FreewayDecision11

I am Roy’s inflamed sense of rejection.

În prag de sărbători sfinte, am zis să-mi aduc şi eu aportul. Sper că aţi avut parte de o Sfântă şi Binecuvântată Miercuri, plină de tentative ostile de a da în diabet şi suprasaturare. Adevărul e că se anunţă vreme rece şi urâtă – ne vor prinde bine cele 2-3 kilograme în plus. Dar, să trecem la lucruri mai importante.

În urmă cu ceva vreme, am citit un studiu destul de interesant. Studiul încerca să găsească o explicaţie plauzibilă unui fenomen destul de bizar. Când intrăm într-o cameră nouă, se întâmplă des să uităm de ce am mers acolo. Ce motiv ne-a îndemnat să plecăm dintr-un loc şi să ajungem acolo. Ştim bine că am vrut ceva, doar că pe moment ne e greu să ne amintim anume ce ne-a trimis într-acolo. Ei bine, s-a demonstrat că asociem pragul unei uşi cu o schimbare de circumstanţe care poate uşor oprima intenţia iniţială în scopul căreia am trecut pragul. Toată treaba asta ţine de faptul că noi compartimentăm evenimente din viaţă pentru a le gestiona mai bine. Şi prin noi înţeleg exclusiv creierul nostru. Iar pragul unei uşi constituie o barieră între două evenimente, fapt care duce la o uşoară amnezie atunci când îl trecem. Ce am făcut şi gândit în camera din care am plecat va fi compartimentat în mintea noastră şi pus deoparte în momentul în care am trecut pragul. Inclusiv intenţia care a provocat trecerea pragului.

Cam acelaşi lucru se întâmplă şi cu Anul Nou, zic eu. Doar că la un nivel mult mai înalt, mult mai adânc şi mult mai personal. Odată ce trecem pragul de 31 decembrie – 1 ianuarie, devenim într-o oarecare măsură alţii. Mulţi îşi propun chestii pe care ajung sau nu să le respecte – treaba aia cu rezoluţii de Anul Nou. E senzaţia că un an nou e un fel de tabula rasa. O foaie de hârtie curată pe care-o putem mâzgăli aşa cum vrem.

 

Poate că nu stau lucrurile chiar aşa şi că anul nou nu e de fapt o barieră între două evenimente, lumi, stări, experienţe. Dar aş minţi dacă aş spune că personal nu simt că aşa e. Da – văd un an nou ca pe o oportunitate de a face lucruri pe care până acum n-ai avut oportunitatea, curajul ori resursele să le faci. Aşa că, în continuare, voi vorbi despre câteva din propriile rezoluţii de anul nou:

1. Anularea botezului. Chestia asta tot mi-am promis-o de ceva vreme, dar am decis că Ianuarie 2014 va fi momentul. Refuz să mai fac parte integrală dintr-o statistică favorabilă BOR(âtului). Încă nu ştiu procedura, dar voi reveni cu detalii pentru cei interesați. Sunt sigur însă că va fi o aventură destul de simpatică.

2. Să devin membru activ al unei organizaţii secular-umaniste. Am depus deja o cerere în acest sens la ASUR (Asociaţia Secular-Umanistă din România).

3. Să-mi public al doilea roman pe care l-am terminat cu ani în urmă, dar încă n-are titlu. Şi să termin cel de-al treilea roman care (probabil) va fi publicat doar în format digital la sfârşitul lui 2014.

4. Să vizitez Berlinul şi să revizitez Amsterdamul.

5. Să particip la o conferinţă sau la o dezbatere care-l include pe Richard Dawkins.

6. Să-mi iau un câine.

7. Să renunţ la alter-ego-uri. Roy Cohn va muri odată cu Anul Nou. Una din problemele de aici din ţară e lipsa de expunere a normalităţii persoanelor gay. Aşa că voi (re)deveni Micşa Mihai, un bărbat tânăr homosexual domiciliat în Timişoara. Mişu, pentru prieteni şi cunoştinţe.

 

Şi nu în ultimul rând, să vă găsesc cu bine. Cu bine şi mai buni, fără motivaţii sau îndemnări divine. Buni doar de dragul de a fi buni, aşa cum e normal. 


