spovedania-indrumar_1_fullsize

 

În ultima perioada, se tot adaugă articole care au şi n-au relevanţă pentru blogul acesta. Robert e de acord în privinţa asta şi ar fi de bun simţ ca situaţia să se schimbe. Mai mult, articolele de prost gust sau anunţurile matrimoniale mascate în poveşti de „coming out” fac ca restul cititorilor/scriitorilor să desconsidere blogul pe baza irelevanţei acestuia.

Drept urmare, editorii şi actualii/viitorii scriitori trebuie să respecte următoarele îndrumări în privinţa scrierii şi publicării articolelor:

– Evident, nu anunţuri matrimoniale. Dacă bagi în articol ID de mess, adresă de mail, număr de telefon sau orice alte date de contact, acestea vor fi înlăturate şi va rămâne la latitudinea editorului dacă va fi publicat ori ba întreg articolul. Exemplu de AŞA NU.

– Poveşti fără noimă despre „coming out”. Toţi am trecut prin asta la un moment dat şi da, e un moment crucial în viaţa fiecărui poponaut. Dar dacă ai pretenţia să-ţi postezi povestea aici, fă-o interesantă. Dă ceva cititorului tău sau cere-i expres ceva anume (un sfat asupra unei chestiuni concrete). Nu o fă doar de dragul atenţiei pentru că vei plictisi lumea şi eu unul, nu-ţi voi aproba articolul. Exemplu de AŞA NU.

– Articole excesiv de prost scrise, cu greşeli enorme sau scrise de analfabeţi declaraţi (cei care scriu cu „k”, „sh”, „tz”, şamd.) Cititorii ar trebui să ştie unde să pună, în mintea lor, o diacritică. Cei care nu ştiu, nu-şi pierd timpul citind. Iar cei care ştiu, nu se vor supăra dacă scrii fără diacritice. N-are nimeni timp de stat şi corectat aberaţii. Aceeaşi regula se aplică şi pentru comentarii. Aici editorii cunosc exemplele care, din păcate, îs multe.

De la AlexP, citire: „O chestie care mă enervează foarte tare pentru că mănâncă mult timp la corectat e pusul semnelor de punctuaţie aiurea. Acestea se pun imediat după cuvântul anterior, despărțite printr-UN spaţiu de cuvântul următor. Adică aşa “Ham, se auzi căţelul.”, nu aşa “Ham ,se auzi caţelul  .  ”. Mersi.

A, şi un mic sfat: mai multe semne de punctuaţie nu te fac mai expresiv; nici “……..” nu o să mă facă să plâng, nici “!!!!!” nu o să mă facă să tresar.”

Reguli de scriere: http://www.darkq.net/romania/mic-indreptar-de-limba-romana/

Amendamentul CM: Editorii sunt încurajaţi să trimită un mesaj privat autorului în cazul în care, din varii motive, au ales să nu îi publice articolul. În mesaj, să explice autorului de ce, în linii mari, au luat decizia respectivă. Autorul, în cazul în care poate sau doreşte, se poate întoarce asupra articolului, să-l editeze corespunzător pentru a-i creşte şansele de a fi publicat.

 

Aştept şi alte propuneri care să fie incluse în listă.

 

P.S. Bărbaţii care nu respectă cele de mai sus, vor deveni straight instant şi vor avea de-a face cu vaginul. Femeilor li se va ierta, că-s în minoritate pe blog. Şi nu, nu te pot cataloga ca fiind femeie dacă ai penis şi coaie, cu toate că te străduieşti amarnic prin comportament şi fel de-a fi să-mi demonstrezi contrariul.

 


Alte articole scrise de același autor (Roy Cohn):


Thanks for rating this! Now tell the world how you feel via Twitter.
Ce părere ai despre acest articol?
 • Super tare
 • Util
 • Complex
 • Amuzant
 • Plictisitor
 • Slab

Author

Roy Cohn

So come, my friends, be not afraid - we are so lightly here. It is in love that we are made; in love we disappear.

Comments

 1. NikOS    

  Chiar trebuia asta postata.
  M-am saturat de tinerei „bisexuali” care nu stiu ce e cu viata lor. E plin si Romica de ei. First of fucking all…sa mearga la scoala si sa isi construiasca o viata si apoi sa revina peste vreo 10 ani pe blog aici 😉

 2. Alex P    

  O chestie care ma enerveaza foarte tare pt ca mananca mult timp la corectat e pusul semnelor de punctuatie aiurea. Acestea se pun imediat dupa cuvantul anterior, despartite printr-UN spatiu de cuvantul urmator. Adica asa „Ham, se auzi catelul.”, nu asa „Ham ,se auzi catelul  .  „. Mersi.

  A, si un mic sfat, mai multe semne de punctuatie nu te fac mai expresiv; nici „……..” nu o sa ma faca sa plang, nici „!!!!!” nu o sa ma faca sa tresar.

 3. Alex P    

  La partea cu povestile de coming out, nu sunt de-acord cu NikOS.
  Ok, pentru utilizatorii mai in varsta sunt de acord ca ele nu reprezinta mare interes, dar blogul este unul generalist si imi amintesc ca acum nu multi ani subiectul asta ar fi fost interesant si pentru mine.

  Intr-adevar, trebuie sa existe o poveste ca sa fie spusa, nu „Buna, sunt Manuel si sunt gay.”, ca nu-i pasa nimanui. Cred ca aici greul va cadea asupra editorilor, sa se puna in pielea unei persoane novice si sa vada daca articolul ofera ceva util lor. Ce ar putea sa faca tinerii autori e sa citeasca mai intai blogul, pentru ca in 2000 de articole sunt probabil deja cateva asemanatoare, insotite si de numeroase comentarii (exista si functie de search in josul paginii daca nu aveti rabdare). Asa ar gasi poate si ei raspunsuri si nici nu s-ar plictisi ceilalti dand aceleasi sfaturi din nou si din nou (pentru ca, sa fim realisti, va adresati unui forum de necunoscuti, nu exista atat de multe sfaturi pe care sa vi le poata da fara a va cunoaste situatia exacta).

 4. Roy Cohn    

  N-are nimeni treaba cu o poveste, indiferent despre ce-i vorba. Dar aia inseamna ca trebuie sa transmita ceva, de aia a fost mentionat clar -Poveşti fără noimă despre „coming out”.-

 5. NikOS    

  Alex P, ai citit articolele de „coming out” din ultimele, sa zicem, 3 luni?
  Eu, da. Toate la fel. Plicticoase. Lipsite de orice chestie interesanta. Nu transmit chiar nimic.

 6. anonymous2013    

  Am si eu o sugestie referitoare la postari. Daca unii dintre voi sunteti review-eri, atunci procesul de evaluare ar trebui sa decurga asa: autorul trimite articolul, apoi editorul il asigneaza la 2 sau 3 reviewer-i, care isi dau cu parerea si fac corectiile necesare, pentru ca articolul sa fie trimis inapoi autorului si acesta din urma, tinand cont de sugestiile review-erilor, sa corecteze (daca are ce corecta) articolul si sa-l trimita in varianta finala editorului spre publicare. Rolul reviewer-ilor este sa INDICE unde sunt greseli si CE anume trebuie corectat, eventual indicatii asupra MODULUI in care aceste erori trebuie corectate. La asta m-am referit cand am pomenit de corectiile aduse de reviewer-i, nicidecum la a corecta efectiv textul. Asta trebuie sa ramana treaba autorului. Si DA, reviewer-ii au tot dreptul sa spuna NU unui articol.
  PS: Uite ca am folosit si majuscule prin text, sper ca nu te-am facut sa lacrimezi, Alex P.!

 7. Alex P    

  O lacrima mica, dar de fericire. Ar fi frumos sa fie implementata organizarea asta, dar mi se pare utopica in conditiile in care nici autorii, nici editorii nu-s profesionisti si toti fac treaba pe baza de voluntariat. Daca ar fi asta sistemul am putea scoate blogul la tipar linistiti.

  Chiar daca nu se reuseste aplicarea sugestiilor tale, mi se pare un comentariu util, care da de gandit.

 8. Roy Cohn    

  Nu cred ca vreun editor de aici a facut mai mult decat sa corecteze textul. Deci, ne referim strict la greseli de scriere. Nu cred ca s-a schimbat in vreun fel semnificatia sau ideea textului. Chestia propusa de anonymous2013 nu poate fi luata in considerare, dat fiind ca resursele nu permit asa ceva. Nu e vorba ca nu exista profesionisti (eu, de exemplu, sunt scriitor si stiu ca nu sunt singurul de aici).

  Dar e foarte bine ca se ocupa tot timpul cineva si de editarea de baza a textelor (eliminare greseli gramaticale, ortografie) si nu cred ca-i cazul sa cerem unei comunitati de voluntari, cum zice si AlexP, ceva mai mult de atat. Sa nu mai zic ca ti-ar lua destul timp si sa ii subliniezi aluia greselile si sa astepti dupa curu lui sa le corecteze – ca sa nu mai vorbim ca daca nu a scris corect in prima faza, exista toate sansele sa nici nu stie ce n-a scris corect si, implicit, sa nu stie cum sa corecteze.

 9. RobertG    

  De acord! Cu totul!

  Mai copii, tre’ sa intelegeti ca nimeni de pe blogu’ asta nu castiga niciun ban, o face din pura placere/hobby.

  Noi ne-am format un grup al nostru, ne cam stim intre noi, ne mai imbatam ca porcii, mai radem si glumim.

  Insa da, un anumit nivel trebuie stabilit. Mai bine 3 articole bune pe luna decat 30 idioate.

  Evident, sunt articole unde autorul spune el ceva acolo, si merita corectat… ca nah, nu tre’ sa ai 3 doctorate ca sa poti scrie ceva util.

  Apropos, cine a dat plictisitor la articolul asta, ar trebui biciuit sau calcat cu bocancii.

 10. rediam    

  Apropos, cine a dat plictisitor la articolul asta, ar trebui biciuit sau calcat cu bocancii.” Dacă vii cu amenințări din astea, mi-e teamă că toți cei de 16 ani cu cartea de mate de 20 cm vor apăsa din pură întâmplare (la fel cum au descoperit că-s bisexuali- mai mult hetero) butonul „plictisitor”.

  O idee bună mi se pare cea cu așa-zisa scrisorică de intenție la înregistrare. Nu trebuie pupincurism și festivism. În 2-3 rânduri îți dai seama imediat dacă omul ăla e în stare să încropească o idee, dacă își dă silința să scrie fără prescurtări sau dacă e prieten cu gramatica.

  Din articolele în așteptare și care necesită timp destul de mare de corectare, propun ca doar articolele cu problema semnelor de punctuație și a spațiilor libere să fie reținute spre publicare, cu mențiunea că autorul va fi tras de mânecă să-și repare eroarea (cu explicarea regulii aferente).  Unde se găsesc cel puțin n (4-5 de exemplu) greșeli grave (cratimă, i-uri, dezacord) ar fi bine să nu se mai piardă timpul cu corecturi, ci să se șteargă direct articolul. Mie rar mi-a fost dat să văd scrisă o idee genială de către cineva care nu stăpânește regulile de bază ale limbii, și nu văd de ce ne-am chinui să corectăm și să postăm lucruri care oricum sunt lipsite de substanță.

 11. RobertG    

  Taci ma ca le place la astia mici sa sufere… sa fie ‘biciuiti’. Ca altfel cum sa mai traiesti… nuu?

 12. Alex P    

  Iaca ce-a gasit mosu’ in negura arhivei, inca un articol util: http://www.darkq.net/romania/mic-indreptar-de-limba-romana/ . Am putea sa construim pe baza articolului (si a unor comentarii) de atunci. In plus, asta dovedeste ca subiectul „cum se scrie un articol” e unul nemuritor, care va fi abordat si de copiii mostenitorii nostri atunci cand vor administra ei blogul.
  Scrisoarea de intentie mi se pare o pretentie cam mare. Doar nu suntem facultate straina…
  Ma gandesc ca am putea elabora un indreptar oficial (fara intepatura la adresa lui Mary, ca il transformam in personaj mitologic deja), care prin bunavointa lui Robert sa apara (macar) atunci cand iti creezi un user nou.

 13. CM    

  Aa şi încă ceva : ori pulă şi coaie, ori penis şi testicule. Varianta ta îmi provoacă o pendulare Voiculesciană…
  (Gelu Voican Voiculescu)

 14. RobertG    

  Ma, nu va mai stresati atata… stiti bine cat de sensibilosi is gay-ii. Nu le aprobi un articol isi iau poshetutzica si la revedere.

  Ce tot atatea rugaminti, sfaturi, recomandari… frate, esti cretin, marsh. Fara motive si alea alea.

  Adica putem sa bem o bere in timpul ala, nu??? Sau sa citim o carte de filozifie, ceva acolo. E perioada sesiunilor imediat, unii vor avea examene orale… n-avem timp. Time=Money=Pleasure. Bine zic?

  Apropos… Paste Fericit si fie ca lumina sufletului sa va incalzeasca inimile si petalele de trandafir sa curga suvoi.

  P.S.: id-ul meu e bad_boy_69_a/p/v_96. Ca sa discutam despre orice, nu de alta.

 15. RobertG    

  Ma, da nu mai avem niciun minus, ce dracu’? Cre’ ca ma apuc sa dau io. Ca e prea erecta treaba, numai plusuri de cand Mary ne-a parasit de bunavointa.

 16. RobertG    

  Stiti ce ma gandeam? Sa schimb PLICTISTOR, in PLYKTY, TUH.

 17. CM    

  normal, de-amu plusul e noul minus…

 18. Alex P    

  :)) Pai cred si eu ca nu mai indrazneste nimeni sa dea minusuri dupa ce i-ati facut saracului (cu duhul) Mary…

  ps Unii ar zice ca nu e frumos sa-l tot pomenesc pe Mary in absentia, dar simt ca el e inca cu noi (in gandurile noastre).

 19. CM    

  da mă, e prezent , da’ poa’ să se apere?

 20. Alex P    

  Eu cred ca mai bine se apara daca tacea de la inceput…

 21. Roy Cohn    

  Subscriu la ce a zis Alex mai sus. Dar totuşi, divagăm uşor de la punctul de plecare. Alte completări/modificări la articol?

 22. Decadent    

  1.Sugestie: Daca doar ai indicat regulile astea intr-un articol (adica asta, acilea de fata), o sa se piarda in adancimile istoriei pe masura ce trece timpul. Cum vin kinderi noi, cum o sa o dea cu „vaaaai nimeni nu ma intelege, barbatii e porci toti!”, ca nu sta nimeni sa vada care-s regulile, noi sau vechi. Asa ca strofocarea de moment e la fel de eficienta ca baba de la etajul II care striga sa nu mai bata mingea aia in fata blocului, dar joaca se reia dupa zece minute si mai abitir 😛 Solutie? Un tab-banner-disclaimer-atentionare ceva, pus la vedere in momentul adaugarii unui nou articol, sa stie omu’ ca-l pasc flacarile Gheenei. Scuze, Madalina, se scrie cam la fel, na…

  2.Remarca: Daca se urmarea cat de cat trendul articolelor din ultimele 3-4 luni, se vedea clar ca astia micii s-au prins ca merge cu lacrimogene si au dat navala cu totii (cu sau fara ID-uri in articole, dupa caz). E mai dificil de dres busuiocu’ odata ce s-a intamplat asta, dar se poate

  3.Curiozitate: In poza din articol, ala in picioare e Robert si Roy tu primesti binecuvantarea in genunchi? 😛

 23. Adi    

  Apoi cel mai simplu lucru e asta: cand se intregistreaza careva, sa-i apara mesajul: „Bine ai venit, inainte de a posta, citeste regulile +linkul articolului”. Daca se dovedeste ca a ingnorat mesajul, nu mai are rost sa explici lui x si y de ce a fost sters comentariul/articolul. Pe modelul corporatist: cand ai semnat contractul, trebuia sa citesti de la bun inceput.

 24. Onest    

  E bine să fie un îndrumar pentru conținutul articolelor. Dar poate cu aceeași ocazie ar trebui scris și un îndrumar pentru cum se face un cont la DarkQ. Eu am completat și trimis deja de trei ori formularul de la http://www.darkq.net/contact/ cu rugămintea de a mi se face un cont aici ca să pot scrie articole, dar n-am primit nici un fel de răspuns, semn că greșesc sistematic undeva. Apoi evident am renunțat.

 25. CM    

  Adi, sunt necesare explicaţiile pentru că regulile nu sunt chiar aşa obiective. De exemplu, nu sunt publicabile „poveşti fără noimă despre coming out”, ci doar cele „interesante”. Ce înţelegi tu prin interesant e destul de probabil să nu se pupe cu viziunea mea în materie. Aşa că dacă un editor decide că povestea ta e plictisitoare sau irelevantă ar trebui să îţi şi explice cum aşa.
  În cazul abndenţei greşelilor de limbă e mai simplu, dar cred că odată instituit un filtru cu granulaţia asta vor mai trece extrem de puţine articole…

 26. AdyAlexander    

  Ok, pricep, dar nu pricep si nu vad nicaieri detaliile tehnice. Le-am solicitat si eu prin intermediul paginii contact… Nu as dori sa stresez pe nimeni dar au trecut mai mult decat cateva zile, voiam si eu niste lamuriri tehnice poate putin mai stricte, am scris un articol, l-am trimis spre aprobare am vazut ca mi s-a sters una din categorii, zic ok na poate are dreptate trebuie lasat la „opinii”, s-au adaugat doua virgule, ok poate uneori mai uit niste virgule, desi destul de putine. Pana la urma ma lamureste si pe mine cineva mai tehnic vorbind? Cati review-eri trebuie sa-l aprobe, daca exista o perioada maxima de asteptare, ce trebuie sa fac eu daca mai trebuie sa fac ceva…. Zau, sunt confuz cu privire la aspectele astea.

 27. grid    

  AdyAlexander ~ (re: #27)

  Eh, acum… vrei detalii tehnice! :) Nu-i nevoie de prea multe detalii tehnice aici. Poate doar de ceva secrete de bucătărie, că deh, bucătăria blogului seamănă cu grădina domnului. Dar tot e bine c-ai pus și întrebări mai „aplicate”.

  Categoriile se atribuie după relevanță, având în vedere că moderatorii cunosc istoricul și conținutul general al blogului și pot intui mai bine decât autorii noi cărei categorii îi aparține de fapt un articol.

  Încercăm să nu facem poliție gramaticală, dar dacă totuși se fac corecturi urmărim doar claritatea și cursivitatea exprimării, în scopul ușurării lecturii și eliminării formulelor textuale prea indigeste. Dacă totuși modificările aduse textului original au schimbat cumva sensul celor spuse de autor, alterând mesajul transmis, atunci acest lucru ne poate fi semnalat (cel mai bine printr-un simplu comentariu la respectivul articol, după aprobarea/publicarea acestuia).

  Adresa de contact trimite mesaje numai la proprietarul blogului și, zic eu, nu ar trebui folosită decât pentru comunicarea unor idei, sugestii sau nemulțumiri pe care moderatorii (de altfel, utilizatori obișnuiți) nu le pot rezolva.

  Aprobarea unui articol aflat în moderare nu necesită contribuția mai multor review-eri, iar așteptatea mai lungă până la publicarea câte unui articol nu se datorează gâlcevei moderatorilor între ei, ci faptului că oamenii mai au și alte treburi de rezolvat în afara moderării textelor. De altfel, relaxarea pe DarkQ e în general un lux pe care ni-l permitem mai rar (după citit și pus virgule pe unde trebuie, nu ne mai rămâne timp destul să mai și scriem ceva).

  Deși, dacă tot ai adus vorba acum, poate n-ar fi o idee tocmai rea să punem vreo 5 niveluri de moderare, ca să treacă de furcile caudine numai ce merită cu adevărat să vază lumina zilei.

  Cât despre perioada maximă de așteptare, aceasta tinde în prezent spre plus infinit. Știu că în ultima vreme nimic nu-i nelimitat, afară de speranța și răbdarea omenească, așa că de ce să nu profităm dând liber așteptărilor? Oricum, trebuie spus că pilele și intervențiile nu funcționează niciodată la fel de bine ca sfânta discreție a celor cu privilegii de administrare. :)

  Astea fiind zise, sper că nu va trebui să stabilim blogului office hours pentru public și condică de prezență pentru moderatori.

  😎

 28. grid    

  Poate că ar fi necesar și un mic update la acest articol, ceva ce am mai spus și cu altă ocazie, dar care poate servi drept reminder celor interesați să scrie pe DarkQ:

  Evităm, pe cât posibil, moderarea pe criterii pur subiective – ce nu-mi place mie, merge la coș. Au fost publicate inclusiv comentarii homofobe (deci discriminatorii), sau lucruri aparent fără noimă, atâta vreme cât păstrau o anume coerență a ideilor exprimate și o formă scrisă cât de cât acceptabilă.

  Sigur că fiecare moderator poate interveni așa cum crede de cuviință, însă din experiența anilor trecuți a reieșit că ori de câte ori moderarea s-a făcut pe criterii subiective rezultatul a semănat a cenzură, iar comentatorii fie au devenit mai reținuti în opinii (probabil de teamă să nu supere pe cineva), fie s-au retras complet din peisaj. A fost păcat, pentru că în asemenea cazuri discuțiile fie mor încet, fie se termină abrupt…

  Un comentariu trebuie îndepărtat, în opinia mea, numai în câteva situații clare: (1). autorul promovează atitudini sau comportamente ilegale; (2). se aduc injurii directe participanților la discuție sau se utilizează atacul la persoană ca modalitate de avansare a propriilor opinii; (3). mesajul transmis este de tip „spam”, neavând nicio legătură cu subiectul articolului sau cu comentariile la acesta; (4). comentatorul își face singur reclamă (cu numar de telefon, ID-uri de messenger, adrese de e-mail, site-uri internet etc.), confundând blogul cu moșia proprie pe care poate ieși la agățat, ca pe orice site de dating sau de business; (5). forma scrisă a textului transmis pentru publicare este inacceptabilă din punct de vedere gramatical, lexical sau stilistic, ori este lipsită de o minimă coerență.

  😎

 29. AdyAlexander    

  Am avut placuta surpriza sa gasesc in dimineata asta articolul aprobat, acum astept si niste comentarii. Inca nu pricep de ce n-ar fi putut fi gasit si la categoria homosexualitate… 😛

  Ok voiam de fapt sa intreb altceva mai aplicat, si iarasi, tehnic, daca eu acum dupa aprobare adaug totusi o poza in articol, ca de…abia acum m-a traznit ca totusi as putea adauga o fotografie reprezentativa subiectului, el mai intra iar in moderare? Sau se publica poza direct? Ca vad doar un buton numit „actualizeaza”

  As dori sa fac o sugestie in privinta editarii. E drept eu personal scriu pe alta platforma dar pluginul tinymce e general valabil, sau poate ce doresc eu sa sugerez s-ar putea face din panoul de control? Ar fi bine sa avem acest plugin sau macar optiunea de aliniere „justify” inclusa in editare. Fiindca acum lipseste, nu putem bate nici indent sa incepem alineatul mai din interior si partea dreapta a textului arata cam uratel, adica doamne fereste nu dau cu parul zic ca ar fi o buna aditie pentru un continut mai ingrijit, macar acel justify.

 30. Alex P    

  Motivul pentru care n-am lasat articolul in doua categorii e modul in care se face afisarea pe pagina principala. Principiul e ca un articol sa apara in mai multe rubrici cat mai rar. Altfel, ai dreptate, articolul are tangente si cu subiectul homosexualitate.

  In cazul de fata motivul pentru care a intarziat publicarea a fost acela ca mai asteptau aprobarea si niste articole mai vechi (deh, lipsa timpului, numarul mic de editori…), iar eu nu public mai mult de 2 articole deodata pentru a permite fiecaruia sa primeasca un minim de atentie.

  Adaugarea imaginilor e binevenita oricand, mai ales daca sunt proprietatea autorului. Cred ca se modifica direct articolul, dar nu sunt sigur. In caz ca nu, va mai fi aprobat inca o data, nu-i problema.

  La partea de interfata, pluginuri, trebuie vorbit cu RobertG, el fiind proprietarul blogului.

  Multumesc pentru contributie si scuze pentru intarzieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *