si reciproc? Ok, comment-urile sunt bune la casa omului, dar cand duc la cearta nu prea ajuta. Trust me, I know:mrgreen:

    @ Ra
    ia si tu ce consideri ca e ok din articol si treci peste ce nu consideri a fi potrivit cu parerile tale. Hai sa ne axam pe parerile comune😉 and live happily ever after🙂

  12. @danu, trebuie sa luam toate comentariile ca si pareri si sa respectam orice opinie, fie ca ne linge la orgoliu’ sau nu. Este incorect sa spunem ca sunt “bune”, numa’ parerile … pozitive. 😉

  13. @Robert – there’s a saying – DRAG is everything a lesbian wouldn’t wear.

    🙂

  14. cultura de argou, Noica intr-o discutie despre travesti :)) precis au fost elemente necesare sa spui ca ceva e de prost gust si ca nu-ti place.. de ce ai gandi in termeni anacronici (cultura inalta), cand tocmai cu falimentul lor a fost posibila revolutia sexuala.
    data sansa, ar face un program educativ canonic pentru  intreaga Romanie, “sa o culturalizam”. datoria revine gheilor, desigur. cu discursul asta poti face concurenta noii drepte   ^-^

  15. Cu parere de rau nu sunt in totalitate deacord cu acest articol, prefer sa fiu rezervat si sa ofer ocazia altor persoane sa comenteze.

  16. @paul-adrian – hmmmm. No comment. Sau ba da! Comment:

    Marele neajuns al limbii romane e acela ca nu are termeni care sa defineasca in mod corect variatele dimensiuni pe care le cuprinde travesti-ul. 

    Cu riscul de a repeta ce a scris Robert intr-un articol anterior, travesti-ul are trei categorii mari si late, diferentele aparand in functie de ce simte individul/a:

    1. drag-queen (king)/female (male) impressionist/female (male) impersonator/female (male) illusionist – sunt acea categorie de persoane care imbraca hainele sexului opus, cel mai frecvent cu scopul de a anima/distra/lasa cu gura cascata un numar de oameni. NU FAC SEX imbracati in hainele sexului opus, deoarece nu se identifica cu acesta. It’s all for entertainment. Marea lor majoritate sunt gay/lesbiene. Poate imbraca mai multe forme, plecand de la “fishy drag queen” – acele persoane care incearca o asemanare cat mai apropiata ( sani de silicon, machiaj in limitele acceptabilului/mustata si barba etc) pana la satira si ironie – machiaj editorial sau ultra strident, peruci din beteala de brad, sani din baloane etc. In momentul in care un nene se imbraca in haine de femeie imprumutate de la o colega/prietena etc pentru amuzamentul unei petreceri, respectivul face “drag”. La fel si actorii de teatru& film. 

    2. cross dressers – sunt acele persoane se imbraca in hainele sexului opus in general pentru satisfacerea unui fetis (la fel, nu are de-a face cu identitatea genului feminin/masculin). De cele mai multe ori acest lucru se intampla in intimitatea casei lor, nu in public. Nu are mai nimic de-a face cu orientarea/identitatea sexuala a individei/individului.

    3. transgender/transexual – male to female sau female to male. Aici intervine identitatea de gen. Sunt acele persoane care se imbraca in hainele sexului opus in viata de zi cu zi. majoritatea acestora recurg la operatia de modificare a sexului. 

    O mare problema e si faptul ca multe/multi dintre practicanti nu stiu nici ei ce fac. Sau de ce o fac.

    Si lesbienele fac drag. La noi nu prea sunt. Nu stiu de ce. Cauta insa pe google termenul. vei fi surprins.

    fie ea culture/subculture/cultura de argou, este o mostenire lasata cu cap. Ca vrei sa o asimilezi, sa te identifici cu ea sau nu, e problema ta. strict a ta. Devine si a celor din jur in momentul in care incerci sa iti impui punctul de vedere nedocumentat.

    @Robert – se rezolva 🙂

  17. No offence autorului, consider ca informatiile wikipidiene ce le detine dansul sunt putin eronate, deoarece in 2009 Lucian Dunareanu anunta ca va face un concurs in care erau invitate fetele sa se travesteasca in Mr Gay Travesty. Sper si sunt sigur ca nu ma insel. 

    Domnule autor, explicatia data de “colega” noastra Kaballa, sunt ferm convins ca a incheiat numarul de comm pt acest articol si totodata explicatia este una clara si foarte la obiect. As dori pe viitor sa analizezi bine subiectul care doresti sa-l dezbati. Multumesc si repet no offence.

  18. @RobertG. nu stiu daca schimbarea titlului e oportuna fiindca din cate vad s-a inteles ca am ceva impotriva travestiului sau ca vreau sa vorbesc despre travesti in acest post. . gresit. exista contexte in care travestiul poate fi parte a culturii. Articolul nu vorbeste despre travesti ci despre ce inseamna cultura ( valorile materiale si spirituale ale umanitatii).

    @toatalumea titlul era “cultura LGBT”. nu am nimic personal cu nici un travesti sau festivaluri sau gay parade. problema e sa facem diferenta intre cultura si entertainment.

  19. @Ra nu e nici un atac la persoana ta fiindca nu tu ai inventat “lgbt culture”. Nu sunt anti-travesti. Am vazut travesti de calitate si in tara romaneasca: Lucian Dunareanu sau Alexandru Arsinel. Ce au acesti doi in comun? Cultura! Ambii sunt oameni culti si urca pe scena ca ACTORI. Bravo lor. Sincer ii admir. Travestiul nu a fost inventat de gay. Ca sa intelegi travestiul trebuie sa cunosti Istoria Dramaturgiei Universale. Travestiul de calitate exista. Dar nu e inventat de LGBT. Titlul nu imi apartine. scuze pt titlu. Crede-ma ca si pe mine ma doare cand am fost in club si am vazut niste travestiti de sa imi dau palme. Dar fiindca cred in democratie, nu le-am zis nimic. E dreptul lor.

    @ Ionut. nu e vb de nici o concurenta cu noua dreapta. dar zau… trebuie sa avem un simt al valorii. altfel as fi ascultat o muzica despre mertane si dolari. nu am pretentia ca toti sa fie deacord cu mine. dar vreau sa imi exercit dreptul de a imi spune o parere in mod civilizat (chiar daca sunt cateodata pamfletar) Am vazut si travesti de calitate. Dupa cum am si spus: poti sa gusti sau nu aceasta forma de entertainment. nu oblig pe nimeni. respect alegerea individuala.

    @fukushima te rog ajuta-ma sa ma documentez si spune-mi exact, cu citat, unde am gresit. multumesc pentru interventie.

    @Gabriel Joao nu am de ce sa ma simt ofensat. e normal sa avem pareri diferite. Every colour of the rainbow. nu cred ca am inteles ce ai vrut sa spui. poate vei revenii cu un post. eu chiar sunt deschis dialogului.

    Ce incerc eu sa inteleg pana aici… de ce travestiul defineste LGBT? Eu stiu actori hetero care au facut travesti… poate ma ajuta cineva sa ma documentez in d’ale culturii occidentale.

     

     

  20. @fukushima Ai fost singurul contestatar care mi-a castigat respectul. nu te cunosc dar ti-ai exprimat opinia frumos, ai argumentat si mi-ai dat niste referinte. Asta arata ca esti un om civilizat. Si atunci normal ca daca cineva imi arata bun-simt si cultura, si eu la randul meu aplec capul si raspund cu bun simt.

    morala: asa se raspunde la un articol cinic. cu bun simt. si atunci sigur ca rezultatul e deja altul. se deschide puntea unui dialog. imi pare rau pentru cei care fac cancan. cu cancan nu ajungi niciunde. Luati exemplu de la fukushima daca vreti sa castigam niste drepturi in romania.

  21. @paul-adrian:
    eu NU am spus ca travestiul este inventat de cultura LGBT, ci ca face parte din cultura LGBT. Travesti nu este egal LGBT, doar cultura LGBT include SI travesti-ul, in special ca identitate de gen, dar si ca o forma de arta, aici ai inteles eronat si imi pare rau ca te-ai chinuit sa scrii ditamai articolul pe baza unei interpretari gresite dintr-un comentariu al meu de 3,4 randuri.

    Titlul articolului este jignitor insa, si nu trebuia modificat de la bun inceput, are sens peiorativ “ca lesbienele nu se travestesc” – deja modifica total perceptia asupra subiectului prezentat.
    Entertaiment… exista conceptul de “arta comerciala” sau “arta de consum”. Sunt destule forme, cum ar fi desenele animate, animatiile 3D, filmele, benzile desenate sau concertele…. sau … travestiul (de tip drag queen/king – as adauga)

    Termenul “entertainment” nu exclude arta, poate daca vorbim de spectacolele cu gladiatori din Roma antica sau de meciurile de fotbal. Scuze !

    • @Ra,

      Eu am modificat titlul articolului, nici nu mai stiu exact de ce. Povesteam cu cineva si vorbeam de travesti. La un moment dat ma intrebase “Da’ lesbienele de ce nu se travestesc?”… si n-am stiut ce sa-i spun. De acolo paranteza din titlu, speram ca o sa ne lamurim (kaballa a spus ca se travestesc si lesbienele dar nu la noi). Ca tot veni vorba de arta si de bun gust, am publicat un articol din cosmopolitan in care Kaballa povestesta in 2004 ce inseamna travesti-ul pentru el). Intrebarea cu lesbienele ramane, oricum…

      Legat de cinism, aroganta: Stiu ca multi sunt care ma urasc tacit pentru modul meu (singurul adevarat de altfel) de a scrie, exact pentru ca (asa cum spui si tu) comunitatea gay a fost obisnuita sa citeasca numai articole deșănțate care “ling” intr-un mod de-a dreptul enervant persoane, activitati, evenimente gay, uitand sa lase o amprenta personala.

      Eu vizitez cateva bloguri cu regularitate (arhiblog, visurat, tudor chirila) si o fac exact pentru ca ma intereseaza ce crede blogger-ul despre diverse subiecte. Majoritatea blogurilor gay sunt goale, fara gust si fara miros, pentru ca din cauza incapacitatii de a trage niste concluzii, a avea niste idei personale… traduc “stiri”, pun invariabil toate videoclipurile lu’ Gaga si scriu indiferent de subiect numa’ de bine. Un blog bun ar trebui sa fie constituit din 30% articolele autorului si 70% impresiile cititorilor.

      Un blog colectiv, cum este DarkQ, prin definitie e unul extrem de versatil, pentru ca fiecare autor are propriul stil de a scrie si partea cea mai buna este ca nimeni nu este “afiliat” cu organizatii, firme, companii – chestii care ar putea influenta negativ calitatea acestui blog. In concluzie, un blog nu este site insipid de stiri neutre ci un site de pareri, intrebari, glume, recomandari, discutii in contradictoriu – chestii care obliga cititorul sa traga singur o concluzie. E ca si cum ai vedea un film in 20 de distributii si ai trage singur concluziile.

      Uneori chiar este cazul de tras un mic semnal de alarma pentru ca altii sa nu repete aceleasi greseli, chiar daca printr-un stil de a scrie care nu convine. Dar acest tip de a scrie nu trebuie interpretat ca rautate ci ca pe o dezbatere deschisa unde oameni ca mine, ca tine, isi expun parerile sincere, pareri nefortate sa fie pozitive ca asa vrea cineva.

      Uite aici, for fun, un post de prin 2008 in care doua dive se intervieveaza pe mirc: Cum ti se pare?

      Vorbim despre common sense (si de necesitatea de a fi oameni), de care mai ales in comunitatea gay e atat de mare nevoie.

  22. @paul-adrian:
     
    Nu inteleg insa de ce trebuie sa prezinti o stare de fapt la modul cinic, si de ce consideri ca cei care iti combat ideile intr-un mod mai vehement ti-ar da senzatia ca fac cancan.
     
    Cat despre felul de a reactiona la un articol cinic, depinde de fiecare cum reactioneaza, si te asigur ca asa-zisul cancan de care spui se datoreaza numai titlului articolului care denatureaza tot continutul. Asta e ca si in presa cand citesti mare un titlu catastrofic si de senzatie si din articol reiese altceva.
     
    Cand te astepti de la un mediu online sa fie un loc unde gasesti sprijin si informatii legate de comunitate, evident ca reactia la un astfel de titlu si la o informatie prezentata in mod cinic, nu poate fi decat pe masura.
     
    Una este sa reactionezi la un articol, alta e sa scrii un articol intreg pentru ca ai inteles gresit un comentariu al unui cititor.
     
    Acestea fiind spuse, te rog sa nu o iei ca pe un atac, ci ca fiind niste opinii contradictorii.
     
    😉

  23. @Ra Eu nu ma simt atacat sub nici o forma. PAREREA mea este ca:
    “http://www.thefreedictionary.com/culture
    1. a. The totality of socially transmitted behavior patterns, arts, beliefs, institutions, and all other products of human work and thought.”

    In limba romana se traduce prin civilizatie: adica ansamblul de manifestari sociale, artistice si stiintifice  caracteristice a unei grupari sociale (caste, triburi, popoare, subculturi, in functie de gradul pe care il poate atinge) care sunt transmise de la o generatie la alta prin scoala sau folclor.

    In limba romana diferenta dintre cultura si civilizatie e aspectul valorii. Cultura inseamna valorile materiale sau spirituale ale omenirii. deci cultura selecteaza ce e mai bun din civilizatie. In plus cultura nu se mai adreseaza doar unor grupuri sociale. cultura se adreseaza intregii omeniri.

    Cultura nu discrimineaza. In cultura nu conteaza ca esti gay/straight. Conteaza ce produci.
    Sunt perfect deacord cand spui ca entertainmentul nu exclude arta. (putem vorbi si de underground daca vrei, si de travesti si de ce mai vrei tu, dar in alte posturi)

    Diferenta dintre un produs cultural si entertainment nu are nici o legatura cu comercialitatea sau priza la public/popularitatea. Un produs cultural aduce intotdeauna inovatii pe cand entertainmentul foloseste clisee, sabloane, nu aduce nimic nou tehnic, repeta acelasi tipar.

    Cu tot respectul, nu e deajuns sa deschizi un dex sau o pagina de net ca sa intelegi un cuvant. Mergi la biblioteca si cere carti care trateaza cultura  si carti care trateaza civilizatia. Deasemenea avem destui autori si in Romania care au dedicat pagini intregi pentru acesti termeni: cultura versus civilizatie. Cultura poate fi considerata crema civilizatiilor. Entertainmentul e deasemenea destul de dezbatut. Desi acesta exista ca folclor de la o varsta frageda a civilizatiei umane, in secolul 20, entertainmentul ia o forma deconcertanta, nebanuita. E un fenomen fantastic, ce merita urmarit. Dar nu poti sa vorbesti despre entertainment fara sa citesti si sa vizualizezi materialele media ale entertainmentului.

    Deasemenea cand citesti ceva nou, informatia trebuie verificata prin rationament si nu prin sentimente. Nu as da vina pe titlu fiindca acesta a scos la iveala un tabu: drag king.
    E deasemenea important sa facem distinctia dintre a scrie un articol si a-l comenta. In momentul in care am iesit in forum, exista anumite reguli ale discursului care se cere a fi ingrijit, moderat, fara prea multe nuante beletristice.

    Parerea mea e ca travestiul nu are nici o legatura cu orientarea sexuala. Travestiul e practicat atat de heterosexuali cat si de LGBT cat si de zoofili s.a.m.d. Travestiul e o forma de entertainment.
    Trebuie sa fim constienti ca e normal si firesc sa avem opinii si viziuni diferite ale acestei lumi. De aceea se cheama democratie. Daca in comunism nu puteai sa te exprimi ca te auzea imediat secu, astazi poti sa urli ca nu te aude nimeni. Urlatul nu e o forma democratica de exprimare. Urlatul apare ca ultima resursa in fata oprimarii. In democratie avem, din fericire, instrumente civilizate, sper eu accesibile, pentru a ne face auziti.

    Te asigur ca am inteles impulsul emotional caruia i-ai cedat la prima citirea a articolului. Iti propun sa acceptam opiniile fiecaruia, asa cum sunt, chiar daca nu suntem deacord cu acestea. Eu ma bucur ca ma combati vehement si sper sa aud opiniile tale bine argumentate si in cadrul altor articole. Pana atunci sa auzim numai de bine.

  24. ok.. multumesc pentru lamuriri si pentru rabdare.. scuze daca v-am lasat o impresie neplacuta .. va incurajez totusi sa expuneti subiectul mai documentat intr-un articol viitor, la modul mai obiectiv si ca o analiza a unui curent (eu il vad a fi un curent underground daca vorbim de latura artistica, si nu de identitatea de gen – e un subiect tabu in societate totusi)
    Eu nu ma pricep momentan prea bine, ca l-as scrie eu, si cum nu ma pricep ma tem ca as da copy-paste din alte surse.
    Reactia emotionala se datoreaza acestui tabu din societatea conventionala, si multumesc Paul pt ca mi-ai inteles reactia.

Comments are closed.

Vezi si...

Intalnire pe ascuns cu prietenii imaginari

Am adus mai multe chestii dragute de la cluj, printre care si anumite satisfactii. N-am chef sa povestesc detailat, asa ca am punctat cateva idei. Cele doua zile la Cluj au fost educative oarecum. Dupa mai multe intamplari neobisnuite si cateva povesti cu anumiti prieteni imaginari (cu o existenta tot imaginara)...

Articole din aceeasi categorie