Alte articole scrise de același autor (Roy Cohn):


Thanks for rating this! Now tell the world how you feel via Twitter.
Ce părere ai despre acest articol?
 • Super tare
 • Util
 • Complex
 • Amuzant
 • Plictisitor
 • Slab

Author

Roy Cohn

So come, my friends, be not afraid - we are so lightly here. It is in love that we are made; in love we disappear.

Comments

 1. Adi    

  Nu poți anula o băiță pe care ți-a făcut-o un nene bărbos in compania familiei si a prietenilor acesteia. Nu cred ca există un cadru legal pentru așa ceva.

 2. Roy Cohn    

  Cardu legal poate nu, dar nu ma intereseaza legalitatea gestului sau a actului oficial (de o exista ceva mai mult decat o intrare intr-un registru prafuit). E mai mult pentru mine toata treaba asta. Din cate am aflat pana acuma, trebuie sa inaintez o cerere in aceasta directie bisericii care mi-a facut „favorul”. O sa scriu un articol cand se va termina si treaba asta.

 3. Smog    

  ASUR, please join. :)

 4. cristymaykei    

  Asa ceva nu stiu daca s-a facut vreodata. Nu tin minte sa o mai fi facut cineva. Sa treaca la alta religie, da, dar sa ceara anularea botezului? Nici nu cred ca se poate.
  Odata botezat, botezat ramai, actul in sine ramane chiar daca acum ceri sa fie anulat.
  Apoi nu stiu la ce ajuta asta? Pragmatic vorbind. Ce importanta ar mai avea anularea unui ritual al unei religii in care nu mai crezi?
  Oricum este interesant demersul tau si astept cu nerabdare ce urmeaza.

 5. grid    

  Conu’ Roy ~

  Umblă vorba că ăi de la Facebook de la taina botezului s-or inspirat când or băgat butonul de „Like„. Pasămite, odată ieşit din cristelniţă botezat rămâi întru vecie şi nici dracu’ nu pomeneşte nimic de „Unbaptize„.  De-aia probabil mulţi îs rebotezaţi, că accesul la starea de prunc inocent e blocat. Dezbotezarea-i la fel de imposibilă precum e dezîntâmplarea faptelor deja petrecute.

  Îi drept că apostila Sfântului Duh lipseşte de pe certificatul de botez, da’ asta nu-l invalidează (cel puţin în ochii muritorilor). Mai mult decât să rupi hârtia şi să-ţi ştergi contul de la BOR în semn de protest, n-ai ce face. Dar, dacă nu mă înşeluiesc, la ortodocşi botezul nici nu apare pe hârtie, aşa că nici la Protecţia Consumatorului nu poţi reclama că ai primit ce n-ai cerut.

  Cât despre Richard Dawkins, calitatea sa de apostol al ştiinţei cred că-l face ceva mai nefrecventabil decât un patriarh ortodox, deşi tonul lui de Mare Inchizitor e de natură a-i asigura un oareşcare respect. Însă mie un guru ateu nu-mi inspiră deloc încredere :) . Trebuie totuşi să recunosc că ideea lui cu memele e genială, numai pentru conceptul ăsta merită să-i fie iertate păcatele :)) .

  😎

 6. Smog    

  Daca nu iti aproba aia cererea de excludere din biserica ortodoxa, ma ofer sa te botez voluntar. Golden Highway to Heaven Church of Thy Holy Cock.

 7. Decadent    

  Io’s total de acord cu treaba cu romanul ala, ca prea au trecut anii 😛

  Ba Smog, mai sunt locuri? In fund sau in picioare? :))

 8. cristymaykei    

  Bata-te norocul sa te bata Grid ca tare le mai potrivisi de facusi ce nici dracu nu mai putu desfacu. Asa-mi placii di tine cand sogobesti englezeste de mi se vaznesi rasul la desteptaciunea ce s-o madari negresit. Doamne ce m-am amuzat! fireai tu sa fi, hahahhahahaaa.

 9. cristymaykei    

  Ba Smog trece anul si nu-ti achiti datoria la mine.

 10. Roy Cohn    

  @cristymaykei

  Si fazanul are pene frumoase daca-i mascul si nu muiere. Da asta nu inseamna ca-i relevant in vreun sens aici. Abtine-te de la off-topic.

 11. Adi    

  Io am dat „-„. Nu in public. Mai stiu pe cineva care a adus in atentia publicului ceva ce nu interesa pe nimeni :)

  Ca sa nu fiu off-topic, cred ca dorintele aferente noului an sunt vorbe-n vant, se pot indeplini sau nu. Momentan sper ca in noul an sa trec peste problemele pe care mi le-a adus spre final norocoasa cifra 13. Practic, nu sunt problemele mele dar na… am si eu de tras din cauza asta.

  Roy, m-ai facut curios cu romanul, muta-l pe prima pozitie in lista.

 12. Roy Cohn    

  @Smog – Di ce? Ca eok, esti membru sau erai sarcastic? Sau pentru ca suna in englezeste cu „Ah, sure!”

  Si da, daca nu se poate nimica, atunci la tine vin sa rezolv problema.

  @Grid – Am facut 5 ani de teologie. Ceva tot se poate face care duce la invalidarea actului. Si cand spun act, ma refer la gest, nu la hartoage. Excomunicarea ar fi o varianta. Dawkins imi place, dar poate ca-mi place doar prin prisma faptului ca era bun prieten cu Hitchens. Si dat fiind ca pe Hitchens nu-l mai pot vedea… ma multumesc cu second-best. Macar sa-l felicit pentru acea prietenie. Si pentru cartile lui (care-s foarte ok, daca esti interesat de evolutie).

  @Adi In anumite circumstante, pot fi destul de incapatanat, deci tine treaba cu rezolutiile. Mai ales daca nu alegi ceva greu ori de-a dreptul imposibil de realizat. Al doilea roman e gata de cativa ani, dar nu i-am gasit un titlu bun si n-am gasit nici convingerea ca merita sa vada lumina tiparului. Dar am zis ca e munca mea si, desi nu-i genial, e mai bun ca primul si merita si el publicat. In plus, asa o sa pot incerca sa intru in Uniunea Scriitorilor. Inca nu m-am hotarat de ce vreau asta 😛

  Cat despre „-„, e binemeritat, zic.

 13. cristymaykei    

  Conu’ Roy ~

  Imi cer scuze ca mi-am permis sa fiu off-topic sau mai degraba nevoia m-a indemnat si inca odata mii de scuze, articolul tau nu merita aceasta.
  Insa daca pentru tine si Adi o nevoie stringenta a altui autor de pe DarkQ tine de derizoriu si traiti cu impresia ca strica imaginea rafinata a acestui articol, denota un pic de egoism. Acum nu spun ca egoismul e rau sau bun, dar cred ca putina intelegere fata de oricare din cei ce activam pe DarkQ, ar fi mult mai benefica. Putina consideratiune fata de colegi nu strica nimanui si cu atat mai mult este apreciata cu cat vine de la un coleg cert mai elevat.
  Am fost iar off-topic, dar poate fi considerat un drept la replica!

 14. Roy Cohn    

  @cristymaykei

  Scuzele au fost acceptate. Da, sunt egoist. Si nu, nu tin neaparat sa primesc lectii de comportament sau, de altfel, complimente.

  Dar eok – purcedem zambitori. 😉

 15. Adi    

  Cristi, nu de rafinamentul articolului era vorba, ci de faptul ca se putea „Smog, vezi ca ai un mesaj privat de la mine”. Asa e mai frumos si nu se simte nimeni prost sau incomfortabil. Chit ca datoria lui fata de tine e sa iti cumpere doua beri, sa se intalneasca la ceas de seara cu tine, sa-ti returneze niste bani, sa aiba grija de catel/pisica, etc. (nu ma intereseaza sa stiu), adu-i aminte in privat.
  Later edit- tot io am dat „-” si in partea ‘ailalta.

 16. cristymaykei    

  Adi crezi că nu te interesează dar sigur te-ar influența, dacă ai fi în situația să împrumuți ceva unei persoane despre care ai aflat că uită să înapoieze ce-a împrumutat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *