No menu items!

Despre cum ne întoarcem în trecut

Acelasi autor

Sărutând pe stradă

Azi am fost tentat să sărut pe cineva în plină stradă, în văzul lumii. M-am abținut, desigur. Nu se cade ca un bărbat să...

Top-down vs. Bottom-up

Am participat în data de 10 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, la o dezbatere organizată de către MozaiQ LGBT, o nouă...

Afectivitate, atracție și prietenie platonică

Se spune că prieteniile între bărbații gay și în general între persoanele non-heterosexuale sunt cele mai greu de menținut și întreținut, pentru că, deh,...

Precaritatea

Dacă este o condiție specifică care caracterizează starea socială a unor segmente largi a populației LGBTQI din România, atunci aceasta este precaritatea, sub diferitele...

Efectul bulgărelui de zăpadă

Căsătoria între persoane de același sex a devenit în ultimele două decenii pilonul principal al mișcării LGBT, în special a celei din Statele Unite...
MarioG
MarioG
Mario G este un tânăr entuziast, pasionat de tot ce ține de „social”. Pe DarkQ publică articole despre discriminare, normativitate, legislație și politici queer, precum și despre construcția socială a identității de gen și a orientărilor sexuale.

…nu că am fi progresat noi prea mult.

De vreo trei zile urmăresc ce mai face „măreața” comisie specială pentru amendarea Constituției României. După ce m-am plictisit în prima zi citind amendamentele, în a doua zi am fost chiar fericit că au acceptat amendamentul lui Tudor Chiuariu (fost ministru al justiției) referitor la interzicerea discriminării (inclusiv în funcție de orientarea sexuală), în a treia zi (5.6.13) am rămas perplex când am văzut că liberalii au venit cu amendamente care mai de care mai homofobe și prozelitiste.

Am senzația că în a treia zi de lucru a Comisie s-au adoptat numai amendamentele susținute de preafericitul de pe dealul Mitropoliei.

Astfel, dacă plenul ambelor camere vor adopta amendamentul admis de Comisia specială, ne vom trezi că Constituția României va defini căsătoria ca fiind explicit între un bărbat și o femeie, alăturându-ne și noi statelor homofobe constituțional din estul Europei.

Sper sincer că plenul celor două camere să respingă acest amendament, altfel eu voi vota împotriva noului proiect de amendare a Constituției.

Tot încerc să găsesc motivarea amendamentului (dacă există, ar fi normal să existe) dar nu îl găsesc.

Articolul 48, alineatul (1) din actuală Constituție, care are conținutul “Familia se întemeiază pe casatoria liber consimțită între soți, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea parinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor” devine: “Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimțită între un barbat și o femeie, pe egalitatea acestora și pe dreptul și îndatorirea parinților de a asigura creșterea, educația și instruirea copiilor”.

Amendamentul a fost inițiat de deputații Florica Chereches (Oradea, PNL), Grigore Crăciunescu (Iași, PNL) si Mircea Dolha (Baia Mare, PNL, ex. PSD)

7 COMMENTS

  1. Mario, pe ce se bazează speranţele tale, în afară de eventuale presiuni internaţionale? Ai impresia că sunt mai mult de trei-patru parlamentari sensibili la această problemă?
    Eu am impresia că îi interesează doar câteva modificări, restul le fac cât mai contradictorii pentru ca în zgomotul disputelor publice astfel generate să nu se mai audă dezbaterile respective.

  2. Pe mine ce ma scoate cel mai tare din sarite e ca aceste propuneri homofobe vin din partea reprezentantilor unui partid LIBERAL! ! !
    Nu pot sa cred cat de comunisti pot sa fie, niste politruci scoliti pe la Moscova care s-au culcat comunisti pe 31 decembrie si s-au trezit liberali pe 1 ianuarie.
    N-ar strica sa faca cineva un pic de galagie pe la ALDE (grupul din Parlamentul European din care face parte si PNL) despre comportamentul si atitudinile liberalilor fruntasi din Romania, in timp ce familia europeana din care fac parte este una din sustinatoarele cele mai imporante ale acceptarii minoritatilor sexuale in societate

    http://www.alde.eu/campaigns/equality/

  3. @Michel-Angelo, sunt de dreapta, în curând mă aștept să devină creștin-democrați, deci nu e nici o surpriză să fie homofobi. Ar fi fost o surpriză ideologică ca Ponta, care e social-democrat deci progresist să fie de acord cu așa ceva.

  4. @MarioG

    Nu cred că trebuie confundată dreapta liberală cu dreapta conservatoare. Prima pune accent pe libertatea individului, cealaltă pe “valorile tradiţionale” ale familiei.

    În mod corect a subliniat Michel-Angelo poziţia ALDE şi a dat link spre locul unde se poate citi:
    “The ALDE group stands in favour of […] the recognition by Member States of same-sex relationships, ranging co-habitation, to civil unions, civil partnerships, same-sex marriages. ALDE supports calls to Member States to take measures to overcome discriminations and inequalities and improve the legal situation of same-sex couples.”

    Chiar şi între conservatori sunt nuanţe. Un bun exemplu este Anglia, unde un guvern conservator trece prin parlament legea care permite căsătoriile între persoane de acelaşi sex, susţinută de laburişti şi o parte consistentă din conservatori.

  5. Nu neg nimic din ce spui, doar am încercat să găsesc un motiv pentru care Antonescu &co. sunt atât de homofobi de la un timp, de-aia am spus că mă aștept să devină creștin-democrați.

    Să nu uităm totuși de creștin-democrații germani care au ca Ministru de Externe un homosexual declarat și însurat.

Comments are closed.

Vezi si...

Prima casatorie gay in Romania a avut loc in 1973

Dupa cum demonstreaza acest fisier video (ascuns de altfel de comunisti :P ), prima casatorie intre doi barbati, a avut loc in anul 1973. Si mai unii zic ca nu se poate, uite ca se poate Dom'le!!!

Articole din aceeasi categorie